Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sonrise Zwolle | “Jongeren mogen elkaar alleen maar complimenten geven”

2 augustus 2018 · Leestijd 5 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Anne over Sonrise in Zwolle.

Info Sonrise

Ontstaan: Sonrise is een project wat is ontstaan uit Athletes in Action. Dit is een beweging van jongeren en kerken die passie hebben voor sport, mensen en Jezus. Al een aantal jaar wordt ook in Zwolle Sonrise georganiseerd. Dit wordt gedaan in samenwerking met Youth for Christ Zwolle. 
Doel: Het doel van Sonrise is om kinderen en tieners in de stad te bereiken met het evangelie. Daarnaast willen we jonge christenen mobiliseren, laten groeien in geloof en motiveren om te gaan getuigen van hun levende God. Sonrise is een project waarbij verschillende kerken de handen ineen slaan om gezamenlijk de grote opdracht te vervullen.
Dienst: Elke woensdagavond.

Vragenvuur over Sonrise

Hoe ben je hier terecht gekomen?
“Een paar vrienden van mij zaten al bij deze ‘sportcommunity’ - zo zou je het kunnen noemen. Een half jaar lang hebben ze mij proberen te overtuigen om er ook bij te gaan. Uiteindelijk ben ik meegegaan en vind ik het superleuk.”

Hoe zien de diensten eruit?
“Het is compleet anders dan een gewone dienst. Elke woensdagavond gaan we met zo’n 25 jongeren samen eten. Daarna gaan we de wijk in om doormiddel van sport het evangelie te brengen. Als dit is afgelopen, komen we weer bij elkaar voor een stukje toerusting of om te praisen. Tijdens het sporten gaan we in drie verschillende teams uit elkaar. Ikzelf leid de 12 min groep, dus alle kinderen onder de 12 jaar zijn daar welkom. We gaan dan samen voetballen en we doen spelletjes. Halverwege hebben we pauze, dan doen we een dramastukje, waarmee we op een simpele manier het verhaal vertellen en het evangelie kunnen overbrengen. Wekelijks komen hier ongeveer 30 kinderen op af. Dit gaat ongeveer hetzelfde bij de 12 plus groep, alleen doen zij volleybal en voetbal.”

Zou je Sonrise aan anderen aanraden?
“Zeker, het is heel bijzonder omdat het zo motiverend is voor je geloof. Je kunt natuurlijk ook zondag in de kerk zitten en naar een preek luisteren, maar dit is een stukje actiever. We hebben ook best veel jonge teamleden en je ziet dat hun geloof veel groter wordt. Je ziet wat God doet en wat de jongeren allemaal leren. Je wordt continu uitgedaagd in je geloof. Het is niet letterlijk een kerk, maar voor veel jongeren is dit wel hún kerk. Dat is het voor mij ook. Je leest in Handelingen 2 dat de eerste gemeente wordt gestart, dan zie je ook dat ze met elkaar aten en spullen delen met elkaar. Het voelt een beetje alsof wij deze ‘gemeente’ zijn gestart.”

Waarin ervaar jij God?
“Ik ervaar Hem het meest als ik zie welke bijzondere dingen er gebeuren op het veld. Als kinderen tot geloof komen is dat heel mooi om te zien. Maar ook op de momenten dat we gaan praisen voel ik Zijn aanwezigheid. Omdat ik teamleider ben, ervaar ik het wel anders dan de teamleden zelf. Maar in een gemeente horen ook mensen die uitdelen, dat doe ik dan ook graag.”

Als je Sonrise in één woord moet omschrijven, wat zou dat dan zijn?
“Liefde. Het is bij ons heel belangrijk dat je mag komen zoals je bent, iedereen is welkom. We hebben daarnaast ook regels tijdens het sporten. Je mag elkaar alleen maar complimenten geven bijvoorbeeld, je mag geen negatieve dingen over elkaar zeggen. Je merkt ook dat de kinderen dit van elkaar overnemen. Liefde staat bij ons echt centraal.”

Denk je dat je hier voor altijd blijft?
“Ik denk het niet. Samen met mijn vriend begeleid ik teams in deze community, maar we willen dit heel graag uitbreiden. We hopen volgend jaar samen een nieuwe community te starten. Mijn ideaalbeeld is dat we steeds weer naar een nieuwe wijk trekken en nieuwe teams opzetten. We hopen dat het echt een beweging wordt. We hebben onze ogen nu gericht op een wijk met probleemjongeren. We merken al dat het steeds meer groeit, dat is heel tof.”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡