Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De geheimen achter Ladada Claude: ‘Ik dank God voor alles’

Dit wist jij vast nog niet over zanger Claude 👇

17 april 2024 · Leestijd 4 min

Hoewel de meeste mensen al weten over welke hitmachine het gaat als je zegt ‘Ladada Claude’, luistert-ie thuis nog altijd naar de naam ‘Claude Kiambe’. Wie is deze jongen en welke bijzondere route in het leven bracht hem waar hij nu is? Een ding ontdekten we al: als het succes hem allemaal een beetje te veel wordt, zoekt hij rust met het liedje ‘You Say’ van Lauren Daigle.

Eerst lijkt 2023 hét jaar voor Claude (20) als hij doorbreekt met ‘Ladada (Mon Dernier Mot)’. Hij staat op nummer 1 in Nederland en als de Franse artiest Stromae zijn tour niet had gecanceld was Claude ook het Ziggo Dome-voorprogramma van z’n idool geweest. Later in het jaar pakt hij een viral met Suzan en Freek. Ook hier combineert hij weer de Franse en Nederlandse taal op een manier waar je alleen maar van kunt dromen tijdens Franse lessen op school. Om te begrijpen hoe zijn leven tien jaar voor z’n doorbraak eruitziet moet je terug naar Alkmaar in 2013.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Burgeroorlog

Het is koud in Nederland als Claude dat jaar met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo aankomt in Nederland. Althans, voor hem is het koud. Nederland is wennen. Congo, daar liggen zijn roots. Nu begrijp je de afkomst van zijn naam en natuurlijk zijn half-Franse muziek. Ze zijn gevlucht uit Congo vanwege de burgeroorlog. Samen met zijn familie komt hij aan in een asielzoekerscentrum in Alkmaar. Later wonen ze als gezin in Enkhuizen. Daar gaat hij naar school en werkt hij in de horeca. Het duurt niet lang of Claude heeft de bijnaam ‘de zingende ober’.

Lauren Daigle

Het is daarom ook geen verrassing dat hij in 2019 meedoet aan The Voice Kids. Zelf heeft hij gevoelsmatig al de hoofdprijs te pakken als hij met een selectie mee mag naar Disneyland, vertelt hij in een interview. Ook al wint hij de uiteindelijke competitie dus niet, toch valt hij op. Is het niet vanwege zijn muziek, dan is het wel vanwege zijn enorme positiviteit. Iets waar hij nog steeds in uitblinkt. Als je hem vandaag de dag vraagt naar zijn rust en zijn optimisme zegt hij: “Ik dank God altijd voor alles. Ik bén er nog, snap je?” Bij 3FM legt hij uit dat hij christelijk is en dat hij die kalmte ook terugvindt in muziek: “Ik kan echt rustig worden van het album ‘Look Up Child’ van Lauren Daigle. En dan is ‘You Say’ mijn favoriet.”

You say I am loved when I can't feel a thing
You say I am strong when I think I am weak
You say I am held when I am falling short

When I don't belong, oh You say I am Yours

And I believe

Tweedehands piano

‘You Say’ is geschreven door Lauren en een ander soort songtekst dan Claude zelf met zijn muziek aflevert. Tijdens de coronapandemie neemt hij alle tijd om te zoeken naar zijn stijl. Hij koopt een tweedehands piano online. Of eigenlijk krijgt hij ‘m, want de vorige eigenaren willen er graag vanaf. Dus als Claude zelf vervoer regelt, mag hij de piano zo hebben. Elke dag oefent hij met het schrijven van liedjes. Engelstalig, Nederlandstalig, Franstalig, ballads, popsongs. Inmiddels weten we dat het instrument meer waard is dan alleen wat benzinekosten, want hierop laat Claude na een studiosessie ook voor het eerst ‘Ladada’ aan zijn vrienden en familie horen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vrijheid

Terug naar vandaag. Je kan zeggen dat nu 2024 hét jaar voor Claude wordt. Hij doet mee aan het tv-programma Beste Zangers en is ambassadeur van de vrijheid op 5 mei. Dat betekent onder andere dat hij per helikopter van het ene bevrijdingsfestival naar het andere vliegt. Een hele eer, vindt hij. Als vluchteling van oorlog een bijzonder thema voor hem persoonlijk: “Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid.” Met die woorden valt op zijn plek wat hij eerder zei: “Ik dank God altijd voor alles. Ik bén er nog.”

YES! LECRAE KOMT TERUG OP DE EO-JONGERENDAG!

Lees ook over:

YES! LECRAE KOMT TERUG OP DE EO-JONGERENDAG!

BEELD: ANP

BRON: NHnieuws, 3FM, Telegraaf, Mojo

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡