Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘In de Bijbel staat dat je niet mag scheiden, maar er zijn uitzonderingen’

3 mei 2016 · Leestijd 4 min

‘Als ik zeg dat we gaan, gaan we’, zei de moeder van Kirsten (17) op een dag tegen haar en haar broertje. En die dag kwam. Ze pakten hun spullen en vertrokken naar hun oom. “Mijn ouders hadden eigenlijk altijd ruzie. Als ik bij vriendinnetjes was, dan zag ik dat hun vader een kus kreeg van zijn vrouw als hij klaar was met werken. Bij ons thuis gebeurde dat niet. Pas toen ik ouder werd kwam het besef dat dit niet normaal was.”

“In de Bijbel staat wel dat je niet mag scheiden, maar er worden ook uitzonderingen genoemd. Er staat bijvoorbeeld ook in de Bijbel dat je bij je partner weg mag wanneer hij of zij overspel pleegt. Ik ben niet anti scheiden, maar ik vind wel dat mensen er tegenwoordig wel heel oppervlakkig over nadenken. Zodra mensen elkaar niet meer leuk vinden gaan ze direct scheiden. Ze trouwen voor de vorm en zien vanzelf wel of het lukt of niet, daar houd ik niet zo van. Je ziet vaak dat mensen in hun relatie in het begin nog hoop hebben, maar dat wordt steeds minder naarmate de ruzies toenemen. Dat is logisch, maar ik vind wel dat je er alles aan gedaan moet hebben voordat je gaat scheiden, je moet wel strijdlust hebben. Voor een huwelijk moet je vechten.”   "Ik heb weleens een discussie gehad met een vriendje. Maar ik haakte direct af. Ik wist namelijk dat er niets dan ellende van discussies komt. Dat dacht ik tenminste. Nu weet ik dat dat door mijn ouders komt. Zij deden het namelijk ook zo. Mijn toenmalige vriendje wees me daar toen op, sindsdien sta ik daar veel meer bij stil.”  

'Het eerste wat ik zei was: 'Jullie gaan toch niet scheiden?''

afbeelding

De ouders van Harmen (20) gingen scheiden toen hij 12 jaar was. “Mijn ouders riepen ons bij elkaar en aan de manier waarop ze dat deden en hoe we daar toen zaten, voelde ik het eigenlijk al aankomen. Ik had er absoluut geen begrip voor. Ik was boos en verdrietig, eigenlijk alles door elkaar heen. Het heeft een poos geduurd voordat ik eraan kon wennen, maar leuk is het zeker niet. Ik vind het soms nog steeds lastig om over te praten.” "Ik vind dat je het niet kunt maken tegenover je kinderen om te scheiden. Als je geen kinderen hebt vind ik het een ander verhaal en moet je het vooral zelf weten, maar met kinderen draag je een bepaalde verantwoordelijkheid. Ik had liever gehad dat mijn ouders hulp hadden gezocht. Als ik ga trouwen en mijn huwelijk loopt niet meer, dan ga ik zeker hulp zoeken. Ik zie mijn ouders nog samen op bijvoorbeeld mijn verjaardag, maar dan is het nogal ongemakkelijk. Mijn moeder is hertrouwd en mijn vader heeft een nieuwe vriendin." "De scheiding van mijn ouders heeft de manier waarop ik naar relaties kijk best wel beïnvloed. Als ik een meisje leuk vind probeer ik om niet met een roze bril naar de situatie te kijken. Ik kijk eerst drie keer of ze wel echt wat is voordat ik aan een relatie begin. Ook denk ik dat ik veel minder snel zou willen trouwen dan iemand zonder gescheiden ouders. Ik wil echt zeker weten dat het goed zit. Ik ben niet bang om te trouwen, maar ik ga er wel echt goed over nadenken. Scheiden is geen optie."

Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡