Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sanne heeft 131 duizend volgers en prikkelbare darm syndroom: ‘Ik kan soms een week niet poepen’

26 januari 2024 · Leestijd 4 min

Iedereen heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Vandaag spreken we Sanne die prikkelbare darm syndroom heeft en een food influencer is.

Kun je kort uitleggen wat PDS is?

“PDS staat voor prikkelbare darm syndroom. Als je dit hebt, reageren je darmen anders op eten. Ik hebt vaak last van buikpijn, winderigheid, diarree of juist een verstopping in de darmen. De ene persoon met PDS heeft heel veel klachten, maar de ander juist niet zo veel. Je hebt dus heel veel soorten niveaus in PDS en elke darm reageert anders op eten. Als je dus PDS hebt, moet je zelf op onderzoek uitgaan, waar jouw darmen op reageren.”

Kun je wel normaal poepen als je PDS hebt?

“Ik kan soms een week niet poepen. De ene krijgt door de PDS enorme diarree en de ander krijgt een verstopping. Ik krijg altijd dat laatste. Als dat gebeurt probeer ik vaak zwarte koffie te drinken, dat werkt namelijk laxerend. En als dat niet werkt, moet de ontlasting worden weggespoeld door een klysma. Bij een klysma wordt er via de anus een vloeistof in de darmen ingebracht. Een klysma is iets wat veel mensen als ‘niet prettig’ ervaren maar ik ben er gelukkig echt aan gewend. Ik vind het juist wel een soort van opluchting als het er dan uit is en dat overtreft het negatieve van het klysma.”  

Is het wel eens fout gegaan?

“In de supermarkt ben ik echt de winkel uit gerend, omdat ik zo nodig moest poepen. Ik had toen mijn mandje met spullen laten staan en ben naar een restaurant gelopen omdat ik het echt niet meer op kon houden tot na het afrekenen. Er zijn ook wel vaker dingen gebeurt maar die verhalen zijn echt te erg om online te delen.”

Eet je nu alleen maar gezond omdat je PDS hebt?

“Ik ging bijvoorbeeld veel salades eten, omdat ik dacht: oh, dan doe ik gezond. Maar mijn PDS reageert heel sterk op rauwe groenten. Als ik heel veel rauwe komkommer, wortel en tomaat eet als snack is dat heel moeilijk om te verteren. Het is nog helemaal rauw, dus dan moet je lijf opwarmen en het stukje voor stukje gaan verteren. Daar kun je dus heel erg veel darmklachten van krijgen. Als ik nu een quinoa salade eet rooster ik de groenten in de oven. Dan kan ik het wel eten zonder buikpijn te krijgen. Het is dus niet dat gezond eten altijd het beste werkt voor PDS. Gezond eten kan je op veel manieren bekijken en ik denk dat gezond voor ieder mens anders is.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wanneer besloot jij je recepten online te delen?

“Eten is mijn liefde. Maar toen mocht ik ineens bijna niets meer eten. Geen gluten en geen lactose meer. Ik moest gezond gaan eten, maar daar vond ik geen hol aan. Toen ben ik maar zelf gaan koken. Mensen bleven toen maar vragen: Ja maar wat eet je dan, want je mag toch niks? Dus toen begon ik met het delen van foto’s van mijn eten op Instagram. De stap naar het delen van al mijn eten was daarna klein en deze hobby is nu uitgegroeid tot mijn werk!”

Wat voor dieet volg je?

“Ik eet simpel en ik eet puur. Dat is ook letterlijk de naam van mijn kookboek. Ik hou niet van het woord dieet en ik blijf daar ook heel ver bij weg. Dat is hetzelfde als mensen aan mij vragen: hoeveel calorieën bevat dit recept? Dan zeg ik dat ze iemand anders moeten gaan volgen, want ik ga nooit van mijn leven calorieën delen. Ik blijf gewoon heel ver weg bij dat stigma vandaan, want dat vind ik het meest verschrikkelijke in de wereld. Al die jonge jongens en meiden die maar continu denken dat ze moeten afvallen. Ze gaan zichzelf uithongeren en denken dat ze elke boterham die ze naar binnen werken, moet worden gewogen om vervolgens te berekenen hoeveel stappen ze hiervoor moeten zetten. Ik hoop gewoon met mijn platform een inspiratieplek te zijn voor hoe het anders kan. Hoe je op een fijne en leuke manier goed voor je lijf kan zorgen.”

Zara Goedemans: ‘Zonder Macy was ik waarschijnlijk nooit gestopt met mijn party leven’

Lees ook over:

Zara Goedemans: ‘Zonder Macy was ik waarschijnlijk nooit gestopt met mijn party leven’

Geschreven door

Céline Dib

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡