Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1 op de 5 jongeren doet aan sexting, waarom wordt hier op school niet over gepraat?

27 juni 2022 · Leestijd 3 min

Waarom sturen jongeren naaktfoto's van zichzelf naar een ander? En wat gebeurt er met die foto als de ontvanger niet te vertrouwen is? Deze vragen worden in deze aflevering van Naakt Voor De Klas van de VPRO behandeld. Jongeren vertellen open hun verhaal, zoals Victor (16), die het eigenlijk gewoon dom vindt dat mensen naaktfoto's sturen. Of Ana (16), die jarenlang 'hoer' genoemd werd nadat er een dansvideo werd verspreid waar zij in voor kwam.

"Heeft iemand weleens een naaktfoto ontvangen?" De vraag van Marcelle wordt met hard gelach ontvangen door een brugklas in Amersfoort. Toch steekt een meisje twijfelend haar hand op. Zij heeft er weleens eentje gehad, van iemand die ze kende. Het woord krijgt ze niet over haar lippen. "Een dickpic", helpt haar klasgenootje haar. Ze vond het niet fijn.

Dit soort gesprekken voeren Krista en Mercelle de hele aflevering met scholieren: over het maken van dickpic's en andere naaktfoto's, het versturen en de consequenties die dat kan hebben. Leerlingen zijn teleurgesteld over het onderwijs dat ze hierover krijgen op school: "Helemaal niets." 

Victim blaiming

Een ding dat vaak weer terugkomt in deze aflevering, is dat de schuld van het verspreiden van een privé foto vaak wordt gelegd bij degene die de foto gemaakt heeft. Maar is dat wel terecht? Krista en Mercelle hebben een pittig gesprek met twee jongens van 16 en 17 op een bruggetje buiten de school. Victor (16): "Ik heb weleens een naaktfoto ontvangen. Eerlijk gezegd vind ik dat je niet zomaar naaktfoto's van jezelf zou moeten sturen. Je mag het leuk vinden, maar ik vind het ontzettend dom. In onze leeftijdsgroep wordt het sowieso doorgestuurd." Op de vraag of de jongens weleens nadenken hoe dat voor het meisje is dat op de foto staat, wordt duidelijk antwoord gegeven: "Daar zijn we totaal niet mee bezig. We denken niet na over die consequenties." Vervolgens stelt Marcelle de vraag of dat anders zou zijn als het gaat om hun zusje op de foto of een goede vriendin. "Tuurlijk. Dat is zo. Dan zou ik het niet doorsturen." 

Chaos en paniek breekt uit in de klas

Aan het eind van de aflevering doen Krista en Marcelle een oefening in de klas met de leerlingen. Iedereen mag een geheim op het briefje zetten dat ze nooit eerder hebben gedeeld en krijgt de garantie dat de envelop met het geheim ongeopend zal blijven. Uiteindelijk roepen ze een leerling naar voren die mag beslissen om tóch een envelop te openen. Chaos en paniek breekt uit in de klas. Uiteindelijk besluit de leerling de envelop met het geheim niet te openen en zie je een aantal tieners zuchten van opluchting. De leerlingen hebben vandaag een belangrijke les geleerd over vertrouwen.

Meer over de serie Naakt Voor De Klas

Krista en Marcelle (ook wel bekend als 'de sekszusjes') staan in deze serie voor de klas omdat ze vinden dat seksuele voorlichting op middelbare scholen veel beter moet en kan. Want 1 op de 5 jongeren doet aan sexting, waarom leren ze hier dan niks over op school?

De film 'Nudes' laat zien hoe je omgaat met sexting: "Er wordt te weinig over gepraat"

Lees ook over:

De film 'Nudes' laat zien hoe je omgaat met sexting: "Er wordt te weinig over gepraat"

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡