Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Roeland werd gelovig tijdens zijn relatie met Merel: "Ik ga mij binnenkort laten dopen"

6 januari 2022 · Leestijd 6 min

In de Lovestories-rubriek deelden wij eerder veel mooie verhalen van stellen waarbij één gelovig is en de ander niet. Ook bij Roeland (26) en Merel (22) begon hun relatie zo, maar daar gebeurde iets bijzonders: Roeland wilde zelf ook gaan geloven. Merel: “De eerste keer dat hij meeging naar de kerk werd door de dominee een zware donderpreek over niet-christenen gehouden. Ik dacht: ‘God, waarom nu?!’”

Liefde in de supermarkt

Er was gelijk al sprake van liefde op het eerste gezicht toen de twee elkaar ontmoetten in de supermarkt. Roeland: “Ik werkte in de supermarkt van haar vader en toen zij daar ook kwam werken, vroeg haar hij mij haar in te werken. Ik vond Merel een hele knappe meid, dus dat was geen probleem!” Merel: “Mijn moeder kwam die dag ook even kijken en ze zei gelijk: ‘Dat is een leuke jongen.’ Doordat ze dat zei ging ik anders naar hem kijken en begon ik hem steeds leuker te vinden. Bij elke vraag die ik had, zocht ik Roeland op in plaats van elke andere collega.”

“Ik begon daar te werken in de zomer en vlak daarna gingen we beiden apart van elkaar op vakantie. We hebben toen heel veel geappt en voordat hij vertrok met het vliegtuig ben ik Schiphol doorgerend om hem te vinden en gedag te zeggen. Helaas was hij allang door de douane heen.” Roeland: “Na mijn vakantie hebben we gelijk een eerste date gehad en kregen we een relatie.”

Louise (15) gaat voor het eerst naar de kerk met vriendin Jechonja (14): "Ik heb geen vooroordelen"

Lees ook over:

Louise (15) gaat voor het eerst naar de kerk met vriendin Jechonja (14): "Ik heb geen vooroordelen"

‘Ik wilde niet dat dit tegen zou staan’

Tijdens het appen ontdekten ze niet alleen dat er een goede klik was, maar ook dat ze allebei een andere opvoeding hebben gehad. “Ik vroeg hem of hij christelijk is opgevoed en wachtte, fingers crossed, af wat hij zou zeggen,” vertelt Merel. “Ik hoopte van wel, maar had al een gevoel dat het niet zo zou zijn. Toen hij zei dat hij niet christelijk is, kreeg ik gelijk twijfels of we hier dan wel mee door moesten gaan.”

“Ik stond erg serieus in het geloof en voordat we hiermee door zouden gaan, vond ik het wel fijn om te weten hoe hij daarin stond. Ik denk dat je als christen en niet-christen in een relatie twee verschillende levens gaat leven, omdat je anders denkt over dingen als opvoeding of de zondagen. Als je samen God op één kan zetten, werkt dat veel beter. Maar ik was zo enorm verliefd, ik wilde niet dat dit het tegen zou gaan staan. Daarom wilde ik het toch afwachten en kijken hoe het zou lopen tussen ons.”

Van werken naar kerken op zondag

Ook voor Roeland was het lastig om te horen dat Merel wél gelovig is: “Ik heb op niet-christelijke scholen gezeten en had bijna alleen maar ongelovige vrienden. Ik had wel verwacht dat Merel christen is, omdat ik wist dat haar vader ook christelijk is. Ook andere collega’s bij de supermarkt waren christelijk en daar kreeg ik een beetje van mee. Maar nooit genoeg om me er meer in te interesseren.”

“Pas toen ik bij Merel thuiskwam, kreeg ik echt mee wat het geloof inhoudt. Ze bidden altijd voor het eten en dat vond ik in het begin ingewikkeld. Ik kon zelf niet echt mee bidden en was aan het nadenken of ik nou mijn ogen open of dicht moest doen. Door allerlei van dat soort kleine dingen leerde ik steeds meer over haar geloof. Het werd serieuzer tussen ons en ik wilde me meer verdiepen in haar. Daarom ben ik meegegaan naar de kerk, om zelf te ervaren hoe dat nou is. De eerste keer vond ik het een beetje ongemakkelijk, het voelde raar om daar te zitten. Maar het zette me wel aan het denken. Normaal was ik altijd aan het werken of studeren op zondag, maar het gaf me meer rust om op zondag naar de kerk te gaan en op die manier over God en het geloof te leren. Voor onze relatie wilde ik die poging wagen.”

De ‘typische christen’

Terwijl Merel en Roeland stapelverliefd waren, hadden beiden ouders er toch wat meer moeite mee. Merel: “Roeland was al veel ouder dan ik én een werknemer van mijn vader. Daarbij was hij ook nog eens niet christelijk, dat was wel lastig voor mijn ouders. Maar ze zagen al vrij snel dat Roeland serieus met het geloof bezig was en dat vonden ze heel mooi om te zien.” Roeland: “Mijn ouders hadden wel zorgen of het geloof niet tussen mijn relatie met hen in zou komen te staan. Ik vind het lastig dat ze er zo in stonden. Ook mijn vrienden stonden er niet echt open tegenover en twijfelden over de consequenties. Daar heb ik in het begin veel mee geworsteld en God om hulp gevraagd.”

Belijdenis en doop

Roeland: “Ik fietste een keer langs de kerk naar Merel toe en verwachtte de uitslag van een belangrijk tentamen. Toen ik bij Merel was, kreeg ik de uitslag en die was niet goed. Ik begon flink te vloeken, terwijl ik dat normaal nooit deed. Ik begon te onderzoeken waar God dan was als ik hem écht nodig had. Ik wilde meer gaan bidden om dit te ontdekken. Een paar weken later luisterde ik op de fiets naar christelijke muziek. Toen ik langs dezelfde kerk kwam, werd ik gebeld en werd mij verteld dat de tentamenuitslag toch positief was. Dat was voor mij echt een moment dat ik dacht: wow, misschien is er dan toch wel meer dan ik voor mogelijk had gehouden.”

Sindsdien zijn Roeland en Merel samen veel naar de kerk geweest en praten er veel over met hun vriendenkring die ze er hebben opgebouwd. “Ik haal veel energie uit de gesprekken die ik met de dominee heb,” vertelt Roeland. “Ik krijg er steeds meer een goed gevoel bij en heb ervoor gekozen om mezelf te laten dopen. Zo zeg ik zelf ‘ja’ tegen God en door de doop zegt God ook ‘ja’ terug tegen mij.” Merel: “Ik vind het geweldig dat hij belijdenis wil gaan doen en weet nu al dat het een hele emotionele dienst zal worden.”

“Volgend jaar gaan we trouwen,” vertelt Merel, “en we willen dit graag met God doen, in de kerk. Dan is het een vereiste dat je beiden gedoopt bent, dus dat speelde ook wel mee in de keuze. Ik vind het heel knap van hem dat hij, ondanks dat zij omgeving het er niet helemaal mee eens is, toch de keuze durft te maken voor God. ‘The Blessing’ van Kari Jobe is een nummer dat ons veel kracht geeft en zat zelfs in onze Spotify Unwrapped dit jaar, haha. Dat nummer gaan we hoe dan ook draaien op de bruiloft.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wil je meer verhalen lezen van andere christenen en niet-christenen? Lees dan ook het verhaal van Emma (21), haar vriend is christen maar zijn twijfelt: ‘’Jake helpt mij antwoorden te vinden op mijn vragen’’. Of lees het verhaal van de twee goede vrienden Anne (christen) en Jimmy (niet-christen) die samen naar de kerk gingen: “Ik was bang dat mensen zouden staren”

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡