Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram pakte zijn leven aan: 'Ik wil me geen zombie meer voelen'

2 maart 2023 · Leestijd 4 min

Daag jezelf eens uit: wat zijn de drie dingen waar je de meeste waarde aan hecht in jouw leven? De kans is groot dat het volgende in jouw top drie staat: mooie momenten ervaren met vrienden, liefde delen met familie of je focussen op je relatie met God. Bedenk nu: waar ben ik dagelijks de meeste tijd aan kwijt? Scrollen op TikTok of je favoriete serie kijken? Even heel eerlijk: klopt dit voor jou? Joram vergeleek deze twee lijstjes ook en schrok enorm: “Waarom weet ik precies wat ik belangrijk vind, maar kies ik er toch voor om mijn tijd te verspillen?”

Wanneer besefte jij: het roer moet om?

“Er is voor mij niet één besefmoment geweest; het was een opstapeling van honderden kleine momenten. Ik voelde me een zombie, een dier. Ik was uren doelloos aan het scrollen en ik ging stuk om alles wat ik zag”, vertelt Joram. “Ik schrok toen ik bewust na ging denken over mijn geloofsleven: waarom heb ik wel tijd om te TikTokken, maar heb ik geen tijd om christen te zijn? Wel tijd voor YouTube, geen tijd voor God. Ik stelde mezelf de vraag: hoe kan ik mijn leven leven, gebouwd op de dingen die ik belangrijk vind? Daar startte mijn zoektocht.”

Ik wilde leefregels inbouwen die mij helpen om het leven te leven dat ik wil leven.
Waarom vind jij veel schermtijd erg dan?

“Ik ben mijn hele leven al een medianerd geweest, maar ik heb al die tijd ook een hekel gehad aan moderne technologie. Het slurpt overal je vrije tijd op. Ik zeg bijvoorbeeld tegen een vriend: ‘laten we over drie weken afspreken.’ Dan zie ik die vriend anderhalf uur, terwijl ik vandaag weer zes uur aan schermtijd heb verzameld. Ik heb wel tijd, maar mijn prioriteiten liggen gewoon verkeerd”, legt Joram uit. “Het is een probleem van ons allemaal, maar de één is er bewuster mee bezig dan de ander. Als ik tegen jou zeg: ik ben drugsverslaafd. Dan schrik je en maak je je zorgen. Gelukkig maar, want een verslaving is heftig. Maar als ik zeg dat ik telefoonverslaafd ben, reageert iedereen: ‘HAHAHA, ik ook!’ Daarom ben ik Life Rules gestart: ik wilde gewoontes (leefregels) inbouwen die mij helpen om het leven te leven dat ik wil leven!”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Wat is Life Rules en waarom ben je er enthousiast over?

“Ik ben met Life Rules een community gestart waarin tips worden gedeeld. Dit is te volgen op Instagram. Het klinkt streng, maar leefregels geven je houvast en richting’, zegt Joram. “Leefregels hebben we allemaal al: lief zijn voor je naasten of twee keer per dag tandenpoetsen. We denken er niet bij na, maar doen het gewoon. In dit project zijn we op zoek naar gewoontes die je jezelf kunt aanleren om meer ‘in het moment’ te zijn.” Joram vergelijkt ons leven met die van Jezus: “Zijn gedrag is nog steeds een heel goed voorbeeld voor ons. Voor elke beslissing die Hij maakt, zondert Hij zich af en bidt tot God. Hij is met zichzelf en met God in verbinding. Onze focus met Life Rules is dan ook niet: zit minder op je smartphone. Maar: wie wil jij zijn, en wat is jouw missie?”

Wat raad jij lezers aan die bewuster willen leven?

“Schrijf precies op wat je allemaal doet op een dag. Begin met: de wekker gaat, ik druk ‘m uit. Ik pak mijn telefoon, scroll op Instagram, stap uit bed en ga naar de wc. Schrijf alles op en zet een plusje of een minnetje voor elke handeling: vind je het een goede gewoonte of niet? Zo’n lijst maken is heel leuk om te doen en het geeft je inzicht in wie jij bent. Wees niet te streng op jezelf; fouten maken is menselijk. Ik zie mijn Life Rules niet als regels, maar als steunpilaren die mij helpen om te leven zoals ik wil leven. God gaf ons Jezus als voorbeeld om meer op Hem te lijken. Dat is het minste wat we kunnen doen: ons best doen om bewuster met Jezus bezig te zijn!”

Life Rules

Een leefregel is een heel oude christelijke traditie die monniken in kloosters ontwikkelden. Een leefregel is een set aan waarden, methodes en principes die helpt om spiritueel en emotioneel in balans te zijn en het goede leven te ontvangen. 

Life Rules gaat aan de slag met gewoonte-detoxen, ruimte inbouwen voor rust, ze spreken met bekende en minder bekende experts en gaan bezig met het uit de weg ruimen van verleidingen!

Lisa (22) verwijderde haar Instagramaccount: “Ik miste het enorm”

Lees ook over:

Lisa (22) verwijderde haar Instagramaccount: “Ik miste het enorm”

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡