Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daniëlle: ‘Ik ben een christelijke Swiftie, maar dít zing ik niet mee’

Alles over haar nieuwste album en waarom je als christen misschien niet alles mee moet zingen 🎶

26 april 2024 · Leestijd 6 min

YES, ER IS EEN NIEUW (DUBBEL)ALBUM VAN TAYLOR SWIFT! Voor alle andere christelijke Swiftie’s: this one is for you! Ik, Daniëlle, ben al fan van haar muziek sinds ik twaalf ben en haar nummers zijn de soundtracks van veel hoofdstukken in mijn leven: verliefd zijn, ziekte, een gebroken hart, onzekerheid en acceptatie. MAAR ik blijf een kritische luisteraar en dus zijn er zinnen die zelfs ik niet meezing. Vooral bij haar nieuwste album heb ik een paar kanttekeningen…

⚠️DISCLAIMER⚠️ Naar welke muziek je wel of niet luistert is natuurlijk helemaal jouw keuze. Toch vind ik het als christen slim om niet blind alle teksten mee te blèren, maar je te verdiepen in wat je eigenlijk zingt. Daarna is de keuze aan jou: wordt het en skip of een repeat?

'I am a christian!'

In Taylor’s documentaire Miss Americana (2020) zegt ze zelf: “I am a christian”. Dit is voor het eerst dat ze dit openlijk vertelt, maar ze wijdt er verder niet over uit. We weten wel dat ze is opgegroeid in de Bijbelbelt van Amerika: Nashville. Het christelijk geloof speelt dus waarschijnlijk wel een rol in haar leven, maar hoe groot deze rol is, weten we niet.

Het lijkt namelijk bijna alsof ze zichzelf tegenspreekt als je luistert naar sommige liedjes die ze heeft geschreven. Het gaat over het christelijk geloof, specifieke bijbelverhalen of religie in het algemeen op allerlei verschillende manieren. Check hieronder een paar voorbeelden:

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Metaforen

Taylor gebruikt in haar nummers vaak metaforen, beeldspraak en woordspelletjes in haar teksten. Voor die metaforen gebruikt ze regelmatig het christelijk geloof, of religie in het algemeen, zoals in de volgende nummers:

False God - Lover

In dit lied wordt spiritualiteit en seksualiteit met elkaar verweven en wil Taylor iets meegeven over het ‘heilige’ gevoel dat je in een relatie kunt hebben. Ze gebruikt christelijke begrippen zoals biechten, worshippen, een altaar, hemel, hel, avondmaal en God als metafoor voor de relatie waar ze in zit.

But we might just get away with it
Religion's in your lips
Even if it's a false god
We'd still worship
We might just get away with it
The altar is my hips
Even if it's a false god
We'd still worship this love

Guilty as sin?

Hier gebruikt ze de kruisiging van Jezus als metafoor voor iemand waar ze zoveel van hield, dat ze voor die persoon zelfs zou sterven.

What if I roll the stone away?
They're gonna crucify me anyway
What if the way you hold me
Is actually what's holy?

Love of my life – The Tortured Poets Departement

Het is maar één zin, maar wel eentje waarin ze haar ex vergelijkt met de Heilige Geest.

‘You Holy Ghost, you told me I’m the love of your life’.

Waarom ik niet alles meezing

"Ja, ik baalde af en toe toen ik naar Taylor Swifts nieuwe album luisterde. Moet ze nou echt zo vaak het christelijke geloof erbij betrekken? Mijn TikTok For You Page staat vol met Swiftie’s die haar teksten induiken om de achterliggende betekenis ervan te ontrafelen. Sommigen van hen zijn christelijk. En sommigen van die sommigen (snap je het nog?) beweren zelfs dat Taylor Swift demonisch is als ze naar het nieuwe album luisteren. Persoonlijk denk ik dat niet en is dit artikel ook zeker NIET bedoeld om eens flink uit te halen naar mevrouw Swift. Het is HAAR keuze wat voor teksten ze schrijft en MIJN keuze wat ik meezing."

"In de auto houd ik soms halverwege het meezingen van een liedje mijn mond, omdat ik niet achter de tekst sta. Het liedje ‘Karma’ skip ik zelfs helemaal! Je kunt dat overdreven vinden, maar ik geloof dat er kracht zit in de woorden die je spreekt of zingt (SPEAK LIFE!). Soms moet ik wel echt op mijn tong bijten, omdat een nummer dan muzikaal heel lekker is om mee te schreeuwen. Maar ik weet dat ik er God geen plezier mee doe. Ik zou het bijvoorbeeld ook niet fijn vinden als mijn vriend liedjes meezingt waarin vrouwen ‘bitches’ of ‘hoeren’ worden genoemd. Dat doet mij als vrouw pijn. Ik kan me dus voorstellen dat het God pijn doet als ik zing dat karma een God is."

Letterlijk

Er zijn ook liedjes waarbij de letterlijke tekst mij aan het twijfelen brengt of ik dit wel of niet als christen mee moet zingen. Zoals bij deze:

But Daddy I love Him – The Tortured Poets Department

‘Je hoeft niet voor me te bidden’, is wat Taylor in deze tekst zegt. Hmm, niet per se iets wat ik hardop wil uitspreken. Woorden hebben kracht, ook in liedjes.

‘no you ain’t gotta pray for me’

Karma - Midnights

Denk dat deze wel duidelijk is, toch? Karma betekent dat wanneer je iets slechts doet, dat dit terugkomt in je leven als een soort boemerang. En wie goede dingen doet, zal ook goede dingen ontvangen in het leven. Het is een manier van denken of bijna een aparte religie voor sommige mensen. Vooral de zin in het nummer ‘Karma is a God’, zing ik zeker weten niet mee.

'Cause karma is my boyfriend
Karma is a god
Karma is the breeze in my hair on the weekend
Karma's a relaxing thought
Aren't you envious that for you it's not?
Sweet like honey, karma is a cat
Purring in my lap 'cause it loves me
Flexing like a g*dd*mn acrobat
Me and karma vibe like that

The Black Dog – The Tortured Poets Departement

In dit nummer zingt Taylor Swift over een ex-geliefde die in een bar zit genaamd ‘The Black Dog’. De gedachte aan hun relatie en wat haar ex nu allemaal aan het doen is in die bar zonder haar, is voor Taylor als een duivel in haar gedachten. Daarom zingt ze het volgende:

Now I want to sell my house and set fire to all my clothes
And hire a priest to come and exorcise my demons
Even if I die screaming

Denk jij bewust na over de teksten die je zingt?

Is Taylor Swift écht christelijk?

Soms lijkt het alsof Taylor teruggrijpt op haar geloof wanneer ze in moeilijke tijden zit. Zo zingt ze bijvoorbeeld in het nummer ‘Soon You’ll Get Better’ dat gaat over haar moeder die in 2015 de diagnose kanker kreeg: ‘Desperate people find faith, so now I pray to Jesus too’.

Ook in een recenter album, Midnights, zingt ze weer over gebed in het nummer ‘Bigger Than The Whole Sky’. Het gerucht gaat dat dit lied gaat over een miskraam, maar dit is door Taylor zelf nooit bevestigd. Ze vraagt zich af of er iemand (de baby?) van haar is afgenomen, omdat ze niet genoeg had gebeden: ‘Did some force take you because I didn’t pray?’

Er zijn nog een handvol andere nummers waarin Taylor benoemt dat ze bidt voor iets. Misschien is daar weer sprake van een metafoor, maar stiekem hoop ik dat ze soms haar handen vouwt en ogen sluit.

De geheimen achter Ladada Claude: ‘Ik dank God voor alles’

Lees ook over:

De geheimen achter Ladada Claude: ‘Ik dank God voor alles’

BRON: The Monastry, Reddit

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡