Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugluisteren corona-preek: “Ik weet dat ik veilig ben bij God”

17 maart 2020 · Leestijd 4 min

Afgelopen zondag organiseerde BEAM voor het eerst in hun bestaan een online kerkdienst. Dit omdat veel kerken dicht moesten blijven in verband met het coronavirus. Voorganger Jurjen ten Brinke preekte over vertrouwen: “Er is veel gezegd over corona door allerlei mensen. Nu wil ik de Bijbel laten spreken, het Woord van onze God.” Lees hieronder de samenvatting van zijn preek of luister in podcastvorm zijn hele verhaal terug.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Bijbel over hamsteren

“In Mattheüs 6: 19 – 21 staat iets over wat in Nederland de laatste dagen gebeurt: hamsteren. Het vers eindigt met: ‘Waar je schat is, daar zal je hart zijn.’ Je schat zijn de dingen waar je energie in steekt, waar je je zorgen over maakt. Door het coronavirus is een stuk angst ontstaan waar veel van onze energie naartoe gaat. Angst lijkt een groter virus dan corona zelf. Logisch ook wel. Wat er op dit moment gebeurt met deze ziekte in ons land is ongrijpbaar, we hebben er geen controle op. Het is ook wel heftig omdat het laat zien waar we als mensen toe in staat zijn. Hamsteren is namelijk echt een vorm van egoïsme: als ik het voor mezelf maar goed geregeld heb. Dit terwijl je er in deze tijd juist voor elkaar zouden moeten zijn."

Geloof je echt wat je weet?

“In Filippenzen 4: 6 - 7 staat nog iets wat in deze tijd heel interessant is: ‘Wees over niets bezorgd.’ We laten ons een beetje leiden door angst op dit moment. Maar juist nu, in deze tijd, is het belangrijk om oog te hebben voor de mensen om je heen. God staat boven het coronavirus: je bent veilig bij hem, in leven en sterven. Geloof jij als christen wat de Bijbel zegt? We horen al ons hele leven de verhalen, zitten regelmatig in de kerk, zingen mooie liederen over vertrouwen en hoop, maar kunnen we dit, nu het erop aan komt, ook echt geloven? Is het echt iets wat in je hart landt?”

“Ik hoop dat je geloof versterkt wordt door dit alles heen. Geloven betekent niet dat christenen niet vatbaar zijn voor corona, maar wel dat je veilig bent bij God. Als Paulus zegt: wees niet bezorgd, lukt dit je dan?”

Vertel God over je angst

“Ben je bang? Dat is oké. Dan ben je geen slechte christenen. Ga naar God toe met je angst. Zeg het tegen hem. Roep naar hem wat je voelt en waar het vandaan komt. Ik wens je toe dat je je angst en vragen met God deelt. Ik geloof dat hij antwoord kan en gaat geven. Houd je in deze periode niet stil, deel van je rijkdom, vraag of je iets voor een ander kunt doen. En laat bovenaan staan dat er een Bijbel is vol met verhalen van mensen die niet meer wisten wat ze moesten doen. Mensen die echt in de penarie zaten, maar wisten: de angel van de dood en angst is eruit. Niet omdat ik het allemaal voel, maar omdat ik weet dat God ook van deze moeilijke periode iets moois gaat maken. Betekent dit dat je niet ziek zult worden door corona? Nee. Maar de angel is eruit, want je weet: mijn leven is veilig bij God.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zolang de kerken gesloten zijn houdt BEAM elke zondag om 11 uur een online kerkdienst. Abonneer je hier op ons YouTube-kanaal en mis niets!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡