Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIZAR: Rianne (16) zit al bijna een jaar (!) in thuisquarantaine

9 februari 2021 · Leestijd 3 min

Ja, je leest het goed. De 16-jarige Rianne zit al ongeveer een jaar in thuisquarantaine. Door een ernstige hart- en darmziekte is corona levensgevaarlijk voor haar. Het coronavaccin gaf hoop, maar met haar leeftijd valt zij onder de 18-jarige leeftijdsgrens voor de prik. Dit was voor haar familie reden om Rianne’s situatie onder de aandacht te brengen.

Thuisquarantaine

10 maart is het zover: dan zit Rianne een jaar thuis. Ze is geboren met een hartafwijking. Op haar achtste kwam daar nog eens een darmziekte bij. Hierdoor is zij inmiddels al 18 keer geopereerd. Doordat ze zo kwetsbaar is, zit zij vanaf de corona-uitbraak in quarantaine. Ook haar zusje Jerine en haar ouders blijven thuis. Rianne vertelt bij Hart van Nederland dat ze dit heel vervelend vindt: “Ik wil ook weer naar school, ik wil ook weer met vriendinnen afspreken, ik wil ook weer naar de stad.”

De dag doorkomen

Rianne houdt zich vooral bezig met het volgen van online lessen. Ze zit in de derde van het Christelijk College Groevenbeek in Putten. In Stad Nijkerk zegt Rianne dat ze af en toe naar school mag: “Toetsen maak ik wel op school, maar dan zit ik alleen in een aparte ruimte en met een mondkapje op. Als de scholen weer opengaan, moeten ze mij apart online lesgeven. Dat lijkt me een extra belasting voor de school.” Soms komt er een vaste vriendin langs. Ook kan ze even naar buiten als ze zich goed voelt, maar dat is niet vaak: “Ik heb meer slechte dan goede dagen.” De moeder van Rianne vertelt dat haar dochter het zwaar heeft: “Rianne kan er soms moeilijk van slapen en af en toe moet ze online even uithuilen bij een vriendin.”

Coronavaccin

Toen de familie hoorde van het nieuwe coronavaccin was dit geweldig nieuws. Alleen: de minimumleeftijd voor een coronavaccinatie in Nederland is 18 jaar. Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, zegt bij Hart van Nederland dat corona eigenlijk niet gevaarlijk is voor kinderen. Wel is er volgens hem een kleine groep met een aandoening, zoals Rianne. Hij raadt dan ook aan dat deze kinderen het vaccin krijgen. Voor Rianne voelt het alsof zij niet belangrijk is: “Ik voel me echt gewoon vergeten, alsof onze groep niet bestaat.”

Actie

De familie is nu in actie gekomen. Ze willen graag aandacht voor de vergeten groep kinderen met een aandoening. Er is flink uitgepakt. Zo hebben ze contact gezocht met televisieprogramma’s, minister-president Rutte, minister De Jonge én, last but not least, de koning. Ook het tv-programma Hart van Nederland heeft aandacht aan het onderwerp besteed. De lieve reacties daarop geven de familie hoop. Rianne blijft wel realistisch: “Iedereen wil het vaccin eerst. Ik hoef echt niet eerst, maar deze zomer zou fijn zijn. Dan heb ik er ook uitzicht op.”

BEELD: Hart van Nederland

Wil jij het hele fragment van Rianne bij Hart van Nederland zien? Klik dan hier.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡