Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stoppen met roddelen: Vier tips om je op weg te helpen!

29 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Psst… Heb je het al gehoord? Van dat ene artikel… dat je helpt om te stoppen met roddelen? Nou dat is dus dit artikel. Want laten we eerlijk zijn roddelen is gewoon karig, maar toch doen we het massaal. Het is niet gemakkelijk om te stoppen, daarom helpen wij je op weg met wat tips.

De Bijbel

Weetje wat fascinerend is? In de Bijbel gaat het regelmatig over roddelen. Het is dus iets wat al mega-lang bestaat. Check bijvoorbeeld deze bijbelteksten eens: 

Bij een roddelaar is een geheim niet veilig,
wie betrouwbaar is, hult zich in zwijgen. - Spreuken 11:13

Laat geen verderfelijke taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goeddoen aan wie ze hoort. - Efeziërs 4:29

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. God lijkt dus geen groot fan te zijn van roddelen. Toch vinden wij het zo lastig om er mee te stoppen.

Het is niet normaal

Hoe erg jouw feed, TikTok-algoritme, vrienden of omgeving je ook laat merken dat roddelen de normaalste zaak van de wereld is, dat is het niet. Want de roddel die jij vertelt kan enorme impact maken op de persoon waar de roddel over gaat. Probeer voor ieder verhaal wat je aan iemand vertelt jezelf de vraag te stellen: 'hmm, is het normaal dat ik dit nu ga vertellen aan deze persoon?' Is het antwoord nee? Probeer het dan in te slikken. You can do it!

Als iemand zegt niet doorvertellen: vertel het dan niet door!

Roddelen is soms een grijs gebied. Wanneer is iets nou roddelen? Er zijn momenten dat iemand een verhaal vertelt en jij niet zeker weet of je dat verhaal aan een ander kan doorvertellen. Het kan jezelf en de ander dan enorm helpen als je vraagt aan de persoon waar het verhaal over gaat: kan ik dit vertellen aan anderen? Als die persoon dan zegt: 'liever niet'. Probeer het dan ook echt voor jezelf te houden! 

Wat als de persoon in kwestie er bij zou zijn...

Dit is misschien een tip die je al vaker gehoord hebt, maar wel enorm effectief. Probeer voordat je een verhaal gaat vertellen over iemand jezelf de vraag te stellen: 'zou ik dit ook zeggen als die persoon in dezelfde ruimte zou zijn?' Als dat niet het geval is, probeer dan lekker over iets anders te praten. 

Jij bent leuk genoeg

De belangrijkste tip. Jij bent leuk genoeg! Je bent geweldig mooi gemaakt. God houdt enorm veel van jou! Jij hebt het dus helemaal niet nodig om een juicy verhaal over een ander te vertellen om leuk gevonden te worden. 

Weet dat stoppen met roddelen waarschijnlijk niet vanzelf gaat, als je het echt wil, maar het lukt niet... Kun je altijd bidden of God je wil helpen! Hopelijk lukt het dan steeds beter. 


Roddels maakten Nikita (19) bijna kapot: ‘Ik ben uiteindelijk verhuisd’

Lees ook over:

Roddels maakten Nikita (19) bijna kapot: ‘Ik ben uiteindelijk verhuisd’

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡