Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Suze (18) en Noah (15) zijn christelijk en hebben gescheiden ouders: ‘ik wilde mijn vader niet delen met iemand anders’

31 januari 2024 · Leestijd 5 min

Iedereen heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Suze (18) en Noah (15) zijn christelijk en hun beide ouders zijn gescheiden.

Caitlin: Wat kan jij je nog herinneren van de scheiding?

Noah: “Bij mijn ouders duurde het best wel lang voordat ze officieel gescheiden waren. Ik was twaalf toen ze echt uit elkaar gingen. Ik weet nog dat mijn ouders een tijdje apart van elkaar gingen wonen. Mijn ouders hebben toen besloten dat mijn vader in zijn eentje in een ander huis zou gaan wonen. Ik vond het wel lastig dat ze toen ineens uit elkaar waren, maar ik was wel blij dat er eindelijk duidelijkheid was. Gelukkig was er geen sprake van een vechtscheiding.”

Suze: “Bij mijn ouders duurde het ook een tijdje. Je wilt het als ouder natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen, omdat je graag de kinderen samen wilt opvoeden. Toch zijn ze uiteindelijk uit elkaar gegaan toen het op een avond helemaal uit de hand liep. Mijn ouders hadden ruzie met elkaar en als achtjarige herinner ik me dat het er heftig aan toe ging. Het was de ergste ruzie die ze ooit hebben gehad. Mijn moeder heeft uiteindelijk besloten dat ze wilde stoppen met de relatie. Dit vond mijn vader lastig, hij hoopte nog op een tweede kans. Die avond is mijn vader naar een hotel gegaan. Ik had echt geen idee wat er gebeurde, maar ik wist wel: papa zal niet meer thuis wonen. Ondanks dat ik mij dat moment nog goed herinner, ben ik ook blij dat ze geen vechtscheiding hebben gehad.”

Zijn jouw ouders net uit elkaar?

Via deze website kan jij er met iemand over praten of vragen stellen aan jongeren via het forum.

Via deze website zoek je naar bijpassende hulp. Hier kan je zelf kiezen met wie jij wilt praten over de situatie.


Joël: Bij wie vind jij het leuker, je pa of je ma?

Suze: “Mijn broertje woont bij mijn vader en ik bij mijn moeder. Dat klinkt gek, maar dat is omdat we het daar allebei het fijnst hebben. Ik ben dus het meest bij mijn moeder en daar ben ik ook het liefst. Ze begrijpt mij gewoon goed en ik kan alles bij haar kwijt. Mijn vader zie ik gelukkig vaak genoeg, ze wonen ook maar drie minuten van elkaar vandaan."

Noah: “Ik heb dus echt geen favoriet. Mijn ouders hebben beide hun leuke en minder leuke kanten. De ene week ben ik daarom bij mijn moeder en de andere week bij mijn vader. Ik kan bijvoorbeeld hele goede gesprekken voeren met mijn vader en hij denkt altijd met mij mee als ik een probleem heb. Maar met mijn moeder doe ik echte meiden dingen, zoals naar het strand gaan of lekker shoppen.”

Eloise: Denk jij dat God heeft gezorgd voor de scheiding?

Suze: “Nee, dat denk ik niet. Ik denk wel dat Hij het zo heeft geleid. Mijn ouders waren gewoon geen goed team meer, maar ik denk niet dat Hij heeft gezorgd dat ze gescheiden zijn. Tegenwoordig kunnen mijn ouders namelijk juist heel erg goed met elkaar omgaan. We gaan soms zelf uiteten met z'n vieren.”

Noah: “Fijn dat jullie dat kunnen. Ik vind de vraag wel lastig te beantwoorden. Ik ben het wel met je eens, al geloof ik niet dat scheiden iets is van God. Je trouwt natuurlijk niet met de intentie om ooit uit elkaar te gaan. Maar soms is het wel beter voor iedereen als twee mensen niet meer samenzijn.”

Rafael: Ben je sterker geworden door de scheiding van je ouders?

Suze: “Zeker, heel erg. Voordat mijn ouders uit elkaar gingen was ik een stuk zwakker. Door de scheiding die zwaar viel heb ik op een jonge leeftijd al veel meegemaakt. Hierdoor voel ik mij nu sterker.''

Noah: “Ja ik ervaar dat ook zo. Het heeft veel impact op mij gemaakt. Als je al jong een scheiding meemaakt wordt er vrij snel van je verwacht om eerder op te groeien. Ze verwachten dat je de situatie snel leert begrijpen maar ik was daar gewoon nog te jong voor.”

Bolt: Hoe ga je om met de nieuwe partner van je ouders?

Suze:

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Noah: “Mijn vader had eigenlijk direct een nieuwe vriendin en we kende haar al van vroeger. Gelukkig ging dat dus meteen goed en ze voelt echt als een soort tante voor mij. Met mijn moeders vriend had ik wel meer moeite. Na de scheiding was het echt mijn moeder, mijn zus en ik. Dus dat daar ineens een vreemde man bij kwam vond ik helemaal niets. Ik was daar trouwens per ongeluk achter gekomen omdat ik op een avond ongevraagd langs kwam, terwijl ze bij ons thuis een date hadden. Dat was echt vet ongemakkelijk. Gelukkig kan ik het nu goed met hem vinden. Maar ik moet er echt nog niet aan denken dat ze ooit gaan samenwonen. Ik ben daar mentaal nog niet klaar voor.”

Peter: Ben je nu bang om later zelf te trouwen?

Noah: ‘’Nee ik niet, ik ben me juist bewuster van het feit dat het ook mis kan gaan. Ik geloof dat ik een goed huwelijk kan hebben met iemand omdat ik echt mijn best doe in het vinden van de juiste persoon om mee te trouwen zodat ik niet hoef te scheiden in de toekomst. Ik ga dus niet iemand trouwen binnen een jaar. Ik zou iemand graag eerst minimaal vier jaar willen daten voordat ik de volgende stap zet. Maar ik weet dat God al weet met wie ik ga trouwen.’’

Suze: ‘’Door de scheiding wil ik niet zomaar met iemand gaan trouwen. Soms kost het gewoon tijd voordat je diegene waarmee je wilt trouwen hebt gevonden. Maar ik heb zeker nog wel hoop.''

‘In de Bijbel staat dat je niet mag scheiden, maar er zijn uitzonderingen’

Lees ook over:

‘In de Bijbel staat dat je niet mag scheiden, maar er zijn uitzonderingen’

Geschreven door

Céline Dib

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡