Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Roos (18) viert kerk in haar eigen huis: “Ik voel me vrijer om mijn vragen te stellen”

28 mei 2021 · Leestijd 3 min

Roos (18) heeft in de coronatijd op een bijzonder manier kerk gevierd, namelijk gewoon bij haar thuis! Haar familie is een ‘huiskerk’, ze legt uit wat dit is en waarom ze dit doen: “je gaat steeds meer een band vormen met elkaar”.

“De huiskerk is een project wat door heel Nederland verspreid. Het is eigenlijk een heel netwerk van mensen die hun huis openstellen om in ene kleine groep kerk te zijn. Je komt bij mensen thuis om uit het Woord te lezen en te praten over het geloof. Mijn moeder is bezig met nieuwe vormen van kerkzijn, ‘pionieren’ noem je dat. Samen met een ander gezin heeft zij besloten om zo’n huiskerk ook bij ons thuis te gaan houden. We gaan eerst bij elkaar eten, dat is vooral gezellig en daardoor vorm je echt een band met elkaar. Daarna lezen we in kleine groepjes een bijbelgedeelte. We lezen hetzelfde stuk drie keer en om de beurt leest de ander steeds uit een verschillende vertaling. Wij hebben ook een Friese bijbelvertaling, waar we wel eens uit lezen.”

afbeelding

“Voor mij is het echt een verademing dat we dit doen. Soms vind ik de preek en de orgelmuziek in de diensten heel mooi, maar dat hoeft niet altijd voor mij. Ik vind het ook gaaf om thuis rond een kampvuurtje te zitten en te aanbidden! Omdat ik op een bekende plek bent met de mensen die je vertrouwt, voel ik mij veel vrijer om iets te delen. Voor mij is het op dit moment belangrijk om vragen te kunnen stellen, omdat ik echt op zoek ben naar wat het geloof voor mij betekent. In een normale kerkdienst is daar vrij weinig ruimte voor en luister je vooral naar wat de voorganger zegt.”

afbeelding

“Het idee is natuurlijk niet dat de huiskerk de gewone kerk vervangt, wij wisselen het vooral af met elkaar. De manier waarop je kerk bent is veel laagdrempeliger, omdat je op je eigen manier de avond kan invullen. Op de site ‘dehuiskerk.nl’ komt elke maand een nieuw thema met nieuw materiaal online, dus het thema is al wel voorbereid. Hoe wij de avond invullen en wie we uitnodigen verschilt per keer. Bovendien kun je als huiskerk doordat het zo laagdrempelig is makkelijker mensen uitnodigen die normaal niet zoveel met het geloof hebben, maar wel geïnteresseerd zijn. Daar heb je dan weer hele andere gesprekken mee.”

Benieuwd naar andere creatieve manieren waarop de afgelopen tijd kerk is gevierd? Joëlle bedacht ‘satelliet-kerkdiensten’ voor jongeren. Lees hier meer!

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡