Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Renske en haar broers gingen als kind bij de brandweer

12 maart 2018 · Leestijd 5 min

Renske (20), Ruben (23) en Levi (18) zitten alle drie al jaren bij de brandweer. Ze vertellen hoe hun band onderling is en wat ze bij de brandweer doen. Wist je bijvoorbeeld dat er een jeugdbrandweer is?

De jeugdbrandweer

Levi begon op zijn 10e bij de jeugdbrandweer, later volgde Ruben: “Bij de jeugdbrandweer leer je vooral met een lichtslang, borden met vlammen en kastjes die knipperen te werken. De brand wordt gesimuleerd en je krijgt net als bij de echte brandweer een melding. Er zijn ook wedstrijden tegen andere jeugdkorpsen.” Renske zag haar broers wekelijks naar de jeugdbrandweer gaan. Ze vond het zo leuk dat ze er ook bij kwam. Renske: “Ik heb altijd al zorg voor mensen willen dragen. In dit vak beteken je zoveel voor mensen. Toen ik 18 jaar werd besloot ik net als Ruben ook door te stromen naar de vrijwillige brandweer.”

Band met broers

Bij de brandweer is Renske slecht een van de drie vrouwen. Renske: “Het mannenmilieu was in het begin wel wennen. Wij zijn christelijk opgevoed en dan hoor je soms wel wat dingen, haha maar zo zijn mannen onderling.” Renske is de enige zus in de familie. Renske: “Ik wilde er altijd wel een zus bij hoor, haha. Dan zou ik samen dingen kunnen doen zoals kleding delen. Natuurlijk is het heel leuk om twee broers te hebben, maar ik ben nog altijd de dupe van de vechtpartijtjes.” Op dit moment is Renske bezig met haar opleiding tot brandweervrouw. Levi gaat eind van het jaar de test doen om aan dezelfde opleiding een start te maken.

We hebben een gemeenschappelijke passie.

Brandweerpraatjes

Aan tafel wordt vooral over de brandweer gesproken. Renske: “Mijn vriend zit ook bij de brandweer en als hij bij ons thuis komt eten dan wordt er altijd over gepraat. We weten allemaal waar we het over hebben, niet dat mijn ouders bij de brandweer zitten maar mijn vader is technische dus die begrijpt het vaak wel. Soms word ik er wel een beetje moe van hoor.”  Ruben: “We praten dan over hoe het met de opleiding van Renske gaat en wat we hebben geleerd. De gesprekken kunnen ook gaan over de nieuwe voertuigen die komen en wat er in de regio gebeurt. Of we praten over die ene keer dat we voor een spannende situatie stonden.”

Broerder- en zusterliefde

Renske heeft op dit moment een betere band met Ruben. Renske: “Dat kan komen doordat Levi nu in de puberteit zit en we elkaar soms even niet liggen. Ik wil hem voor geen goud kwijt hoor, hij heeft ook zijn lieve kanten.”  Bij de jeugdbrandweer nam Levi het weleens op voor zijn zus. Renske: “Iemand trok een keer aan mijn haar. Levi hoorde dit en hij ontfermde zich over mij. Hij zei dat als die jongen dat nog een keer zou doen, dat hij hem op zijn neus zou slaan. Hij ging gelijk in de aanval om mij te beschermen. Dat was heel lief.” Ruben: “Ik denk ik een betere band met mijn zus gekregen heb doordat ze bij de brandweer kwam. Door middel van de brandweer spreek je toch dezelfde taal. We hebben een gemeenschappelijke passie. We nemen ons werk mee naar huis en praten erover.”

Ik ga liever zelf bij een brand naar binnen dan dat ik mijn zusje laat gaan.

Van jeugdbrandweer naar de 'echte' brandweer

jeugdbrandweer_brandweer

Een half jaar geleden werden Renske en Ruben op een zondagmiddag opgeroepen, twee paarden zaten vast in de sloot. Renske: “We hebben allebei een pieper waar een melding op binnen komt. Je kunt dan meteen aangeven of je wel of niet naar de kazerne gaat. We gingen samen naar de kazerne met Rubens auto en sprongen daarna in de grote brandweerauto.” Ruben: “Twee paarden stonden vast en ik moest de paarden eruit trekken. Renske is nog stagiaire en gaf voornamelijk wat spullen aan.”  Overdag gaan de twee samen als ze een melding krijgen. ’s Avonds wordt er besproken of ze die nacht er uitgaan en wie rijdt.

Ruben: “Ik ontferm mij toch een beetje over Renske. Als we er samen op uitgaan wil ik haar beschermen. Ik ga liever zelf bij een brand naar binnen dan dat ik haar laat gaan. Dit heb ik ook bij Levi hoor! Buiten de brandweer om ontferm ik mij ook over hun.”  Renske: “Het is uniek om met je broer in de auto te zitten. Bij de brandweer wordt iedereen als snel je familie doordat je ze beter leert kennen, maar Ruben is toch mijn echte broer.” Ruben: “De laatste tijd gaat het beter tussen Renske en mij. Dit komt doordat we dingen meemaken met en zonder elkaar. We praten erover en kunnen bij elkaar terecht.  We begrijpen elkaar.”

Meer info: www.jeugdbrandweer.nl

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡