Dance-dj Roberto Rosso: “Eerst vond ik het spottend als mensen me de Jezus-dj noemden”
De 24-jarige Robin Simon (artiestennaam: Roberto Rosso) maakt christelijke dancemuziek. Waar hij begon met draaien op verjaardagsfeestjes in zijn woonplaats Harderwijk, is hij inmiddels uitgegroeid tot wereldwijd beluisterde (christelijke) dance-artiest. 26 maart bestaat de artiest Roberto Rosso tien jaar en om die reden brengt hij het album ‘TEN’ uit.
“Tien jaar geleden begon ik met draaien onder de naam Roberto Rosso. In dat jaar overleed mijn achterneef Robert op 34-jarige leeftijd aan kanker. Robert en ik lijken veel op elkaar qua uiterlijk. Robert had bijvoorbeeld ook rood haar. Mijn artiestennaam, vertaald: Robert de Rode, is een eerbetoon aan hem en een knipoog naar de familie.
Het draaien startte klein, zoals op verjaardagsfeestjes in achtertuinen. Al snel mocht ik draaien in de kroegen in mijn woonplaats Harderwijk en vanaf mijn vijftiende stond ik ’s nachts bijna wekelijks in discotheken. In die tijd was ik nog niet gelovig. Ik ben christelijk opgevoed, maar ik ben pas op mijn zeventiende tot geloof gekomen. In het begin van mijn tienerjaren had ik niks met het geloof. Ik wilde ontdekken wat er nog meer in de wereld te vinden was. Op mijn zeventiende werd ik door een vriend uitgenodigd voor een jeugddienst. De voorganger van de dienst kwam na afloop naar mij toe. Hij vertelde mij dat hij het gevoel had dat God hem vroeg om met mij te bidden. Hij vroeg of ik Jezus wilde leren kennen en daar hebben we toen samen voor gebeden. Ik voelde dat ik aangeraakt werd door God. Dit was een gevoel die ik niet kan omschrijven, maar vanaf dat moment geloof ik dat God waarheid is.”
Ik moest nummers draaien waar ik als christen mijn twijfels bij had
“Een jaar na mijn bekering besloot ik een maand niet op te treden. In die tijd heb ik veel gebeden en nagedacht over mijn werk als dj. Ik voelde mij op den duur niet meer fijn bij het draaien in kroegen. Ik moest elk nummer dat werd aangevraagd, draaien. Ook als ik daar als christen mijn twijfels bij had. Aan het einde van de maand trad ik bij een christelijk evenement op, waar ik voor een leeg veld stond te draaien. Ik dacht dat God mij hiermee wilde vertellen dat ik moest stoppen, maar na afloop werd ik benaderd door de organisatie Jeugd met een Opdracht. De organisatie wilde door Europa toeren om mensen te vertellen over God en ze zochten nog een dj. Dit was voor mij het teken: God wil dat ik hier mee verder ga, maar dan wel voor Zijn koninkrijk.”
Maak je muziek om mensen te vermaken of ter ere van God?
“Nadat ik tot geloof ben gekomen, maakte het draaien in kroegen en clubs geleidelijk plaats voor christelijke evenementen. In het begin moest ik wennen aan de nieuwe situatie. In één discotheek werd ik bijvoorbeeld altijd de Jezus-dj genoemd. De eerste keer dat ik zo genoemd werd, vond ik het spottend. Maar nu neem ik het met een korreltje zout. Als je alles serieus neemt wat tegen je wordt gezegd, kan je niet meer normaal leven.”
Christelijke dancemuziek
“De muziek die ik maak, wordt christelijke dancemuziek genoemd (CEDM, red.). Ik zelf noem het gewoon dancemuziek met een positieve vibe. Muzikaal gezien is het gewoon dancemuziek, maar de teksten in nummers zijn vaak gericht aan God. Zo heet de openingstrack van het nieuwe album ‘One Church’. Dit is een hardstylenummer, waarin wordt gezongen dat we als christenen één lichaam zijn. Er zit niet altijd tekst in dancemuziek, maar het gaat ook om de motivatie van de persoon die de muziek produceert. Heb je de motivatie om muziek te maken omdat je mensen wilt vermaken of wil je het nummer maken ter ere van God? Dat maakt het verschil.”
Ik wandelde alleen in de woestijn, maar ik ben Jezus daar tegen gekomen
“De laagdrempelige connectie met God die ik gemist heb in mijn eigen tienertijd, probeer ik nu te creëren door dancemuziek met een christelijke tint te releasen. Voor christelijke jongeren die dancemuziek vet vinden, is dit een alternatief. Van daaruit is mijn missie om te laten zien dat het volgen van God je vrij kan maken. Dat heeft het bij mij gedaan en dat gun ik iedereen.”
Artiest in coronajaar
“Begin 2020 heb ik mijn baan opgezegd, want ik wilde volledig voor de muziek gaan en er stond een internationale tournee gepland. Dat plan is door corona helaas in duigen gevallen. Om verveling tegen te gaan, werk ik sinds september in een kledingzaak voor herenmode. Dit vind ik superleuk om te doen, maar ik zou graag weer mijn muziekcarrière oppakken. Naast deze baan heb ik ook wat betreft muziek niet stilgezeten. 26 maart komt mijn album TEN uit. Dit album is volledig in het afgelopen coronajaar gemaakt.”
De tekst gaat onder de foto verder
Nieuw album
“De cover is een afbeelding van een leeuw en mijzelf die door de woestijn lopen. Hiermee wil ik laten zien dat ik eerst alleen door de woestijn wandelde, maar dat ik nu met Jezus verder loop. De leeuw staat voor Jezus omdat Hij ook wel de leeuw van Juda wordt genoemd. De naam ‘TEN’ staat voor mijn tien jaar lange reis als Roberto Rosso. Ook staat ‘TEN’ voor de tien nummers op het album. Dit zijn tracks vanuit verschillende genres binnen de dancemuziek, zoals trance en hardstyle. Ik wil niet in een hokje geplaatst kunnen worden. Wel ben ik op elk nummer even trots, want het zijn allemaal unieke samenwerkingen.”
De nummers zijn dan wel heel divers, maar ze hebben één ding gemeen: het is lekker dansmateriaal! Beluister hieronder het nieuwe album TEN van Roberto Rosso!
Fotografie: Ruben Timman
Naast Roberto Rosso maakt ook Gidi (Gideon Bus) christelijke dancemuziek: “Muziek maken werd een verslaving”
Geschreven door
Else Marie