Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Suzanne (22) wil duurzame kleding onder de aandacht brengen: "Christenen moeten voor de aarde zorgen"

21 oktober 2020 · Leestijd 5 min

Van jongs af aan wilde Suzanne (22) iets in mode doen, en het liefst haar eigen baas worden. Tijdens haar studie ‘Fashion and Design’ leerde ze alles over hoe kleding gemaakt werd en besefte ze wat er bij dat proces komt kijken. “Er ging bij mij een belletje rinkelen: ‘Hoe kan het dat er een enorm proces komt kijken bij het maken van een shirt, die uiteindelijk nog maar vijf euro kost?’ Ik dacht, hier klopt iets niet.”

“Ik denk dat iedereen weet dat veel kleding in China wordt gemaakt. Mijn vader werkt voor Compassion en door hem leerde ik dat de meeste mensen die in armoede leven maximaal één dollar per dag verdienen. Puur omdat ik wil consumeren zijn er een aantal grote groepen mensen die daaronder lijden. Dat is niet hoe ik voor mijn medemens wil zorgen en waar ik voor wil staan. Daarom ging ik meer onderzoek doen naar het hele proces van kleding: de stof, door wie is het gemaakt en waar komt het vandaan. Hoe meer ik ontdekte, hoe vaker ik me realiseerde dat de goedkope kleding dat vlug gemaakt is me minder interesseerde.”

We denken te weinig na over waar onze kleding vandaan komt

Een keuze die wat kost

“Het maken van de keuze om bewuster mijn kleding te kopen vroeg best wel veel van mij. Een gevolg hiervan is namelijk dat de kleding duurder wordt. Het kopen van een kledingstuk is een investering waar ik goed over nadenk.” Ze vertelt over een sjaal, waar ze bijna twee maanden over nadacht voor ze die kocht: “Ik wilde precies weten waar het vandaan kwam en hoe het gemaakt werd. ‘Heb ik het echt nodig en is het het geld waard?’ Dat zijn vragen die ik mezelf vaak stel voordat ik kleding koop. Stapje voor stapje pas ik mijn koopgedrag aan en ik merk dat ik er enthousiast van wordt.”

God roept ons om voor onze naasten en de aarde te zorgen

Suzanne legt uit dat ze het belangrijk vindt dat we nadenken over de keuzes die we maken als het gaat om shoppen. “Het gaat vaak over wat wil ík en kan ík kopen, maar we doen het allemaal voor onszelf. We denken te weinig na over waar onze kleding vandaan komt, wie het heeft gemaakt en wat het met anderen doet. Als het gaat over voedsel zijn we ons er toch ook bewust van? Dat hoeft met kleding niet anders te zijn.”

Onze missie

“God roept ons in de Bijbel op om voor je naasten te zorgen als jezelf. In de kledingindustrie (maar ook in de voedselindustrie) zijn de arbeidsomstandigheden heel slecht, dus mogen we daar actie in ondernemen. Ook vraagt Hij van ons om goed met de aarde om te gaan. De manier waarop veel kleding gemaakt wordt is echt slecht voor het milieu. Ik vind het belangrijk dat we hier als christenen echt mee aan de slag gaan. We mogen nadenken over onze normen en waarden en wat we willen uitdragen als het gaat om ons gedrag in de kledingindustrie.”

Tekst gaat verder onder de foto

afbeelding

Instagrampagina

Om hieraan bij te dragen is Suzanne een Instagrampagina begonnen waarop ze anderen informeert over haar ontdekkingen. “Het is super moeilijk om zeker te weten welke merken nou wel of niet duurzaam zijn. Het wordt ons ook moeilijk gemaakt. Want een merk kan zeggen duurzame kleding te verkopen, maar in hoeverre is dat echt zo? Wat is er duurzaam aan en hoe pakt het merk dat aan? Het is zo ingewikkeld. Dat is waarom ik een handje wil helpen om alles op een rijtje te zetten.”

Tekst gaat hieronder verder

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op haar Instagrampagina deelt ze stylingtips en verschillende plekken waar we duurzame en tweedehands kleding kunnen shoppen. Ze heeft een aantal samenwerkingen met merken waar ze enthousiast over is en legt alles uit over duurzaamheid. “Ik vind het belangrijk om het gesprek aan te gaan met mensen en via mijn Instagram hoop ik dat te doen. Ik zoek persoonlijk alles uit over duurzame kleding en sierraden, waar ik open en eerlijk over ben via mijn Instagrampagina. Door het persoonlijke verhaal hoop ik mensen mee te nemen in deze zoektocht. Je hoeft heus niet al je kleding te verkopen en ineens je koopgedrag te veranderen, maar laten we het er in ieder geval over hebben en vragen stellen. Vergeet je medemens niet en sta hierbij stil.”

Inspirerend

“Ik krijg veel positieve reacties op mijn pagina. Mensen krijgen vragen over dit onderwerp waar veel gesprekken uit voortkomen. Ze zijn blij dat iemand naar dit onderwerp informeert en er een eerlijk verhaal over vertelt.” Suzanne legt uit vaak te horen dat het mensen inspireert, wat haar motiveert om dit door te zetten. Het gaat ook niet alleen meer om mensen binnen haar kenniskring, maar elke dag krijgt ze er volgers bij die geïnspireerd raken door haar verhaal.

Ik wil deel zijn van de oplossing

Sustainable stylist

“Ik heb dit opgezet na mijn studie en hoop hierin verder te gaan. Ik wil sustainable (duurzaamheid) stylist worden en ben verschillende concepten aan het bedenken die daarbij passen. Mensen persoonlijk adviseren, mensen informeren en hen verder laten kijken dan de grote kledingwinkels die we kennen. Ik wil niet alleen mensen informeren over het probleem, maar ik wil ook een deel van de oplossing zijn, dat is mijn doel.”

Sander heeft zijn eigen duurzame kledingmerk opgezet. Hoe hij zijn droom heeft waargemaakt, lees je hier.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡