Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Arie (25) staat op de kieslijst voor de SGP: “Als je ergens een mening over hebt moet je die uitspreken”

5 maart 2021 · Leestijd 4 min

Arie (25) is niet alleen voor de klas te vinden als wiskundeleraar, maar ook op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Bij de SGP maakt hij zich hard voor thema’s die voor jongeren belangrijk zijn. Arie: “Keuzes die nu worden gemaakt in Den-Haag blijven de komende 30 jaar nog invloed hebben op ons leven en zijn dus vooral relevant voor jongeren.”

“Op de middelbare school kwam er een moment dat ik meer ging kijken naar de wereld om me heen. Ik begon me steeds meer in het nieuws te interesseren en een eigen mening te vormen over de onderwerpen die daar aan bod kwamen. Ik vind het belangrijk dat als je ergens een mening over hebt, je die ook eerlijk durft te vertellen zodat je misschien ergens verandering in kunt brengen. Ik ging naar mezelf kijken en dacht: ‘ik ben christelijk, redelijk conservatief en wat rechts’. Als je dat allemaal naast elkaar zet, kom je uit bij de SGP. Op mijn achttiende ben ik daarom lid geworden van de SGP-jongerenorganisatie. Dat groeide uit tot het landelijk bestuur waarin ik nu actief ben”

Back to school

“Omdat ik politiek zo leuk vond, ben ik bestuurskunde gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Ik ben met vlag en wimpel afgestudeerd, maar uiteindelijk toch in het onderwijs terecht gekomen. Toen ik nog bezig was met bestuurskunde kwam er een vacature wiskundeleraar op mijn oude middelbare school voor een paar uurtjes in de week. Ik werd aangenomen en begon daarom ook aan een lerarenopleiding, waardoor ik het opeens wel erg druk kreeg. Inmiddels sta ik fulltime voor de klas omdat ik het zo leuk vind. Het is echt een voorrecht om elke week met die gasten om te gaan.”

Je bent jong en je wil wat

“Wat je helaas ziet bij het stemmen, is dat de opkomst van jongeren over het algemeen erg laag is. Dit komt omdat ze denken dat hun stem niet zo belangrijk. Daar moet verandering in komen. Keuzes die nu worden gemaakt in Den Haag blijven de komende 30 jaar nog invloed hebben op ons leven en zijn dus vooral relevant voor jongeren. Ik weet zeker dat ook zij een mening hebben over het klimaat, de huizenmarkt of migratie. Ik geef bijvoorbeeld les aan leerlingen die volgend jaar gaan studeren en weet dat vele van hen heel veel schulden gaan opbouwen. Ik zou zo graag zien dat ze onbezorgd kunnen gaan beginnen aan een studie, of ze nu uit een arm of rijk milieu komen.”

Gezin

“Naast onderwijs is het gezin een thema waar ik me voor inzet. Ik ga in november trouwen en hoop uiteindelijk ook een gezinnetje met mijn vrouw te krijgen. Wij willen dan wel heel graag zelf de keuze kunnen maken hoeveel we werken en wie er wanneer voor de kinderen zorgt. Het moet in Nederland mogelijk kunnen zijn voor één van de ouders om minder of niet te gaan werken wanneer zij voor hun kinderen willen zorgen zonder dat ze zich heel veel zorgen hoeven te maken over geld. In Nederland staat het individu voorop en niet het gezin. De SGP wil daar verandering in zien door bijvoorbeeld het belastingstelsel zo aan te passen dat gezinnen waarbij maar één van de ouders werkt, bepaalde voordelen ontvangen om het gezin te ondersteunen.”

Campagne

“Met de komende verkiezingen waren we graag naar de mensen toegegaan, maar dat wordt een beetje moeilijk nu door corona. Daarom heb ik via het YouTube kanaal van de SGP-jongeren digitale debatten georganiseerd met de jongeren op de kieslijst van andere partijen. Zo had ik het met de VVD over het gezin en met D66 over grondrechten. De standpunten die wij als SGP innemen zijn gebaseerd op de Bijbel, op wat God van ons vraagt. Ik vind het fijn dat mijn christelijke identiteit zo in de politiek en debatten zichtbaar kan worden.”

Eerder interviewden wij twee andere jonge mensen op de kieslijst: Robbert (19) van het CDA en Bina (26) van de ChristenUnie. Klik op hun naam voor het interview.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡