Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Renée heeft het altijd warm: “Ook in de winter draag ik zomerjurkjes”

27 november 2019 · Leestijd 3 min

Winter! Tijd voor warme chocolademelk, dekentjes, zelfs de handschoenen kunnen alweer uit de kast gehaald worden. Hoewel… niet voor iedereen! Renée gaat zelfs met deze temperaturen nog de deur uit zonder jas met een zomerjurkje aan. Aan BEAM vertelt ze haar verhaal!

“Heb je het niet koud?’. Deze vraag hoor ik regelmatig en ik reageer altijd met ‘Inderdaad, ik heb het niet koud!’. Het is goedbedoeld van de mensen om me heen, maar ik heb het nu eenmaal niet snel koud."

Zomerjurkjes

"Het hele seizoen door draag ik zomerjurkjes, die zitten simpelweg het lekkerst. Ik draag vrijwel geen broeken, shirts met lange mouwen of panty’s, die kriebelen zo. Ik vind het heerlijk om het lekker luchtig te houden! Deze herfst heb ik nog maar 1 keer een panty aangehad, dat was op een begrafenis. Daar droeg ik het niet omdat ik het koud had, maar omdat ik het netjes vond staan.

Ik heb nooit een officiële diagnose gehad, dus ik weet niet wat de reden is dat ik het altijd warm heb. Zelf zeg ik vaak dat ik goed geïsoleerd ben, ik heb namelijk overgewicht. Compleet gevoelloos ben ik niet, ik heb wel door dat het om me heen kouder is in de winter dan in de zomer. Vooral aan mijn handen merk ik dit, ik teken veel. Als mijn handen dus niet werken zoals ze zouden moeten doen, zijn ze waarschijnlijk te koud."

Boven 30 graden functioneer ik niet

"Ik heb het liever net iets te fris dan iets te warm. Boven de 30 graden functioneer ik niet, dus ik ben blij dat het weer winter is. Zonnen is niks voor mij, ik ga snel zweten en verlang dan weer naar een koude douche en heel veel raketijsjes. De laatste jaren ben ik ook niet naar warme landen op vakantie geweest, verschrikkelijk vind ik dat. Je zult me dus nooit zonnebadend in Spanje zien!"

DSC_2976__1_

13 graden in huis

"Mijn hele leven heb ik het al warmer gehad dan de mensen om me heen, maar de laatste paar jaren ben ik me er bewuster van geworden. Ik woon nu op mezelf, hoef niet meer te luisteren naar mijn ouders en ga voor mijn eigen comfort. En ja, dat betekent een zomerjurkje in de winter!"

Ik hoef nooit in de rij te staan voor de garderobe omdat ik toch geen jas meeneem

"In mijn huis is het over het algemeen kouder dan normaal. Overdag staat de verwarming meestal niet hoger dan 13 graden. Voor mij is een hogere temperatuur niet nodig, dus dan vind ik het zonde om de verwarming aan te zetten. De schoonmaakster weet ondertussen dat ze zelf de verwarming aan mag passen en aan visite vraag ik altijd of ze willen aangeven als ze het te koud hebben."

Niet wachten in de rij

"Voor mij heeft het positieve en negatieve kanten. Zo hoef ik bijvoorbeeld nooit uren te wachten in de rij voor de garderobe tijdens het uitgaan omdat ik toch geen jas meeneem. Daarnaast heb ik een hogere weerstand dan gemiddeld omdat ik vaak buiten ben en mijn lichaam wel wat gewend is. Ik moet wel extra opletten om mijn keel te bedekken, anders krijg ik er na een paar koude dagen last van."

Beeld: Bianca Toeps

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡