Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Svens vriendin vertelde zijn grootste geheim door: ‘Ik heb me nog nooit zo verraden gevoeld’

27 januari 2022 · Leestijd 6 min

Een superleuke vriendin, een veelbelovend project, alles leek voor de wind te gaan in het leven van Sven (17). Wanneer zijn vriendin aan hem gaat twijfelen, maakt Sven een keuze die zijn leven op zijn kop zet. Sven: “Ik had het idee dat het geheim echt tussen ons in stond.”

“Ik ontmoette Lily op een feestje. Nou ja, ik kende haar al wel vaag van mijn middelbare school, maar ik had haar toen nooit echt gesproken. We raakten aan de praat en ik vond haar zó leuk. Op een gegeven moment gingen we samen naar buiten en hebben we gezoend. Na het feestje bleef ik maar aan haar denken, dus ik ging haar opzoeken op Instagram. Al snel accepteerde ze mijn volgverzoek en begonnen we met DM’en. Ik keek even rond op haar feed en zag toen een paar foto’s met haar vriendengroep. ‘Aha, daar ken ik jou van’, dacht ik. Een jaar geleden had ik namelijk flinke ruzie met een paar gasten uit die vriendengroep. Toch bleven we aan de praat. ‘Kennelijk geeft zij er niet om,’ dacht ik, ‘dan ik ook niet.’”

Nee joh, dat boeit me echt niet

Sven en Lily begonnen af te spreken. “We zaten eigenlijk altijd bij haar thuis, op haar kamer. Mijn ouders wisten er namelijk niks van. Lily is niet christelijk en mijn ouders hechten daar nogal veel waarde aan. Ze zouden het sowieso niet goed gevonden hebben, dus ik zei maar niks tegen ze. Het was natuurlijk allemaal nieuw en spannend met Lily, maar ik voelde me ook echt op mijn gemak bij haar. Op een gegeven moment kwamen we toch op het gevreesde onderwerp: haar vrienden. Ik vroeg haar of ze dat niet vervelend vond. ‘Nee joh,’ zei ze, ‘dat boeit me echt niet’. Dat gaf me wel een fijn gevoel.”

Project sportdrank

Dat hij Lily had ontmoet was niet het enige wat op dat moment goed ging in Svens leven. “In die tijd was ik bezig met een projectje: ik had mijn eigen sportdrankje gemaakt. Ik was op mijn 13e al in de sportschool te vinden en ik testte altijd verschillende sportdrankjes uit. Door mijn opleiding ondernemerschap kwam ik op het idee om er zelf een te maken en op de markt te brengen. Het recept was af en ik was bezig met het regelen van registraties en vergunningen. Volgens mijn docent zou ik het echt ver gaan schoppen hiermee. Ik was er best wel trots op.” 

Spinazie

“Ik vertelde Lily dat ik bezig was met het sportdrankje. Eerst interesseerde het haar geloof ik niet zoveel, maar op een gegeven moment ging ze me er steeds vragen over stellen. Ze was vooral erg benieuwd naar de ingrediënten. Ik heb er zelf heel lang aan gewerkt en had er daarom bewust voor gekozen om het recept geheim te houden en dat zei ik ook tegen haar. Ze vond dat niet zo leuk en ze bleef maar aandringen. Op een gegeven moment zei ik dat het drankje zo uniek was omdat er spinazie in zat.” Deze leugen werd Sven niet echt in dank afgenomen. “De volgende dag kwam ze boos naar me toe en zei ze dat er helemaal geen spinazie inzat. ‘Je hebt me opgelicht!’ riep ze. Ik vroeg haar hoe ze dat wist, maar daar reageerde ze niet op. Ze had wel gelijk, er zat geen spinazie in. Ik voelde me eigenlijk best rot dat ik tegen haar gelogen had. Achteraf had ik natuurlijk al lang moeten zien dat het foute boel was.”

Vertrouwen

“Ik had het idee dat het geheim echt tussen ons in stond. Lily leek het er moeilijk mee te hebben dat ik haar niet vertrouwde. ‘Hoe kan je nou zeggen dat je van me houdt’, zei ze, ‘als je me niet eens vertrouwt?’ Dat deed me best veel. Toen ze er weer naar vroeg, heb ik het gezegd. Ik liet haar het recept zien. En daarna ook het hele plan: de naam, het logo, alles. Ze omhelsde me en zei dat ze blij was dat ik haar vertrouwde. Dat betekende echt wat voor haar, zei ze. ‘Mooi,’ dacht ik nog, ‘dan heb ik de goede keuze gemaakt’. Met een gerust hart ging ik die nacht slapen. Ik was blij met Lily.”

Kwaad smeet ik mijn telefoon door de kamer

De volgende dag stond Sven geen leuke verrassing te wachten. “Ik had die dag vrij, dus ik had lekker uitgeslapen, het was denk ik twaalf uur toen ik wakker werd. In alle rust pakte ik mijn telefoon. Gelijk zag ik een stuk of tien gemiste oproepen van mijn docent. ‘Huh,’ dacht ik, ‘hij belt mij nooit!’ Ik opende WhatsApp en kreeg de schrik van mijn leven. Iemand had me een link naar een website gestuurd. Daar stond levensgroot een foto van een sportdrankje. Mijn sportdrankje. Ik klikte op het kopje ‘ingrediënten’. Ik voelde woede in me opborrelen toen ik precies mijn recept zag staan. De makers van het product waren een paar vrienden van Lily. Kwaad smeet ik mijn telefoon naar de andere kant van de kamer.”

Geen poot om op te staan

“Natuurlijk zat Lily hierachter, je hoeft geen wetenschapper te zijn om dat te begrijpen. Ik belde, appte en sms’te haar zelfs, maar ze liet niks van zich horen. Aan de ene kant was ik verdrietig dat ik haar kwijt was, maar aan de andere kant was ik ook erg boos. Ik probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar ik had geen poot om op te staan. Wat bleek: haar vrienden – met wie ik dus flinke ruzie had gehad – hebben haar geld aangeboden om bij mij het geheime recept te ontfutselen. Mijn product was dus gestolen en ik was bedrogen door mijn vriendin. Nadat het gebeurd was, heb ik nooit meer wat van haar vernomen. Misschien maar beter ook, ik denk niet dat ik ooit gelukkig met haar was geworden. Ik heb er in ieder geval van geleerd…”

BEAM vertaalt in deze serie met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt het je misschien bekend voor?

Tim (15) ontsnapt aan de dood: ‘Dat ik nog leef, heb ik te danken aan mijn moeder’

Lees ook over:

Tim (15) ontsnapt aan de dood: ‘Dat ik nog leef, heb ik te danken aan mijn moeder’

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡