Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9x tips om te stoppen met eindeloos TikTok kijken

31 oktober 2023 · Leestijd 5 min

Gemiddeld openen we TikTok NEGENTIEN keer per dag! Als we even te weinig prikkels binnenkrijgen of huiswerk maken zat zijn, pakken we zo snel mogelijk de app erbij. Is dit herkenbaar en wil je minder tijd op TikTok doorbrengen? Deze tips helpen je op weg om de controle terug te krijgen over je TikTok-gebruik.

Zet een timer

Leer jezelf aan om een timer aan te zetten op je telefoon voordat je TikTok opent. Spreek af dat je bijvoorbeeld maximaal tien minuten achter elkaar TikToks mag kijken en dat je daarna de app weer af moet sluiten. Wanneer de timer dus afgaat, moet je stoppen.

Stel een limiet in

TikTok heeft zelf ook handige tools die je kunt gebruiken. Zo kun je een dagelijkse limiet instellen in de app. Dat doe je zo:

 • Tik onderin de TikTok-app op Profiel.
 • Tik bovenaan op de knop Menu.
 • Tik op Instellingen en privacy.
 • Tik op Schermtijd en vervolgens op Dagelijkse schermtijd.

Volg de stappen in de app om een dagelijkse tijd in te stellen of te bewerken. Je kunt kiezen uit verschillende opties of je stelt een aangepaste tijd in voor elke dag.

Schermtijd pauzes

In TikTok kun je schermtijdpauzes instellen. Je bepaalt dan zelf om de hoeveel tijd je een melding krijgt dat het tijd is voor een pauze. Dat doe je zo:

 • Tik onder in de TikTok-app op Profiel.
 • Tik bovenaan op de knop Menu.d
 • Tik op Instellingen en privacy.
 • Tik op Schermtijd en vervolgens op Schermtijdpauzes.

Slaapherinnering

TikTok biedt je ook aan dat je een slaapherinnering in kunt stellen. Wanneer het tijd is om te gaan slapen, krijg je een melding in de app. Zo stel je dit in:

 • Tik onder in de TikTok-app op Profiel.
 • Tik bovenaan op de knop Menu.
 • Tik op Instellingen en privacy.
 • Tik op Schermtijd en vervolgens op Slaapherinneringen.
 • Volg de stappen in de app om slaapherinneringen te plannen.

Leg weg

Moet je écht gaan leren voor die toets, of wil je gewoon een avondje een boek lezen in plaats van scrollen op je telefoon. Dan is daar een simpele oplossing voor: leg je telefoon gewoon weg. Je pakt je telefoon vaak op, omdat je hem vanuit je ooghoek ziet liggen en je nieuwsgierigheid het vaak wint van andere gedachtes. Geef je telefoon voortaan aan je ouders, of leg hem op een plek waar je hem niet de hele tijd kunt zien. Simpel, maar heel effectief!

Verander je homescreen

Als je je telefoon ontgrendelt zie je waarschijnlijk gelijk het TikTok- of Instagram-icoontje. Dit zorgt ervoor dat je het vaak niet kunt laten om deze aan te klikken en je te verliezen in de app. Als je ze minder vaak wil openen, zet ze dan op een andere pagina, zodat je ze niet gelijk ziet als je je telefoon opent.

Niet mee naar de plee

Geef maar eerlijk toe: we kijken allemaal TikToks op de wc. Het is natuurlijk ook awkward om daar in volledige stilte en zonder prikkels te zitten. Dus wil ik je uitdagen om je telefoon niet meer mee te nemen naar de wc. Dat gaat echt schelen in hoe vaak je de app opent per dag.

Koop een wekker

Het is niet goed voor je biologische ritme om net voordat je gaat slapen, of als je net wakker wordt op TikTok te zitten. Door het blauwe licht én de vele prikkels die je brein moet verwerken, ben je klaarwakker. Wil je dit niet meer? Koop dan een ouderwetse wekker en leg je telefoon niet meer op je nachtkastje, maar aan de andere kant van je kamer.

Download een app

Er zijn veel apps die je helpen om minder op je telefoon te zitten. Wij selecteerden de beste drie die zowel voor iOS als voor Android beschikbaar zijn. Bepaal zelf welke jij het fijnste vindt werken.

Forest
Via deze app kun je een concentreerperiode instellen. In die periode groeit er in de app een zaadje uit tot een boom. MAAR: zodra je op je telefoon gaat, sterft het boompje. Hoe minder je op je telefoon zit, hoe groter je boom en uiteindelijk je bos wordt.
Download hier Forest voor Apple
Download hier Forest voor Android

OffScreen
Deze app geeft je verschillende opties en je kunt zelf kiezen waar je mee aan de slag wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een slaapuitdaging aangaan zodat je beter gaat slapen zonder je smartphone. Daarnaast kun je met tijdsblokken voor tijdens het leren aan de gang gaan of een melding instellen als je je telefoon oppakt. Genoeg om jouw telefoongebruik te remmen dus.
Download hier OffScreen voor Apple
Download hier OffScreen voor Android

BreakFree
Check hoe vaak je jouw smartphone gebruik in uitgebreide grafieken en stel daarna persoonlijke dagelijkse limieten in. Als je deze limieten overschrijdt, krijg je een herinnering. Als je toestaat dat je app je locatie mag, kunnen ze je ook laten weten waar je het meeste je smartphone gebruikt. Meten is weten!
Download hier BreakFree voor Apple
Download hier BreakFree voor Android

Joram pakte zijn leven aan: 'Ik wil me geen zombie meer voelen'

Lees ook over:

Joram pakte zijn leven aan: 'Ik wil me geen zombie meer voelen'

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡