Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Simon verraadde beste vriend: “Als ik eraan denk, schaam ik mij nog steeds"

2 april 2021 · Leestijd 6 min

Simon deelt een heftig verhaal. Zijn beste vriend Matthias is onterecht opgepakt voor het verhandelen van drugs. Uit angst om ook als drugsdealer aangezien te worden, verraadde hij zijn beste vriend. Simon heeft ontzettend veel spijt, maar Matthias zit nog steeds vast op het politiebureau.

“Het was Bevrijdingsdag. We zouden met een groepje van twaalf vrienden gaan borrelen en eten. Mijn beste vriend, Matthias, had van tevoren een zaaltje afgehuurd. Het was een gezellige avond: iedereen was in de feeststemming. Rond een uur of 12 in de avond hadden we zin om naar een park te gaan, want het was een broeierige avond en op straat was het nog druk. Eenmaal bij het park aangekomen, gebeurde er iets vreemds. Matthias nam mij apart.”

Wantrouwen

“Matthias is al jaren mijn beste vriend en ik verwachtte dat hij dat deed om de avond te bespreken. In plaats daarvan vertelde hij mij dat hij de laatste tijd een raar gevoel had over onze vriendschap. Een gevoel dat onze vertrouwensband minder was geworden. Hij kon niet goed uitleggen waarom. Ik was totaal verontwaardigd en legde hem uit dat hij mij natuurlijk altijd kon vertrouwen. We waren toch beste vrienden? Matthias haalde een foto van ons samen uit zijn zak en gaf het aan me. Hij legde uit dat het een symbolisch cadeau was: het zou mij herinneren aan onze hechte vriendschap en hij hoopte dat dit zou helpen om zijn gevoel van wantrouwen te verminderen. Persoonlijk vond ik dit niet nodig, maar kon het waarderen en stopte het in mijn tas.”

Drugsdealer?

“In de nacht gebeurde er iets wat ik nog steeds niet kan beseffen. We zaten inmiddels al een paar uur in het park. Het park staat erom bekend dat er in de avond soms drugs werd gedeald, maar voor ons was dit nooit een probleem geweest. Wij kwamen daar wel vaker en hadden er geen last van. Op een gegeven moment zei Matthias dat er politie aankwam. We reageerden allemaal een beetje verward en wisten even niet wat we moesten doen. Matthias sprak uit dat de politie misschien wel dacht dat we drugs bij ons hadden. Op het moment dat de politie aankwam, schreeuwden ze wie van ons Matthias was. Hij zou drugs bij zich hebben en door iemand zijn aangewezen als een beruchte drugsdealer. We schrokken allemaal zo erg dat niemand wat durfde te zeggen."

Ik gaf de politieagent een keiharde trap in zijn maag

"Matthias stapte naar voren en noemde zijn naam. De politie kwam direct op hem af en greep hem hardhandig vast. Ik werd heel boos. Hoe konden ze denken dat Matthias een drugsdealer is? Ze voelde in zijn zakken, maar konden zo gauw niets vinden. In een reflex rende ik op de politieagent af die Matthias vasthield en gaf hem een keiharde trap. Het ging hard, want de politieman viel op de grond en schreeuwde het uit van de pijn. Matthias reageerde boos en vroeg waarom ik zo agressief reageerde. Hij hielp de man omhoog en samen met de agenten vervolgden zij hun weg naar de auto.”

Achtervolgen met Zoek Vrienden-app

“We waren allemaal compleet overstuur. Matthias was een allemansvriend en lag heel goed in de groep. Iedereen van ons wist het eigenlijk zeker: hij kon geen drugsdealer zijn. Ik voelde mij als beste vriend erg verantwoordelijk voor hem. Direct nadat de politie wegreed, rende ik er achteraan. Matthias en ik hadden onze locatie aanstaan via de ‘Zoek Vrienden-app’ op onze telefoon. Op die manier wist ik naar welk politiebureau hij werd gebracht.”

Verraad

“Eenmaal bij het bureau aangekomen, besloot ik op een afstand te blijven. Terwijl ik aan het nadenken was wat ik voor Matthias kon doen, werd ik aangesproken door een jongen van mijn studie. Hij woonde om de hoek en kwam net terug van een feestje. De studievriend vroeg direct of ik het nieuws al had gehoord. Hij vertelde dat een vriend hem had geappt dat Matthias was opgepakt voor het dealen van harddrugs. Hij vroeg: “Jij was toch bevriend met hem?” Lachend voegde hij daaraan toe dat ik eerlijk moest vertellen of ik niet ook wel eens wat drugs dealde. In een reflex zei ik dat ik Matthias niet kende. Ik schrok van de gedachte dat mensen mij ook als drugsdealer zouden zien en kapte het gesprek snel af."

Ik kon alleen maar huilen

"Ik wachtte nog even voor het bureau om te kijken of ik wat kon zien. In de tussentijd was die vriend weer langs komen lopen en hij vroeg mij of ik had gelogen over Matthias. Een vriend van hem had een Instagramfoto van Matthias en mij doorgestuurd. Ik schrok, maar ik zweerde dat ik daar natuurlijk niet over zou liegen. Ik verzon dat dat een hele oude foto was, maar dat ik hem al een tijdje niet meer sprak.”

Snapchatherinnering

“Ik besloot terug te fietsen naar huis, want ik kon daar niets doen. Voordat ik op de fiets stapte keek ik even op mijn telefoon. Ik zag een appje van een oude vriend van mij. Hij had via via gehoord dat Matthias was opgepakt voor het dealen van drugs en dacht zich te herinneren dat het een goede vriend van mij was. Via WhatsApp kon ik hier makkelijk over liegen en ik stuurde dat ik nooit vrienden met hem was geweest. Ik stopte mijn telefoon terug in mijn zak, maar voelde een trilling. Ik keek toch nog even en op dat moment gebeurde er iets geks. De foto die Matthias mij die middag had gegeven, kwam opeens naar boven in mijn Snapchatherinnering. Het was precies twee jaar geleden dat we die foto hadden gemaakt. Ik begon te huilen en kon niet meer stoppen.”

Enorme spijt

“Dit was het ergste moment in mijn leven. Ik kon alleen maar denken aan wat Matthias mij diezelfde middag had verteld. Hij vertelde dat hij twijfelde aan mijn vertrouwen en hij had gelijk. Ik heb zo ongelofelijk veel spijt van wat ik had gedaan: ik heb wel drie keer gezegd dat ik Matthias niet kende, terwijl hij mijn beste vriend is. Ik wil Matthias zo graag vertellen dat het me spijt en dat ik hem natuurlijk vertrouwde, maar dat kan niet want hij zit nog vast. Een ding weet ik zeker: hij is onschuldig. Ik hoop dat ik Matthias snel mag opzoeken en dat hij mij, ondanks mijn verraad, wil vergeven.”

BEAM 'vertaalt' in de serie Bijbelvirals met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt dit verhaal je bekend voor?

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡