Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ONDERZOEK: Steeds meer christenen stemmen op niet-christelijke partijen

11 maart 2021 · Leestijd 3 min

Als jij dit jaar mag stemmen, weet je dan al wie jouw stem krijgt? Het Nederlands Dagblad deed onderzoek onder kerkgaande christenen en daaruit blijkt dat minder dan de helft op een christelijke partij (ChristenUnie, CDA, SGP) wil stemmen. Vooral bij christelijke jongeren doen deze partijen het minder goed dan vroeger.

Volgens de cijfers krijgt de ChristenUnie dit jaar de meeste stemmen van christelijke jongeren: 16 procent van de ondervraagden zegt op deze partij te gaan stemmen. De SGP en het CDA krijgen allebei aanzienlijk minder stemmen: 5 procent van de jongeren die meedeed aan dit onderzoek geeft aan op het CDA te gaan stemmen en 8 procent stemt SGP. De stemmen van christenen boven de 35 jaar gaan volgens het onderzoek naar de ChristenUnie (22 procent) en het CDA (17 procent). Daarna komt de VVD (9 procent). Opmerkelijk: Als je kijkt naar de drie christelijke partijen is de CDA-stemmer gemiddeld het oudst en de SGP-stemmer het jongst.

Bijbelse waarden zijn niet exclusief voor christelijke partijen

De meeste christenen tussen de 18 en 35 jaar die meededen aan dit ND-onderzoek stemmen dus ChristenUnie (16 procent). De partij die daarna het meest populair is, is D66 (14 procent). In een interview van de EO reageert Jan Paternotte van D66 niet heel verbaasd op de cijfers: “Bijbelse waarden zijn niet exclusief voor christelijke partijen. D66 zet zich bijvoorbeeld in voor ‘rentmeesterschap’, het zorgen voor de aarde. Daarnaast komen wij als D66 ook op voor de bescherming van geloofsvrijheid in het buitenland.” Don Ceder van de ChristenUnie gaf in ditzelfde interview aan dat hij berzorgd is over de cijfers: “Het feit dat meer oudere christenen op de ChristenUnie stemmen is voor mij een teken dat we meer moeten laten zien dat we ook een partij voor jongeren zijn. We zouden ons meer moeten inzetten voor onderwerpen als het onderwijs bijvoorbeeld.”

Hoe zit het met de rest?

Uit het onderzoek blijkt dat ook christenen boven de 35 minder op christelijke partijen stemmen dan vroeger. Ongeveer 44 procent kiest voor een niet-christelijke partij, 43 procent voor een christelijke. De minst populaire partijen onder christelijke stemmers zijn Forum voor Democratie (2 procent) en de Partij voor de Dieren (2 procent). 13 procent van de respondenten zegt nog te twijfelen aan welke partij ze hun stem willen geven.

Bron foto: ANP

Mag jij volgende week kiezen en ben je er ook nog niet uit? We hebben heel wat geschreven over de verkiezingen: bekijk bijvoorbeeld de standpunten van het CDA, de CU, de SGP en de andere partijen, of lees een paar interviews met de jongste namen op de lijst van de drie christelijke partijen.

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡