Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thirza (16) ging van een christelijke naar een niet-christelijke school: ‘Sommige leraren staan scheldend voor de klas’

23 september 2019 · Leestijd 4 min

Wat zijn nou precies de verschillen tussen christelijke en onchristelijke scholen? Hier weet Thirza (16) alles van: zij zat op allebei!

Christelijke basis

Thirza: “Na groep 8 ging ik naar een christelijke school in de buurt. Dit was heel normaal, veel vriendinnen van mij zaten daar en ik had het ook echt naar mijn zin. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik een christelijke basis had en die vond ik daar. Het probleem was wel: ik kon daar alleen de onderbouw van de havo doen. Na drie jaar kreeg ik de keuze: maak ik de havo af op de christelijke school ver weg of ga ik toch voor de niet-christelijke school dichtbij?

Ik ging uiteindelijk voor de laatste optie. Twee vriendinnen gingen met me mee en ik moest wennen aan een andere school. Deze school was veel groter en de sfeer voelde heel onpersoonlijk. Mensen vloeken veel en het was allemaal heel anders dan ik gewend was. Dat was als klein meisje echt wel even slikken. Ik moest echt wennen aan de ‘grote boze wereld.’”

Het was echt wel even slikken

Populaire vrienden

“In het begin wilde ik graag bij de populaire mensen horen, omdat zij veel aanzien kregen. Zij vloekten veel, gingen vaak naar de kroeg en deden stoer in de klas. Hoe langer ik echter op de school zat, hoe meer ik erachter kwam dat ik het juist helemaal niet wilde! Het duurde even voordat ik erachter kwam dat het eigenlijk helemaal geen leuke mensen zijn, maar ik ben heel blij dat ik dat nu wel weet.

Mijn vrienden van nu zijn iets rustigere meisjes en ik trek ook wel naar de christenen toe. Ik merk dat ik bewust dingen anders doe dan klasgenoten die niet christelijk zijn. Zij worden vaak dronken, schelden veel en luisteren naar muziek waar ik helemaal niks aan vind.”

Christen op Instagram

“Een van mijn vriendinnen is niet christelijk. Ik ging wel eens het gesprek met haar aan, maar ze wist zelf ook nog niet echt wat ze geloofde. Over het algemeen probeer ik wel uit te stralen dat ik christelijk ben, ik doe dit veel op Instagram. Zo deel ik soms mooie christelijke nummers en staat in mijn bio ‘Christian’.

Een ander groot verschil tussen de scholen is hoe de docenten zijn. Op mijn vorige christelijke school moesten de leraren per se christelijk zijn en had je dezelfde basis als de leraren. Nu is dat niet zo, er zijn wel een paar christelijke leraren, maar er zijn er ook die scheldend voor de klas staan.

Ik heb ooit meegemaakt dat een leraar het over het christendom had, waar hij zelf een slechte ervaring mee had. Hij vertelde in de klas dat hij goede redenen had om niet christelijk meer te zijn en het was heel negatief. Toen had ik wel zoiets van ‘Hallo, ik ben christelijk, ik zit hier ook nog!’”

Hallo, ik zit hier ook nog!

Beste keuze

“Nu zit ik in havo 5, mijn examenjaar. Ik heb er nog niet echt over nagedacht naar welke school ik volgend jaar wil, maar dit hoeft van mij niet per se een christelijke school te zijn. Ik leer veel van een niet-christelijke school, over de buitenwereld. Achteraf ben ik ook blij met mijn keuze, ik heb er veel van geleerd. Misschien was het niet de leukste keuze, maar wel de beste!”

Zit je in eenzelfde situatie als Thirza? Lees hier hoe je kunt overleven als christen op een niet-christelijke school!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡