Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tiemen Westerduin: "Jezus vraagt: Mag ik van je blijven houden?"

29 april 2020 · Leestijd 3 min

Zolang de kerken dicht zijn om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, organiseert BEAM elke zondag om 11 uur een online kerkdienst. Afgelopen zondag sprak Tiemen Westerduin over genade. Zijn preek is terug te kijken, te luisteren en te lezen in dit artikel.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Preek bekijken via YouTube:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven samenvatting van de preek:

Tiemen spreekt over het thema ‘Houd je van mij?’ Hij doet dit naar aanleiding van het bijbelverhaal van Petrus die tot drie keer toe zegt dat hij Jezus niet kent. Dit doet Petrus juist op het moment dat Jezus hem heel hard nodig heeft als vriend. Super pijnlijk. Een paar weken later organiseert Jezus (na zijn dood en opstanding) een barbecue op het strand. Hier heeft hij een bijzonder gesprek met Petrus waar hij hem tot drie keer toe vraagt of hij wel echt van hem houdt.

Tiemen: “Wij plakken vaak ons eigen perspectief vaak op God. We verwachten dat God net zo boos op ons is als dat wij boos zijn op degene die ons verraad en teleurstelt. Als wij verraden zijn en we die persoon daarna weer tegenkomen, willen we misschien wel flink schelden, slaan of schreeuwen. Logisch wel, want je bent diep gekwetst. Toch zien we Jezus bij Petrus iets heel anders doen.”

Geen verwijten

Tiemen legt in zijn preek uit dat de schrijver van dit bijbelboek gebruik maakt van verschillende Griekse woorden die allemaal ‘houden van’ betekenen, maar steeds met een iets andere betekenis. De derde en laatste keer dat Jezus de vraag 'houd je van mij?' stelt aan Petrus gebruikt hij de taal die Petrus kent. Hij laat Petrus merken dat hij nog steeds van hem houdt en hem vertrouwt. Hij geeft Petrus zelfs de opdracht zijn schapen te weiden. Geen verwijten, geen teleurstelling, geen oude koeien uit de sloot halen.

Een begin waar je logischerwijs een einde verwacht

Tiemen: “Dit is hoe God ook met jou omgaat. Ook als jij misschien baalt van jezelf en je gedrag en je je het liefst zou terugtrekken. Hij komt niet terug op alle foute dingen die je hebt gedaan en de keren dat je hem teleurgesteld hebt. God vraagt: ‘Mag ik van je blijven houden?’ Dit is een genadevraag. Het begin van waar je eigenlijk logischerwijs het einde zou verwachten. Een genadevraag is iets krijgen wat je niet verdient. Dit is wat Jezus jou wil geven. Het enige wat hij van jou nodig heeft is een ‘ja’ op zijn vraag of hij van je mag blijven houden." 

Met nietalleen.nl verbinden we tijdens de coronacrisis mensen die willen helpen aan hulpvragers. Zo staan we klaar voor elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #nietalleen. Meld je aan als je wil helpen of geholpen worden!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡