Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Soms zie ik stelletjes en denk ik: wanneer is het mijn tijd?”

23 maart 2018 · Leestijd 5 min

Sanne (24) is soms jaloers op andere stelletjes. Zelf zou ze graag een relatie willen, maar mr. Right is nog niet op haar pad gekomen. Ze vertelt hoe zij met deze gevoelens omgaat.

“Ik vind het mooi om te zien hoe mensen in mijn omgeving de ware vinden. Liefde is het belangrijkste in de wereld. Ik wens dit iedereen toe, maar ik vind het soms jammer dat ik zelf nog geen relatie heb. Dit is de leeftijd waarop iedereen om mij heen begint te trouwen of samen gaat wonen. Soms denk ik: ‘wanneer is het mijn tijd?’ Ik vind het lastig om te zien dat mensen van de ene naar de andere relatie gaan. Dan zie ik dat het net uit is en na een maand lopen ze alweer met iemand anders. Waarom gaat het bij hen zo makkelijk en bij mij niet? Ik voel dan wel een beetje jaloezie opkomen.”

Door mijn onzekerheid kon ik niet daten

Twijfels: ben ik leuk genoeg?

"Vroeger vergeleek ik mezelf met vriendinnen. Dan stelde ik een doel voor mezelf: ‘Voor het einde van dit jaar ga ik iemand vinden.’  Elke keer gebeurde dat niet bij mij, maar wel in mijn omgeving. Het voelde alsof ik niet goed genoeg was. Gelukkig zijn veel van mijn vriendinnen ook vrijgezel. Laatst had ik een gesprek met een vriendin en die zei: ‘Het lijkt zo makkelijk te gaan bij iedereen, maar bij ons niet.’ Het is fijn dat ik met vriendinnen kan praten die in hetzelfde schuitje zitten. Ze denken net als ik: het komt allemaal wel. Dit zorgt ervoor dat ik geen druk ervaar dat ik een relatie moet krijgen."

“Enkele jaren terug was mijn zelfverzekerdheid minder. Ik vroeg mezelf af waarom iemand ooit op mij zou vallen. Als ik mezelf niet accepteer dan is het heel lastig om mijn hart aan iemand anders te geven. Tot mijn zestiende was ik erg verlegen. Dat was de fase waarin mensen om mij heen gingen daten. Door mijn onzekerheid kon ik niet daten. Ik heb nooit geleerd om te zeggen: ‘Hé, ik vind je leuk. Wil je op date?’ Ik krijg nu nog steeds niet veel aandacht van jongens. Op die momenten begin ik weleens aan mezelf te twijfelen. Als het nu niet aan mij besteed is, komt het misschien wel over twee jaar. Ik merk dat geen relatie hebben ook voordelen met zich meebrengt. Er komen veel dingen op mijn pad. Zo heeft de studentenvereniging mij geholpen om zekerder te worden van mezelf. Het single zijn heeft mij ook veel andere dingen gebracht: het landelijke bestuur van de studentenvereniging, maar ook bepaalde vriendschappen. Een vriendin zei ooit tegen mij: 'Jij komt een persoon tegen en dat is meteen de ware.’ Dat klopt misschien ook wel. Mocht ik iets meer tijd in mijn leven hebben, dan zal ik misschien actief op zoek gaan.”

Jaloezie

"Natuurlijk ben ik af en toe jaloers op andere stelletjes. Maar daar wil ik niet te lang in blijven hangen, want dat is zowel voor mij als voor de ander niet fijn. Tegelijk voel ik mij schuldig, omdat ik dan het idee geef dat ik het een ander minder gun. Jaloezie betekent voor mij iemand iets niet gunnen, maar ik gun iedereen de liefde. Als ik jaloers ben zeg ik tegen mezelf: ‘Blijf hier niet mee doorgaan, want het lost niets op. Jouw tijd komt nog wel.’ Het gevoel jaloezie heeft denk ik een doel. Het zorgt ervoor dat ik ga nadenken waarom ik jaloers ben. Als ik deze gevoelens heb dan ben ik niet zeker over mezelf." 

Het doet geen pijn, maar ik mis een puzzelstukje in mijn leven

Leegte

“Geen relatie hebben voelt als een leegte in mijn leven. Als ik thuiskom van mijn werk dan kom ik thuis in een koud huis waar niemand is. Het lijkt mij fijn om iemand te hebben die aan het einde van de dag aan mij vraagt: ‘Hoe was je dag?’  Of iemand waar ik even mee kan knuffelen op de bank. Ik zie het leven als een grote puzzel en de dingen die ik meemaak zijn de puzzelstukjes. Het doet geen pijn, maar ik mis een puzzelstukje in mijn leven. Vooral als ik een stelletje zie dat het geloof samen deelt dan voel ik leegte. Ik wil ook zo’n relatie. Dit is meer een persoonlijk doel dan jaloezie. Ik hoop dat ik ooit zo’n relatie zal krijgen. Die stelletjes zijn een voorbeeld voor me. Naarmate ik ouder word, voeg ik langzaam maar zeker steeds meer eisen aan mijn lijstje toe. Een paar jaar terug wilde ik alleen maar dat er één persoon was die mij leuk vond. Als diegene niet aan mijn wensenlijstje voldeed was dat jammer. Nu weet ik dat ik het waard ben. Ik mag kritisch zijn en eisen of wensen stellen, want die heeft de ander waarschijnlijk ook. Ik zou mezelf te kort doen als ik met de eerste de beste man trouw die me een keer aandacht geeft.”

Vertrouwen

"Ik ben nu niet heel actief op zoek naar een man, anders zou ik wel op datingsites zitten. Dat heb ik vorig jaar een week geprobeerd, maar dat was niets voor mij. De persoonlijke eerste klik is voor mij toch het belangrijkste en dat mis ik online. Ik weet dat ik steeds ouder word. Het zou leuk zijn als mr. Right nu op mijn pad komt. Daar heb ik ook meer vertrouwen in gekregen. God bracht op het juiste moment goede dingen op mijn pad. Mijn tijd met de liefde zal ook wel op het juiste moment komen."

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡