Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sterre Koning over oma met alzheimer: ‘Het leek alsof ze weer een klein kind werd’

10 februari 2023 · Leestijd 4 min

Naast nieuwe liedjes, fotoshoots en films, deelde Sterre Koning laatst ook een hele persoonlijke post over haar oma die de ziekte alzheimer had. Ze vergat steeds meer, en uiteindelijk kon ze zelfs niet meer communiceren. Sterre: “Vanaf het moment dat ze in het verzorgingstehuis kwam, kon je eigenlijk geen gesprek meer met haar voeren.”

“Mijn oma is een jaar geleden overleden. Daarvoor heeft ze een tijd in een tehuis gezeten waar ze meestal voor zich uit staarde en weinig zei. Maar zo ken ik haar niet. Oma was vroeger de kletskous van de familie. Ze belde bijna dagelijks naar de huistelefoon en dan gaven we elkaar thuis een blik van: wie gaat die opnemen? Want wie de telefoon opnam, zat dan minimaal een halfuur te bellen. Op een gegeven moment merkten we dat ze achteruit ging, doordat ze steeds minder goed gesprekken kon voeren. Dan zat ze alleen maar ‘ja’ te knikken, maar zei ze niet zoveel. Toen wisten we: er is iets aan de hand.”

Kind

“Uiteindelijk werd het zo heftig dat ze in een verzorgingstehuis terecht kwam. Vanaf dat moment, kon je eigenlijk geen gesprek meer met haar voeren. Ze zat daar maar voor zich uit te kijken. Soms lachte ze, soms huilde ze. Het leek alsof oma weer een klein kind werd. Als we bloemen of de hond meenamen, reageerde ze nog wel met een lach, maar verder kon ze niks overbrengen.”

Instagram

“Afgelopen december was ik al begonnen aan het schrijven van een stuk over oma en de ziekte alzheimer. Ik wilde het delen op een moment dat het voor mij goed voelde en dat was dus vorige week. Het voelde best gek om dit op Instagram te zetten, omdat het zo persoonlijk is. Mijn account is namelijk ook mijn werk, dus vind ik het soms moeilijk om iets persoonlijks te delen zonder dat het geforceerd overkomt. Ik ben wel blij dat ik het gedaan heb! Er waren veel comments waarin mensen hun eigen verhaal deelden. Ik vind het tof dat die mensen in het openbaar kwetsbaar durven te zijn.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Een andere band

“Mijn andere oma is nu ook dementerende. Ik kan nog wel met haar praten, maar een uur later weet ze al niet meer dat ik langs ben geweest. Ik kom nu op een leeftijd dat ik zelf met de auto naar haar toe kan rijden en dat ik goede gesprekken met haar wil hebben, maar eigenlijk gaat dat niet meer. Dat vind ik dan jammer, omdat ik dat wel heb gezien bij mijn zus van tien jaar ouder. Zij heeft wel de kans gehad om die intiemere band op te bouwen.”

Heb jij een opa of oma die dementerend is? Dan heeft Sterre nog wat praktische tips die haar hielpen als ze op bezoek ging bij haar oma:

  • “Praat over vroeger! Vaak weten ze dingen van jaren geleden nog wel, maar niet meer van gisteren.”
  • “Veel dementerende ouderen vinden dieren geweldig. Neem je hond eens mee, als je die hebt.”
  • “Muziek kan ook troost bieden. Ik heb ooit een liedje gezongen voor mijn oma, die ik ook voor haar zong toen ze nog geen alzheimer had. Ik weet niet of ze het doorhad, maar muziek doet soms meer dan een gesprek.”
  • “Blijf zoeken naar de positieve dingen en geef niet op. Misschien kun je niet meer met je opa of oma praten, maar nog wel een knuffel geven, of een hand vasthouden. Dat kan al heel veel betekenen.”
ZIEN: Interview met Sterre Koning @ EO-Jongerendag 2022: 'We hebben een grote God'

Lees ook over:

ZIEN: Interview met Sterre Koning @ EO-Jongerendag 2022: 'We hebben een grote God'

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡