Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Record: Er zijn wereldwijd 71 miljoen(!) vluchtelingen

19 juni 2019 Leestijd 1 min

Het aantal vluchtelingen op de wereld heeft een nieuw record bereikt. Hun aantal steeg vorig jaar naar 70,8 miljoen, zo blijkt uit cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In 2009 waren het er nog 43,3 miljoen. Daarna was de groei het grootst tussen 2012 en 2015, vooral door de oorlog in Syri毛.

Joram in gesprek over vooroordelen met Syrische vluchteling Khaldoen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Landen die vluchtelingen opnemen

UNHCR-topman (Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen) Filippo Grandi prijst Duitsland, het enige westerse land dat meer dan een miljoen vluchtelingen heeft opgenomen. Daarnaast verblijven er in Duitsland nog eens 370.000 asielzoekers over wie nog een besluit moet worden genomen.

Turkije is het land dat de meeste asielzoekers (3,7 miljoen) heeft opgenomen, gevolgd door Pakistan (1,4 miljoen), Uganda (1,2 miljoen) en Sudan (1,1 miljoen). Veruit de meeste vluchtelingen, zo'n 60 procent, zoeken een veilig heenkomen in hun vaderland.

Economische vluchtelingen

Naast 'echte' vluchtelingen die hun woonplaats om veiligheidsredenen verlaten, is er een veel hoger aantal economische vluchtelingen. Dat waren er 258 miljoen in 2017, becijferde het VN-bureau voor migratie IOM.

Bron: NOS
Beeld: ANP

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕