Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Junior trad drie keer op tijdens de EO-Jongerendag: 'Het is puur genieten, de hele dag'

15 november 2021 · Leestijd 5 min

Ben jij de afgelopen drie keer op de EO-Jongerendag geweest? Dan kan je Junior niet gemist hebben. Hij was hier in 2017, 2018 en 2019 als een van de zangers van de BEAM Worshipband. Junior: “Ik had nog nooit op zo’n groot podium gestaan, dus aan het begin dacht ik wel: wat gebeurt hier?”

“De EOJD is een supergeweldig evenement en om daar deel van uit te maken is echt te gek. Er gaat enorm veel voorbereiding aan vooraf. We hebben een aantal repetitiedagen met de band en de dag van tevoren gaan we alle liedjes van de EOJD nog een keer langs. Die voorbereiding vind ik leuk omdat het voor de band ook momenten zijn waarop we dichter naar elkaar groeien. We leren elkaar beter kennen op muzikaal en persoonlijk niveau en dat is heel leuk. Het is hard doorwerken, maar we maken constant grapjes tussendoor, echt een gezellige boel. Wanneer het dan eindelijk zo ver is, is het puur genieten de hele dag door.”

Groots uitgepakt

Optreden op een evenement als de EOJD was compleet nieuw voor Junior. “Ik had hiervoor vooral in verschillende kerken opgetreden. In 2016 heb ik ook op Opwekking gespeeld en in 2019 was ik bij Simply Jesus. De EOJD is een stuk grootschaliger dan bijvoorbeeld de jeugd bij Opwekking, maar het is ook anders omdat het een eendagsevenement is. Op de EOJD wordt echt alles groots uitgepakt. De show, de artiesten, de sprekers, het buitenprogramma, alles is te gek. Alle dingen die je normaal in een weekend zou stoppen, zijn op de EOJD in één dag. Dat zorgt ervoor dat iedereen bij elk moment wil zijn, dat maakt het heel erg vet. Wat ook bijzonder is, is dat er zoveel jongeren met verschillende achtergronden en leeftijden bij elkaar komen en elkaar ontmoeten.”

Ik zag al die mensen naar me kijken, dat was best eng

“Er is wel een groot verschil tussen de eerste keer dat ik op de EOJD speelde en de laatste keer. Ik had nog nooit op zo’n groot podium gestaan, dus aan het begin dacht ik wel: wat gebeurt hier? Ik ging het podium op en ik zag al die mensen naar me kijken, dat was best eng. Een beetje spanning is gelukkig niet erg, daar raak je juist gefocust van. Wat mij ook hielp, was bedenken dat het tijdens mijn optreden om God gaat en niet om mezelf. Natuurlijk wil je alsnog wel dat het optreden goed gaat. Op het podium voelde ik me zo fijn in het team en op die plek. Daardoor kon ik volledig genieten en helemaal mijn ding doen. Ik ervoer het echt als een dag vol vreugde voor – hopelijk - iedereen.”

Kneitervals

Wanneer ik Junior vraag of er wel eens iets mis is gegaan tijdens het optreden moet hij erg hard lachen. “Het is zeker een keer fout gegaan,” zegt hij, “de laatste keer. Tijdens de repetitie had Joram een kort interviewtje gedaan met de bandleden. Een van de vragen was: ‘Wat is jullie grootste EOJD-blunder?’ Iedereen had iets, maar ik zei heel vrolijk: ‘Dat is mij nog niet gebeurd!’ Maar tijdens diezelfde EOJD ging er toch wat behoorlijk mis. Tijdens het optreden hebben we altijd oortjes in waar we de muziek en elkaar op horen. Er was iets mis met het geluid op die oortjes, dus ik hoorde helemaal niks. Alle bandleden hadden dat, maar omdat ik helemaal vooraan stond, had ik niet door dat de rest intussen naar de geluidsman was gegaan. Ik dacht: ik sta nu hier, ik kan niet zomaar terugrennen, dus ik bleef staan. Ik moest het nummer Reckless Love zingen, maar ik hoorde het gewoon niet. Daardoor wist ik ook niet welke toonhoogte ik moest hebben, dus heb ik het hele eerste couplet een noot te hoog gezongen. Het was echt kneitervals, niet normaal. In het refrein zongen anderen mee, en toen ging het gelukkig wel goed.”

Gebruikt door God

Naast die ene blunder heeft Junior ook hele mooie momenten meegemaakt op de EOJD. “Als ik bezig ben met optreden vind ik het fijn om oogcontact te maken met mensen, omdat het me helpt te beseffen dat er echte mensen voor je staan. Tijdens een nummer had ik een paar keer oogcontact met iemand, waarbij ik iets zag gebeuren. Bij een later nummer, toen ik naast het podium stond, kwam zij met een bewaker naar me toe om haar getuigenis te vertellen. Ze zat erg diep in de shit, en op het moment dat ik de tekst van het nummer zong en haar aankeek, had ze echt het idee dat God tot haar sprak. Dat Hij tegen haar zei dat ze terug moest komen bij de Vader. Dat heeft me heel erg geraakt. Op dat moment dacht ik: wow, wat wij hier doen heeft zoveel invloed op mensen! Hierdoor besefte ik dat God mij echt kan gebruiken.”

Mijn geloof hangt niet van de EOJD af

Junior is vol lof over de EOJD, maar op de vraag of het veel voor zijn geloof betekent heeft hij snel een antwoord. “Misschien is het een beetje controversieel, maar nee. Ik denk dat evenementen heel mooi kunnen zijn, maar een vastigheid in je geloof moet daar niet afhankelijk van zijn. Een dag-tot-dag relatie met God is denk ik veel belangrijk dan af en toe een high ervaren op een evenement. Ik bedoel daarmee niet dat de EOJD niet belangrijk is, ik denk dat heel veel mensen juist daar tot geloof kunnen komen. Voor mij is het alleen niet zo dat mijn geloof daarvan afhangt.”

Gitarist Arend stond het allervaakst op het podium van de EO-Jongerendag: 'Bijna 20 jaar'

Lees ook over:

Gitarist Arend stond het allervaakst op het podium van de EO-Jongerendag: 'Bijna 20 jaar'

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡