Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Romy (18) is rooms-katholiek: 'Mensen hebben vaak vooroordelen over mij'

Dit is een verhaal uit het BEAM Magazine

29 december 2023 · Leestijd 3 min

Iedereen gelooft op zijn eigen manier en die invulling kan enorm van elkaar verschillen. Romy (18) is een rooms-katholieke christen. Zo bidt ze vaak met een rozenkrans, heeft ze beeldjes en gaat ze doordeweeks naar de kerk. "Mijn vriendin moest wennen, toen ik een hoekje bouwde met kaarsjes en beeldjes."

“Het eerste moment dat ik God ervaarde, was tijdens mijn depressie, een paar jaar geleden. Ik riep het uit van verdriet en vroeg me af hoe mensen konden zeggen dat er een goede God was. Hardop zei ik vervolgens tegen mezelf: ‘Je lijkt wel gek.’ Toch huilde ik die nacht voor het eerst na een lange tijd niet. Ik kreeg hoop.  

Al snel wilde ik graag naar de kerk. Per toeval kwam de Rooms-Katholieke Kerk op mijn pad. Inmiddels ben ik al meer dan drie jaar christen en ga ik standaard naar de kerk. Het rooms-katholicisme voelt als een aanvulling op mijn manier van geloven.

Toen ik leerde over de rozenkrans – een gebedssnoer – deed ik in het begin maar wat. Inmiddels weet ik welke betekenis elk kraaltje heeft en welke gebeden je erbij mediteert. Als je elk kraaltje van de ketting langsgaat, bid je zo’n twintig minuten. Door op deze manier bewust te bidden, uit ik mijn liefde naar God. Maar ik bid ook gewoon als ik op de fiets zit, ga koken of sporten. Ik wil God overal bij betrekken en ik wil niet dat mijn gebeden een riedeltje worden.  

Ik heb ook vaak beeldjes of gebedsbriefjes mee in mijn portemonnee. In mijn telefoonhoesje zit altijd een standaard gebed. Laatst logeerde ik bij een protestantse vriendin, die moest wel even wennen toen ik een hoekje bouwde met kaarsjes en beeldjes.  

Om mijn manier van geloven uit te leggen, plaats ik op TikTok filmpjes waarin ik onder andere verschillende termen en rituelen van het katholicisme uitleg. Dat is niet altijd makkelijk, omdat ik bijvoorbeeld soms slechte reacties krijg of mensen vooroordelen hebben. Maar al voel ik God even niet, dan wil ik alsnog het evangelie verspreiden. Ik wil door mijn filmpjes de drempel voor jongeren verlagen om over het geloof te praten. Ik wil ze laten weten dat het bovenal om je persoonlijke relatie met God gaat.” 

BEAM Magazine

BEAM Magazine

Het BEAM Magazine staat vol inspirerende verhalen van jongeren, artikelen over geloof, interviews met artiesten, uitdagende columns en interessante artikelen. Benieuwd? Je kunt het magazine gratis aanvragen!

Bestel een gratis proefnummer
Melissa (25) is slechthorend: 'Mijn gehoorapparaten zijn mijn sieraden'

Lees ook over:

Melissa (25) is slechthorend: 'Mijn gehoorapparaten zijn mijn sieraden'

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡