Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reyer over zijn burn-out: "Ik ben een people pleaser"

15 april 2021 · Leestijd 4 min

Reyer heeft ongeveer een jaar geleden een tijdje zijn werk moeten stopzetten omdat hij een burn-out had. In de laatste aflevering van de podcast ‘Holy Hits’ vertelt Reyer over die periode. Hoe was dit voor hem als artiest en wat heeft muziek voor hem betekend in die tijd?

Reyer vertelt in de aflevering: “Ik ben een people pleaser. Ik denk dat ik daar in het verleden te veel aan heb toegegeven en dingen deed die ik eigenlijk niet wilde doen. Ook dingen waar ik eigenlijk helemaal niet goed in ben. Dat kost natuurlijk bakken energie. Het begon allemaal met kleine signalen. Sommige mensen gaan als ze in een burn-out komen huilen of worden heel moe, maar dat was bij mij niet het geval. Ik heb geen traan gelaten in die hele periode, maar ik had wel heel erg last van angstaanvallen. Ik kwam zelfs een keer langs de weg te staan, omdat ik een angstaanval kreeg en het écht niet meer ging. Ik kreeg mijn gordel niet meer los omdat ik zo aan het trillen was. Ik wilde het voor mezelf eerst niet geloven. Maar uiteindelijk ben ik ook wel zo iemand die denkt: het is nu eenmaal zo. Dan ben ik maar die jongen met die burn-out.”

Worship is een bediening, maar je hebt ook de pet van artiest op

“Op een gegeven moment zegt je lichaam dat het niet meer gaat en moest ik toch mijn concerten afzeggen. Ik had eerst nog de drive om het wel gewoon door te laten gaan. Ik dacht: ik ga tussen de nummers door gewoon even liggen in een donker kamertje en dan kan ik weer. Maar na een telefoontje met mijn coach begreep ik dat ik dat absoluut niet moest doen. Worship is een bediening, maar je hebt ook wel eens de pet van artiest op. Je hebt het gevoel dat je dan geen conferentie kunt afzeggen. Als je publiek je minder ziet, verlies je ook relevantie. Dus natuurlijk, daar was ik af en toe wel mee bezig. Iedereen heeft een ego en die van mij was er ook af en toe. Op Facebook postte ik een bericht om te laten weten wat de situatie was. Ik kreeg heel veel mooie reacties onder mijn post.”

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Muziek maken was helend

“In die tijd bracht ik een nieuw album uit: Ik ben. Het was op een bepaalde manier ook helend om muziek te maken in die tijd. Toen het album uit was, was dat voor mij een gedenksteen van deze periode. Geef mij Uzelf ging over religieuze burn-out. Dat kwam er ook bij kijken. Ik was op, leeg. Ik was op zoveel conferenties geweest waar men meer bezig was met wonderen en tekenen dan met God zelf. Ik snap dat enthousiasme. Maar waarom zeg je niet gewoon dat God God is en dat Hij geweldige dingen doet? Dat hele ophypen vond ik helemaal niet nodig. Ik wilde schrijven over wat er in me leeft, dus die frustratie was daar ook onderdeel van. Of ik ben veranderd door de burn-out? Als er weer een tour in zit, dan hoop ik dat ik een geaarde, rustige en misschien ook wel zelfverzekerde gast terugzie op het podium.”

Luister hieronder de rest van het gesprek terug op Spotify:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡