Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Snap je ‘m?

6 juli 2016 · Leestijd 5 min

Snapchat viert dit jaar z’n 5e verjaardag en is het snels groeiende medium van dit moment. Hoog tijd voor een eerste evaluatie. Maakt Snapchat ons leven mooier? Of lelijker? Of weten we dat eigenlijk niet zo goed? Een paar bevindingen van de BEAM Redactie:

1. Je begrijpt het pas als je (het) snapt.

Je bent niet de enige die het niet gelijk snapt. Het is ook best ingewikkeld: swipen naar links, rechts, boven, onder? Hoe zit dat met je ‘verhaal’? Hè, net stond die leuke foto er nog en nu is ie ineens weg? Huh, kan die vriend echt zien dat ik een screenshot heb gemaakt van zijn video? AWKWARD! Ook op de BEAM-redactie moesten we elkaar even op weg helpen en Snapmaster Joram Kaat heeft – dit is echt waar – in een ver verleden zelfs een Snapcursus verzorgd. #nevertoolate

2. Het is leuk. En makkelijk. En snel.
Heb je het eenmaal te pakken, dan is Snapchat echt heel leuk. En makkelijk. En snel. Zegt bijvoorbeeld Snapkoning Herbert, die altijd megablij is als er (eindelijk) weer een schaapje van de BEAM-redactie over de Snapdam is. “Ik vind het een geweldig medium. Je maakt van heel dichtbij mee hoe iemands leven is, alsof je over zijn of haar schouder meekijkt. Het is even ontsnappen uit de werkelijkheid. Ik kijk een stuk of tien keer per dag op Snapchat, zelfs op de wc.” Nog een voordeel: het is best fijn dat je niet meer je halve salaris neer hoeft te leggen om het concert van je idool bij te wonen. Je kunt gewoon ‘live’ (oké, met een vertraging van een paar seconden) meekijken op je schermpje.

3. Het is sociaal. En asociaal.
Maandagochtend, 9:00 uur. Redacteur Charlotte stapt de BEAM-redactie op. Er zit één collega: Herbert. “Hoe was je weekend?”, vraagt hij. “Je hebt een boom vervoerd, zag ik?” “Klopt!”, beaam ik. “En jij was op een festival? En het hagelde heel hard?” Even later komen collega 3 (Marnix) en Liesbeth (4) binnenlopen. Marnix tegen Liesbeth: “Ik hoef je niet te vragen hoe je weekend was. Dat heb ik al gezien op Snapchat.” Bewijst Snapchat toch zomaar binnen een half uur sociaal én asociaal te zijn.

4. Het beginnerssyndroom is hardnekkig.
Bij beginners (zoals ik, welkom in 2016) gaat het meestal zo: óf je vindt het 3x niks, of je verliest jezelf helemaal in het spookje. Ik reken mezelf tot die laatste categorie. Echt gebeurd: toen ik tijdens het vervoeren van een appelboom in een te kleine auto afgelopen weekend moest fungeren als rechterspiegel, omdat de bestuurder (lees: mijn man) aan die kant niets kon zien, vond ik mijn Snap belangrijker dan de veiligheid. Met een bijna-platte fietser en scheldkanon links van mij als gevolg. Maar hé, de wereld wist wel dat ik een appelboom aan het vervoeren was. Collega Marnix, onze nieuwste aanwinst op Snapchat, doet er nog een stapje bovenop. Zijn ‘verhaal’ is ongeveer net zo lang als een gemiddeld seizoen van Game of Thrones. Pak die popcorn er maar bij.

5. Het kan zinnig zijn
Met de nadruk op ‘kan’. Want geef nou toe, er komt soms een heleboel onzin op je af via Snapchat. Maar er is zeker ook veel zinnigs te zien en te horen, zegt Snapkoning Herbert. “Ik volg bijvoorbeeld nieuwsmedia en dan blijf je heel snel, kort en op een leuke manier op de hoogte van het laatste nieuws.” Volgens Joram is het gewoon een kwestie van goed selecteren. “Ik denk bij elke Snap na: kan je als kijker hier iets mee?” Bedankt voor de zinnige tip, Joram. 6. Het is (te) persoonlijk
Hoe je het ook wendt of keert, bij Snapchat kom je best dichtbij en het is heel persoonlijk. Ook hier blijkt de sleutel selectie: wat deel je wel en niet van jezelf? Waar Joram dat juist heel leuk vindt aan Snapchat, twijfelt Arachne nog een beetje. “Ik heb helemaal niet zo de behoefte om iedereen maar in mijn leven toe te laten.”

7. Het is eerlijker dan de rest van social media. Of misschien wel net zo oneerlijk als de rest.
“Op Instagram kun je los met filters, op Facebook kom je alleen maar mensen tegen die geslaagd zijn. Bij Snapchat is dat anders. Daar is de grens om iets te posten veel lager en de kwaliteit daardoor ook. Ik vind het daarom een eerlijker medium dan andere social media”, oordeelt Joram de Snapmaster. “Op Instagram zet ik alleen mooie foto’s, op Snapchat kun je mijn neusharen zien.” Collega Liesbeth is daar er niet mee eens. “Ik vind het helemaal niet eerlijker. Je laat vaak alleen de mooie en leuke dingen zien. Niet de saaie of oninteressante momenten van je leven.”

CONCLUSIE
Je ziet het, wij komen er niet uit. Wat vind jij van Snapchat? Laat het ons weten in de comments! En volg ons natuurlijk op Snapchat: eo_beam.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡