Theoloog des Vaderland Almatine Leene over seksisme in de kerk: “Ik moet me als vrouwelijke predikant extra bewijzen”
Naast dat Almatine soms te zien is in de BEAM Kerkdienst, is ze predikant in Hattem. Wat je misschien nog niet wist over Almatine is dat zij de énige vrouwelijke predikant is in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad kwam naar voren dat 9 op de 10 vrouwelijke voorgangers seksisme ervaart in het werk in de kerk. Ze vroegen Almatine hoe zij dat ervaart. Almatine: “Je valt op als vrouwelijke voorganger, maar dat zou geen reden moeten zijn voor een ongelijke behandeling.”
Dit is een artikel uit het Nederlands Dagblad. De volledige versie lees je hier.
Voel jij je ongelijk behandeld als vrouw?
'Ik denk dat elke vrouwelijke voorganger zich extra moet bewijzen. Er wordt kritischer naar je geluisterd. Ik merk dat mensen van mij verwachten dat ik ''liberaal'' preek. Want als je gereformeerd bent, neem je de Bijbel serieus en kun je niet voor vrouwen in het ambt zijn. Het voelt soms als een eeuwige strijd om te laten zien dat ik de Bijbel serieus neem, dat ik een oprecht christen ben.
Ook alle generaliseringen met betrekking tot feminisme komen geregeld voorbij. Dat maakt het allemaal best lastig. Mijn vrouw-zijn is mijn buitenkant. Het is niet meer dan dat. Is het dan niet heel ongereformeerd om de nadruk te leggen op mijn uiterlijk? Het gaat toch om het Woord?' Almatine is even stil: 'Ja, je valt op als vrouwelijke voorganger, maar dat zou geen reden moeten zijn voor een ongelijke behandeling.'
Waarom is het zo belangrijk dat er vrouwelijke voorgangers zijn?
'In de Bijbel lees ik hoe God de schepping heeft bedoeld in diversiteit. We hebben op alle vlakken elkaar nodig als mannen en vrouwen; samen mogen we gezag dragen. Daar rust zegen op. Wij, mensen, mogen laten zien wie God is, juist in de kerk. God is verscheidenheid in eenheid, Hij is diversiteit zelf. Ons beeld van God wordt groter wanneer je ziet dat de mensen die God vertegenwoordigen, ook divers zijn. Wij zijn de handen en voeten van God. Hoe diverser wij zijn, met jonge mensen, oude mensen, mannen, vrouwen, gehandicapten, binnenlanders, buitenlanders, hoe meer we God laten zien. Theologisch gezien is het dus enorm belangrijk om jongeren serieus te nemen, ouderen te laten meetellen, mannen én vrouwen te waarderen.'
Diep van binnen raken en vormen opmerkingen je, ook als je dat niet wilt
#MeToo
Almatine weet hoe het is om je niet veilig te voelen in de kerk. In haar studententijd werd ze seksueel misbruikt door een emeritus predikant (een gepensioneerde predikant). Jarenlang zweeg ze over de voorvallen. De #MeToo-beweging hielp haar toch . 'Het is zo belangrijk te weten dat je niet alleen bent. Dat geldt ook voor seksisme: als zo veel andere vrouwen te maken hebben met seksisme, kun je misschien samen op zoek naar een oplossing. Ik ben geneigd mijn pijn weg te stoppen, opmerkingen maar snel te vergeten. Maar diep van binnen raken en vormen opmerkingen je, ook als je dat niet wilt. Daarom is het de kunst en een opdracht om van de kerk een plek te maken die veilig is voor iedereen.”
Lees het volledige artikel bij het Nederlands Dagblad
Tekst: Aliene Boele
Wil je meer lezen over Almatine? Check hier waarom God en seks samen kunnen volgens haar.