Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Remy Splinter spreekt voor het eerst in de BEAM Kerkdienst: “Ik krijg spontaan zweethandjes”

13 november 2020 · Leestijd 4 min

Wij willen je graag voorstellen aan Remy Splinter. Hij is 28 jaar, spreker in de Meerkerk in Hoofddorp en spreekt komende zondag voor het eerst bij de BEAM Kerkdienst. Hij neemt een spannend vraagstuk mee: "Wil jij eigenlijk wel door God veranderd worden?"

Dit is de eerste keer dat je spreekt in de BEAM Kerkdienst. Wat vind je daarvan?

"Superspannend natuurlijk. In mijn eigen kerk spreek ik ook wel voor jongeren, maar nu zijn het ineens wel heel veel van hen die mijn verhaal horen. Daarnaast zijn er een camera’s bij en het wordt ook nog eens uitgezonden op tv. Ik krijg er spontaan zweethandjes van als ik aan zondag denk.”

Uiteindelijk spreek je negen minuten, best kort dus. Gaat het je lukken om alles te vertellen wat je wilde?

“Dat hoop ik wel! Ik heb inmiddels wat ervaring met spreken en kan van tevoren redelijk goed inschatten hoe lang een verhaal duurt. Het is vooral de kunst om niet te veel te willen vertellen in die korte tijd. Ik merk dat ik dat nog wel lastig vind.”

Stel het is toch te lang of te kort, hoe goed ben jij erin om dat on the spot aan te passen?

“Daar kan ik me gelukkig een beetje op voorbereiden. Ik kan bijvoorbeeld van tevoren bedenken welk voorbeeld ik eventueel weg kan laten of juist nog toe kan voegen. Maar als ik ga improviseren, wordt het negen van de tien keer te lang. Ik hoop stiekem dat dat niet nodig is.”

Was het lastig om je voor te bereiden?

“Ik liep echt tegen mezelf aan. Negen minuten is zo kort, je kan eigenlijk maar één ding vertellen. Ik ben zo gewend om op een bepaalde manier te spreken en om verschillende gedachtes uit te werken. Dan twijfel ik of ik straks tijdens het spreken wel alles heb gezegd. Dat moet ik loslaten. Ik kan misschien niet alles zeggen wat ik wil, maar zolang ik het belangrijkste heb gezegd, is dat genoeg.

Kan je al een tipje van de sluier oplichten van wat je zondag wil vertellen?

“Je hebt misschien wel eens gehoord dat God van je houdt zoals je bent. Dus ondanks al je tekortkomingen, zegt Hij: ‘Het is écht oké tussen ons. Ik houd van je!’. Dat is ongelooflijk, maar waar. Maar toen ik vroeger tiener was, hing er in onze wc een bordje: ‘God houdt van je zoals je bent, maar Hij houdt te veel van je om je zo te laten.’ Daar heb ik vaak over nagedacht: wat betekent dat laatste zinnetje eigenlijk? Dat roept bij mij het beeld van de pottenbakker uit de Bijbel op. God wil met je aan de slag, je kneden en je vormen."

Als ik eerlijk ben, heb ik er niet altijd zin in als God met mijn tekortkomingen aan de slag gaat

“Als ik eerlijk ben, heb ik er niet altijd zin in als hij met mijn tekortkomingen aan de slag gaat. Dat Hij van je houdt zoals je bent, is een veilig boodschap. Daar hoef je niks voor te doen. Als hij zoveel van je houdt dat Hij met je aan de slag wil, is dat ineens spannend. Wil je dat wel? Over dat spannende vraagstuk wil ik zondag met jullie nadenken.”

Aanstaande zondag is de hele studio omgebouwd voor het verhaal dat Remy wil vertellen duidelijker te maken. Wil jij zien hoe dat eruitziet en weten wat Remy te vertellen heeft? Kijk dan aanstaande zondag om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 en Youtube!

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡