Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 stellingen, 3 meningen: 'Grappen over God gaan voor mij te ver'

17 september 2020 · Leestijd 4 min

Als christenen geloven we allemaal in dezelfde God. Toch ziet ons geloof er soms heel verschillend uit. Waarom eigenlijk? Om dit iets beter te begrijpen, legden wij Femke, Geert en Henk-Jan 6 prikkelende stellingen voor.

Femke
Leeftijd: 16 jaar
Kerk: C3 Rivers

Geert
Leeftijd: 18 jaar
Kerk: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Henk-Jan
Leeftijd: 16 jaar
​​​​​​​Kerk: Hersteld Hervormde Gemeente

Memes en grappen over het geloof moeten kunnen

Henk-Jan: “Ja, eens! Ik vind humor een mooi onderdeel van het leven. Veel memes over het geloof vind ik kunnen, zeker als ze door andere gelovigen zijn gemaakt. Die zijn zo herkenbaar! Als het maar niet té spottend is.”

Femke: “Het moet inderdaad wel normaal blijven. Maar als christenen doen we genoeg rare dingen waarover je wél grappen kunt maken!”

Henk-Jan: “Ik denk dat God ook humor heeft. Hij heeft het tenslotte geschapen!”

Geert: “Eens! Over mijn eigen geloof maak ik ook weleens grappen. Maar wat ik echt niet vind kunnen, is grappen over God zelf. Dat is voor mij echt de grens.” 

Femke: “Ik zat vroeger op een school waar bewust grapjes werden gemaakt over mijn geloof, omdat ze wisten dat het wat met mij deed. Op een gegeven moment besloot ik niet meer te reageren, maar mee te lachen, zodat ik erbij zou horen. Op de school waar ik nu zit, voel ik me veel vrijer om over mijn geloof te praten. Iedereen respecteert elkaar.”

Henk-Jan: Ik woon midden in de Biblebelt, dus ik kom gelukkig niet vaak situaties tegen waarin écht spottend over het geloof wordt gepraat.”

Geert: Dat herken ik wel. Maar als vrienden wél grove opmerkingen maken, zeg ik er wat van. Tegen niet-christenen durf ik daar niet altijd wat van te zeggen, omdat ik niet wil dat ze denken dat ik een ‘stomme christen’ ben. Terwijl ik zelf wel beter weet: geloven is niet stom, maar het leukste wat er is!”

Als christen luister je alleen naar christelijke muziek

Henk-Jan: “Ik vind niet-christelijke muziek niet slecht, maar ik vind het belangrijk dat ík daar niet naar luister. Het kan onbewust, denk ik, wel invloed hebben. Muziek met teksten waar ik niet achter sta, draai ik dus niet.”

Geert: “Ik weet nog wel toen het nummer het nummer ‘Kind van de duivel’ veel geluisterd werd. Dat vond ik helemaal niks. Sommige populaire muziek vind ik wel heel vet, zoals Lose Yourself van Eminem. Maar als ik de tekst goed lees, denk ik toch: oh, dat is niet zo’n top nummer. Vaak hoor ik pas écht wat er wordt gezongen, als ik een liedje vier keer heb gehoord.”

Femke: “Als ik weet dat een artiest prima muziek schrijft, let ik niet meer echt op de tekst. Davina Michelle en Snelle luister ik dus gewoon met een gerust hart!”

De Bijbel moet letterlijk geïnterpreteerd worden

Benieuwd naar het antwoord van Femke, Geert en Henk-Jan op deze stelling? Én andere stellingen, zoals:

- Op zondag boodschappen doen of een uitstapje maken kan prima
- Van mijn ouders móét ik naar de kerk
- Zingen is voor mij hoogtepunt van de kerkdienst

Je vindt het in het nieuwste BEAM Magazine! Word BEAM-lid of vraag een gratis proefexemplaar aan.

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡