Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wilke: 'Is dit de beste reclame die we voor Jezus kunnen maken?'

22 maart 2024 · Leestijd 3 min

Dat er een God bestaat die zoveel van je houdt dat hij zijn leven voor je geeft, is echt héél goed nieuws. Het zou ervoor moeten zorgen dat je met een glimlach van oor tot oor gaat slapen en elke ochtend gillend van blijdschap wakker wordt. Toch zijn de volgers van deze God (waar ik er één van ben) niet zo goed in reclame maken voor Hem. Sterker nog: we zijn prutsers. En daar kan ik echt best wel boos om worden.

Onze God is er eentje van liefde. Wat ik al zei: We geloven zelfs dat Hij zijn leven voor ons heeft gegeven. Jezus geeft als opdracht om van God te houden en je naaste lief te hebben als jezelf. Zijn opdracht is niet om ervoor te zorgen dat iedereen zich hetzelfde gedraagt als jij en hetzelfde denkt als jij. Best duidelijk, toch?

Nou, er gaat iets mis. Want dit is wat ik om me heen zie: Ongelovigen die alleen maar weten wat christenen allemaal níet zouden mogen, kerken die uit elkaar gaan door onderlinge ruzies, preken met zoveel moeilijke taal dat bijna niemand het kan volgen, een enorm misbruik schandaal dat jaren verzwegen is, mensen die zich niet welkom voelen, ontzettend veroordelende reacties op sociale media en vooral een groep mensen die vaak heel erg druk lijkt te zijn met zichzelf. Ik hoor bij deze groep, ik doe hier vaak aan mee en ik schaam me kapot.

Nieuw marketingplan

Ik zou graag een voorstel willen doen voor de nieuwe manier van reclame maken voor Jezus:

  1. Écht luisteren naar elkaar en stoppen met (online) je mening rond bazuinen
  2. De kerk een plek maken waar iedereen zich thuis voelt
  3. Kwetsbaar en eerlijk zijn als we fouten maken of iets niet weten

En ik zeg niet dat het perfect moet hè? Perfectie gaan we toch nooit halen. Ik zeg ook niet dat we alles door een roze bril moeten bekijken: Jezus is heel duidelijk en eerlijk over verkeerde dingen loslaten en je leven op de rit krijgen. Dat we vergeving nodig hebben. Dat hij de enige weg is om bij God te komen. Daar hoeven we echt niet geheimzinnig over te doen, maar laten we wel blijven onthouden dat ook dat goéd nieuws is en niet iets om mensen mee om de oren te slaan.

Ik vind echt dat we dit met z’n allen beter moeten doen: Ons geloof is te veel waard om zo lelijk te maken.

COLUMN: Christen, gedraag je online even normaal joh

Lees ook over:

COLUMN: Christen, gedraag je online even normaal joh

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡