Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Telefoonverbod op school: goed of slecht idee?

Populaire Tik-Tok docent, leerling Sten (14) én BEAM'ers over het telefoonverbod

9 januari 2024 · Leestijd 3 min

Dikke kans dat jij dit leest na of vóór schooltijd… want sinds maandag geldt op veel scholen een telefoonverbod in het leslokaal. PANIEK! Want nu is school nóg saaier?

Goed idee

De meest virale docent van het internet, meneer Helmerhorst, bekend van zijn Tik-Tok account Aardrijkskunde kennisclips, vindt het verbod juist een goed idee: “Uit onderzoeken blijkt dat mobieltjes in de klas zorgen voor lagere cijfers, minder sociaal contact en zelfs fomo, omdat je op de socials allemaal leuke plaatjes van anderen voorbij ziet komen, natuurlijk.”

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Niks nieuws

Voor Sten (14) uit vwo 3 op de Passie in Wierden, is het verbod niet echt wennen: “Bij ons is de regel altijd al: ‘thuis of in de kluis’. Ik weet niet beter dan dat ik de hele dag op school mijn telefoon niet mag gebruiken. Ik vind het niet heel erg, het is soms wel onhandig. Zo was ik laatst compleet mijn afspraak bij de ortho vergeten. Mijn moeder probeerde mij al een halfuur te bellen. Maar ja, mijn telefoon had ik niet bij me in de geschiedenisles.”

Niet minder leuk

Meneer Helmerhorst merkt na één dag van het telefoonverbod nog niet veel verschil: “Mijn leerlingen vinden school hierdoor niet minder leuk ofzo, ze mogen in de pauze ook nog steeds hun telefoon gebruiken. Je moet toch een beetje een middenweg zoeken. Voor docenten geldt ook dat we de telefoon niet mogen gebruiken in de les. Wel één klein probleem: we hebben onze telefoon nodig om in te kunnen loggen in onze systemen. Dus ik heb hem wel altijd bij me, maar ik zit niet stiekem appjes te checken hoor.”

Wennen

Voor veel BEAM-volgers was dat verbod nog wel even wennen. Toen we vroegen of jullie stiekem toch nog op jullie telefoons zaten werden we overspoeld met berichtjes:

Verder vinden veel BEAM’ers het verbod helemaal niet zo’n gek idee: 37% zegt de nieuwe regel juist goed te vinden. Maar het overgrote deel van jullie, 63% is het er toch totaal niet mee eens.

Ervaring

Sten is inmiddels ervaringsdeskundige als het gaat om het telefoonverbod, dus hij geeft graag wat tips om verveling tegen te gaan. “Wij kletsen altijd lekker in de pauze met mijn vriendengroep. Verder kun je ook gewoon naar buiten gaan, ga voetballen, koop een broodje bij de supermarkt, geniet van de zon, of ga een potje schaken zoals ik vaak doe. Dan is het allemaal niet zo erg.”

Aardrijkskunde kennisclip

Nog één vraag: hoe moet het nou verder met de filmpjes van Aardrijkskunde kennisclips? Meneer Helmerhorst stelt ons gerust: “Nou, het is een telefoonverbod en ik film gelukkig al een tijdje met een camera. Dus dat is geen probleem. Ik film alleen de vijf minuten voordat de les officieel begint, daarna zet ik de camera uit. Op mijn camera staan geen leuke apps, veel meer dan filmen kan ik er niet mee. Geen paniek, ik blijf gewoon leuke filmpjes maken!”

TACKLE JE TIKTOK TIJD: Zo kun jij, net als 1500 anderen, minder op TikTok zitten 📱

Lees ook over:

TACKLE JE TIKTOK TIJD: Zo kun jij, net als 1500 anderen, minder op TikTok zitten 📱

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡