Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reyer heeft een nieuw remix-album: 'Sommige mensen vinden het herrie'

25 november 2021 · Leestijd 5 min

Vind jij christelijke muziek soms wat te soft? Dan is het nieuwe album van Reyer echt iets voor jou! Hij maakt vette remixen van bestaande worship nummers en zijn nummers worden over de hele wereld beluisterd. Reyer: “Ik weet niet of ik zoveel remixen had gemaakt als het niet was aangeslagen, maar ik weet wel dat ik er dan net zoveel lol in zou hebben gehad als nu.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Favoriet

“Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘King of my heart’ en ‘Surrounded’. ‘Surrounded’ is niet het meest gestreamd, maar ik vind hem zelf wel erg goed gelukt. Er zit een goede drop in. ‘King of my heart’ is eigenlijk een beetje de vreemde eend in de bijt. Het is eigenlijk reggaeton (muziek met een dwingend, herhalend ritme) gemixt met black gospel (Afrikaans-Amerikaanse christelijke muziek), die combinatie vind ik zelf heel grappig. Dit nummer heb ik samen gemaakt met Elvis, een enorm goede vocalist, en Jan Willem van Delft, die echt heel goed piano kan spelen. Die samenwerking heeft het nummer ook heel vet gemaakt." Zo'n nummer tot stand brengen, kost best veel tijd. "Ik werk eigenlijk alleen aan een nummer als ik er zin in heb. Voor ‘Surrounded’ had ik jaren geleden al een beginnetje, maar er kan best lang overheen gaan voordat het echt gemaakt is."

Wat is 'normale' worship?

Worship is een muziekgenre waarbij het doel is om God te aanbidden. Er zijn lofprijsliederen, die vaak feestelijk en vrolijk zijn. Ook heb je aanbiddingsliederen, die meestal wat rustiger en langzaam zijn. Een combinatie van die twee kan ook. Bekende worship artiesten en bands zijn Matt Redman, Michael W. Smith, Hillsong United en Stichting Opwekking.

Waarom deze stijl?

Voor zijn remixen kiest Reyer vaak voor best wel een andere stijl dan het originele nummer. Zijn muziek is meer up-tempo en modern dan de meeste worship. “Ik houd zelf heel erg van pop en dance muziek. Als ik in de auto zit, zet ik dat vaker op dan worship bijvoorbeeld. Een jaar of acht geleden dacht ik: is het een idee om mijn muzieksmaak en worship te combineren? Dat ben ik gaan doen en ik bracht mijn eerste album uit. Er zit geen strategie achter, het is een hobbyproject van mij wat andere mensen toevallig ook leuk vinden om te luisteren. De meeste mensen in christelijk Nederland zullen me kennen van mijn aanbiddingsliederen als Jezus Overwinnaar en Het leven in mij bijvoorbeeld. Er zijn mensen die daar heel goed op gaan, maar mijn andere remixen niks vinden. Ik doe het echt voor mijn eigen lol en vind het alleen maar heel leuk als het bij andere mensen wel goed landt.”

4
Dat lawaai is vast leuk voor de jeugd, maar niet voor mij

Niet iedereen kan Reyers remixen dan ook waarderen. “Het nummer ‘Great I Am’ is best heftig met een dikke beat. Iemand op Youtube reageerde daarop met: ‘Nou, dat lawaai en springen is vast leuk voor de jeugd, maar mij heb je er niet mee’. Dat is ook logisch, veel mensen hebben een specifieke muzieksmaak, je kan niet iedereen tevreden houden. Misschien raakt het me minder met de remixen, dan dat het met mijn eigen muziek zou doen. Mijn eigen muziek is persoonlijker en vanuit mijn hart. Het is dan ook kwetsbaarder en het raakt me meer wanneer iemand er kritiek op heeft. Bij remixen weet ik dat het anders is dan mensen gewend zijn van christelijke muziek. Daarbij denk ik: als je het leuk vindt, prima, maar anders ga je lekker wat anders luisteren. Ik merk dat ik daarin veel makkelijker ben.”

Hello from Brazil

Naast de negatieve reacties, wordt Reyer ook overladen met positieve. “Het grappige is dat mijn muziek in het buitenland ook best goed gaat. Mijn eerste remix maakte ik in 2013, die had in het begin maar een paar views. Ik hield dat een beetje met één oog in de gaten en ik zag de views steeds oplopen. De comments veranderden langzaam in ‘hello from Brazil’ en uit allerlei andere landen. Het merendeel van mijn remixen wordt nu beluisterd door mensen over de hele wereld op events, in discotheken en zelfs sportscholen. Het is echt gaaf als jouw muziek gewaardeerd wordt door mensen aan de andere kant van de wereld. Wat me ook erg raakt, is wanneer mensen dingen zeggen als: ‘Ik heb doorgaans niet zoveel met worship, maar jouw muziek vind ik wel heel leuk.’ Op die manier wordt mijn muziek een tool voor anderen om God te aanbidden. Dat vind ik wel heel vet, al was het niet eens wat in eerste instantie mijn doel was met dat album.”

2

Ontlading

Als mensen helpen met aanbidding niet per se het doel was, wat was dan de reden dat Reyer het album maakte? “Mijn doel met dit album was puur lol hebben. Worship  is een beetje mijn main thing, wat heel mooi is om te doen, maar dit album is bijna een soort ontlading. Gewoon even lol hebben. Ik hoor dan een vette track op de radio, daar maak ik een beetje mijn eigen ding van en kijk wat voor nummer ik daarbij kan doen. Echt een creatieve bezigheid. Ik weet niet of ik zoveel remixen had gemaakt als het niet was aangeslagen, maar ik weet wel dat ik er dan net zoveel lol in zou hebben gehad. Het is eigenlijk een win-win situatie. Natuurlijk houd ik nu wel in mijn achterhoofd dat mijn muziek anderen kan helpen met God aanbidden. Ik probeer de eerbied van het nummer erin te houden door bijvoorbeeld geen harde beat te gebruiken wanneer je over de heiligheid van God zingt. De worship vibe moet er wel in blijven.”

Junior trad drie keer op tijdens de EO-Jongerendag: 'Het is puur genieten, de hele dag'

Lees ook over:

Junior trad drie keer op tijdens de EO-Jongerendag: 'Het is puur genieten, de hele dag'

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡