Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Christen, gedraag je online even normaal joh

3 december 2016 · Leestijd 3 min

Christenen verschillen (onder andere) van mening over dopen, belijdenis doen en vrouwen in het ambt. Allemaal ontzettend lastig, maar op het internet bereiken christenen een heel nieuw niveau, of beter gezegd, een dieptepunt. Hoe er online op elkaar wordt gereageerd, is echt niet normaal.

Fijn dat je een mening hebt, maar Jezus zegt: Heb je naaste lief. Jezus zegt niet: Geef je naaste op een zeer onpersoonlijke manier zo duidelijk mogelijk je mening. Even eerlijk: Hoe vaak maak je het mee dat iemand in een online discussie terug komt op z’n standpunt? Precies. Nooit. Stel dat de ander geen argumenten meer zou hebben, dan schakelt hij of zij over op beledigingen. Iemand gelijk geven is online geen optie. Je kan met geweldige argumenten de discussie winnen, maar hoogstwaarschijnlijk verlies je dan de persoon.

Argumenten op? Tijd voor beledigingen!

Jezus loopt niet meer fysiek op aarde rond. Wij zijn de enige ‘Jezus’ die niet-christenen zien. Jij bent misschien wel de enige ‘Bijbel’ die iemand ooit leest. Dit is geen jammerlijk gevolg van gebeurtenissen, maar een bewuste keuze. God wil christenen gebruiken om zijn liefde te verspreiden over de wereld. En wat doen wij? We plaatsen kwetsende reacties onder artikelen, liken discriminerende opmerkingen en sturen elkaar – anonieme – berichten waar alle respect in ontbreekt.

Jezus deed dit anders. Hij kwam naar de wereld. Hij bracht het evangelie niet aan de hand van een reactie op Facebook en stuurde ook geen boze mail omdat Hij het niet eens was met de huidige visie. Hij kwam. Hij luisterde. Hij investeerde. Jezus wordt ook wel ‘Immanuel’ genoemd: God met ons.

Blijf weg bij je toetsenbord

Je tong beteugelen heeft niet alleen betrekking op vloeken met ziektes, roddelen of de naam van God misbruiken. Hoe jij online reageert, wat je liked en op welke manier jij een discussie ingaat, laat ook - pijnlijk - duidelijk zien wat er in je hart omgaat. Achter elke profielfoto zit een persoon waar God zielsveel van houdt, zelfs anonieme gebruikers zijn geliefd. Hij heeft deze waardevolle persoon met heel veel zorg gemaakt. Blijf dus alsjeblieft met je vingers bij dat toetsenbord vandaan als je met wat je schrijft iets afdoet aan die waarde.

COLUMN: God is je butler niet

Lees ook over:

COLUMN: God is je butler niet

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡