Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bina (26) staat op de lijst van de ChristenUnie: “Ik wil de stem zijn van mensen die niet gehoord worden”

26 februari 2021 · Leestijd 5 min

Bina studeert Taal- en Cultuurstudies en is voorzitter van PerspectieF (jongerenorganisatie van de ChristenUnie). Daarnaast is ze kandidaat om Tweede Kamerlid te worden namens de ChristenUnie; hiervoor voert ze op dit moment campagne. Ze staat veertiende op de lijst. In dit alles staan God en haar passie voor politiek, de maatschappij en jongeren centraal. Kortom: Bina heeft een volle agenda, maar Bina vindt dat het allemaal waard. Bina: “Ik wil laten zien dat we als jongeren wel degelijk nadenken over de maatschappij en daar graag ons steentje aan bijdragen.”

Waarom wil je je verdiepen in de politiek?

“Bij mijn ouders thuis kreeg ik veel mee van wat er gebeurde in Nederland, omdat zij dat belangrijk vonden. Het nieuws stond daar altijd aan, waar we samen naar keken. Van mijn moeder leerde ik dat er veel om ons heen kan gebeuren wat je kan raken. Dan is het belangrijk om betrokken te zijn en je in te zetten waar dat kan. Ook ik heb me op verschillende manieren ingezet voor de maatschappij. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje vrijwilligerswerk gedaan. Toen ik op de universiteit kwam, zag ik in dat heel veel mensen – die zelf geen student zijn – voor mij bepalen wat goed is op school. Ik werd geraakt door het feit dat zij het schoolbeleid en de studie indelen, terwijl ik dat als student liever anders zou zien."

Wat vind je dan vooral belangrijk?

“Politiek gaat over vertegenwoordiging: ik wil de stem van mensen laten horen, maar vooral van mensen die niet gehoord worden. Jongeren zijn ondervertegenwoordigd in de politiek en ik onderscheid me – bijvoorbeeld bij de ChristenUnie – in dat ik zelf een jongere ben. Iedereen is jong geweest, maar er zijn veel uitdagingen voor jongeren vandaag de dag."

Als jongere ben je vaak een nummertje

"De wereld ziet er nu heel anders uit dan vroeger: we leven in een grotere en snellere wereld, door digitalisering. Verder leven we ook in een hele eenzame wereld, bijvoorbeeld door corona. Als jongere ben je vaak een nummertje op school of op je studie, waardoor het moeilijk is om je gezien te voelen. Ik zag zoveel jongeren die iets willen zeggen over deze onderwerpen, maar daar geen ruimte voor krijgen in de politiek. Daar wilde ik verandering in brengen. Ik wil de stem zijn van jongeren die een mening hebben over lastige thema’s, waar we dagelijks mee te maken hebben.”

Ik wil dat er in de politiek een gesprek ontstaat tussen ouderen en jongeren

“Daarbij is het niet de bedoeling om tegenover volwassenen te staan die de maatschappij op een bepaalde manier hebben ingericht. Ik wil juist de kijk van jongeren op verschillende onderwerpen daaraan toevoegen. Hierdoor laat ik zien dat we als jongeren wel degelijk nadenken over de maatschappij en daar graag ons steentje aan bijdragen. Zo ontstaat er een gesprek waar wij in betrokken zijn en dat vind ik belangrijk.”

Hoe ben je terechtgekomen bij de ChristenUnie?

“Ik snap het eigenlijk nog steeds niet precies en ben God er enorm dankbaar voor. Als voorzitter van de studenten in de universiteitsraad kwam ik erachter dat ik ervaring opdeed op het gebied van leiderschap. Daar heb ik veel geleerd, maar besefte ik dat ik mij er nóg meer in wilde verdiepen. Toen heb ik een leiderschapstraining bij de jongerenorganisatie PerspectieF gevolgd."

Ik zoek God door de dag heen en sluit ik het ook met Hem af

"Hier werd ik aangemoedigd om me bezig te houden met studentenpolitiek, wat ik ook ging doen binnen de organisatie. Uiteindelijk werd ik voorzitter en ben ik benaderd met de vraag of ik voor de lijst van de Tweede Kamer wilde solliciteren. Het ging zo snel en ik heb dit niet zelf bedacht; nu sta ik als veertiende op de lijst en ben ik erg blij met de plek waar ik nu sta.”

Je zegt God dankbaar te zijn voor dit alles; wat voor plek heeft Hij in jouw leven?

“God is voor mij letterlijk het begin en het eind: elke dag begin ik met gebed, dan zoek ik God door de dag heen en sluit ik het ook met Hem af. Ik ben opgevoed in een Rooms Katholieke kerk. In mijn studententijd was ik lid van een christelijke studentenvereniging, waar ik veel mensen heb ontmoet die uit verschillende kerken komen. Hierdoor werd ik nieuwsgierig naar andere kerken, die ik ben gaan bezoeken. Ook ben ik dol op conferenties zoals Opwekking, of bezoek ik christelijke festivals. Tijdens deze coronatijd zoek ik God vooral in stilte: ik bid dus de hele dag door of zoek Hem in aanbiddingsmuziek.”

En in je werk bij de ChristenUnie?

“Ik ben blij dat ik onderdeel ben van een christelijke partij. De politiek is een harde wereld, waarin iedereen op een andere manier het beste wil voor Nederland. Bij de ChristenUnie heb ik niet het idee dat ik de wereld hoef te redden, maar geloof ik dat ik mijn werk vanuit vertrouwen mag doen. Vertrouwen in zowel de goede intenties van andere mensen, als in God."

Ik leg alles in Gods hand en wil beschikbaar zijn voor wat Hij met mij wil doen

"Bij de ChristenUnie bidden we vaak voor van alles; van vergaderingen tot persoonlijke situaties en dat waardeer ik enorm. Ik betrek God in alles wat ik doe, want het is niet zo dat mijn successen of falen van mij zijn. Alles leg ik in Gods hand en ik wil beschikbaar zijn voor wat Hij met mij wil doen.”

Robbert is vanaf zijn 15e al lid van de jongerenafdeling van het CDA. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart kan er zelfs op hem gestemd worden.

Beeld: Anne Paul Roukema

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡