Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recensie: Door jou ben ik mij | Pakkend, realistisch verhaal over homoseksualiteit

4 september 2019 · Leestijd 4 min

‘Jona valt op jongens. Niemand weet het en hij durft er nog niet voor uit te komen. Hij komt uit een christelijk gezin en weet niet goed hoe ze zullen reageren. Dan ontmoet hij Marouan en wordt meteen verliefd. Wat nu?’ Dit boek behandelt het onderwerp homoseksualiteit op een hele nieuwe manier. Als de hoofdpersoon, Jona, verliefd wordt op een jongen vinden heel veel mensen daar wat van. Er komen ineens heel veel meningen naar boven..

Jona is 18 en heeft net zijn vwo diploma gehaald. Hij heeft nu vakantie en daarna gaat hij naar de universiteit. Samen met zijn 9-jarige broertje gaat hij naar een voetbalwedstrijd van Feyenoord. Daar ontmoet hij Marouan. Hij heeft het in eerste instantie niet door, maar hij is op slag verliefd. Dit is de start van een groot dilemma. Hij houdt appcontact met Marouan, dit is heel leuk weergegeven in het boek door middel van losse appberichtjes, en langzaamaan krijgen ze een relatie. Jona gaat steeds meer worstelen met zijn gevoelens en of hij daar wel of niet iets mee kan of mag doen. Daarnaast gaat zijn leven ook gewoon verder.

Ontroerend

Het boek maakte me emotioneel, ik heb echt een traantje weggepinkt, toen ik las hoe erg hij in de knoop zit met zichzelf en wie hij is. Dat hij niet weet wat hij ermee aan moet. Ik ben zelf lange tijd heel onzeker geweest over mezelf, wat ontstaan is door meningen van anderen, en daardoor weet ik hoe alleen je je kan voelen. Ik wil hier niet mee zeggen dat ik precies weet hoe het voelt voor iemand als Jona, maar mijn hart voelde met hem mee. Aan de ene kant wordt hij volledig geaccepteerd door zijn vrienden, aan de andere kant is hij doodsbang om het zijn christelijke familie te vertellen. Je gaat heel snel met Jona meevoelen, omdat hij zo realistisch en gewoon omschreven is. Het zou zo een jongen kunnen zijn in je klas, iemand die je tegen komt tijdens een feestje of in de kerk. Gewoon iemand zoals ik. Het verhaal komt heel realistisch over.

Ik vond het heftig om te lezen hoe negatief er gereageerd werd door de dominee en andere kerkleiders in dit verhaal. Er is vooral veel afkeuring en onbegrip voor Jona, waardoor hij zich nog meer alleen en onzeker gaat voelen. Gelukkig heeft hij een hele goede beste vriendin, Eline, die hem steunt. Zij neemt het voor Jona op en staat helemaal aan zijn kant. Ik hoop dat iedereen die zich in zo’n situatie bevindt een vriend of vriendin heeft zoals deze Eline.

Als je anders moest zijn, was je wel anders gemaakt

Standpunt

Het boek laat veel verschillende standpunten zien. Christenen die homoseksualiteit afkeuren, christenen die het wel vinden kunnen, niet-gelovigen die niet begrijpen waarom je zou geloven dat het niet kan, er komt van alles voorbij. Dit vond ik heel prettig lezen, omdat je daardoor makkelijker zelf een mening kan vormen. Je wordt niet in een hoek gedrukt als lezer om het ergens mee eens te zijn.

De schrijfster heeft een duidelijke eigen overtuiging van waaruit ze het boek heeft geschreven, maar er is ruimte voor andere standpunten. Dat vind ik positief.

Conclusie

Dit boek is absoluut een aanrader, helemaal als je christen bent! Ik vind dat het altijd belangrijk is om een poging te doen in iemands huid te kruipen voordat je een mening vormt of oordeelt. Dit boek helpt je om in de schoenen te staan van iemand die homo is en daarmee worstelt. Je gaat eigenlijk samen met Jona op onderzoek uit. Daardoor heeft het mij zeker nieuwe inzichten gegeven. Daarnaast is het ook gewoon een heerlijk leesboek, het leest lekker vlot door en is een pakkend verhaal over de liefde.

Genre: Jeugd, fictie
Moeilijkheid taalgebruik: makkelijk

BOEKRECENSENT JUDITH JOOSTEN

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡