Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recensie: De verdwenen prins | IJzingwekkend spannende pageturner

23 januari 2020 · Leestijd 4 min

WAARSCHUWING: Begin niet aan dit boek als je niet genoeg tijd hebt om het uit te lezen. Je wordt direct het leven van Sage ingezogen, die gedwongen wordt tot een staatsgreep. Slaapgebrek gegarandeerd, want deze pageturner is echt niet weg te leggen. En hoe kan het ook anders: spanning, intrige, actie en een gigantische plottwist, dit boek heeft het allemaal!

“Conner keek naar mijn losgemaakte handen en toen naar het dunne straaltje bloed dat langs mijn hals sijpelde. Hij wierp een argwanende blik op Cregan. ‘Zijn hier nog problemen geweest?’
‘Nee, meneer’, antwoordde Cregan. ‘Maar ik denk dat u zult merken dat Sage vanaf nu een stuk meegaander is.’ Conner glimlachte alsof dat het enige was wat hij wilde horen. ‘Dat doet me deugd. Jongens, dit is Tobias. Hij gaat ook mee op onze queeste.’
‘Welke queeste?’ vroeg ik. Conner schudde zijn hoofd. ‘Geduld, Sage. Geduld is een vorstelijke eigenschap.’
En dat was de eerste aanwijzing voor de reden waarom Conner ons had meegenomen. We waren allemaal in groot gevaar.”

Sage is een 16-jarige wees in het koninkrijk Carthya, die op een dag door Connor, een van Carthya’s bestuurders, van de straat wordt geplukt. Samen met 3 andere jongens raakt hij verzeild in een mysterieuze strijd. Hij en zijn lotgenoten proberen binnen twee weken de identiteit van Jaron, de verdwenen prins van Carthya, aan te nemen. Connor dwingt de jongens deel te nemen aan zijn weerzinwekkende wedstrijd. Verliezen is geen optie: alleen de winnaar overleeft. Niemand is te vertrouwen, ook Connor niet. Doet Sage mee aan dit landsverraad, of waagt hij zijn leven voor de waarheid?

Pageturner

Je leest het verhaal door de ogen van Sage. Hij heeft een koppig karakter en is heel vindingrijk. Soms lijkt hij ontzettend roekeloos, maar op andere momenten blijkt hij zijn plannen heel goed voorbereid te hebben. Je weet nooit wat je aan hem hebt, dus vraag je je steeds af of een actie nou wel of niet zijn bedoeling was. De overvloed aan spanning, geheimen, actie en intrige maken van dit boek een echte pageturner. Bonus: De verdwenen prins is het eerste deel van een trilogie, De Kronieken van de Kroon. Deel twee en drie bestellen was dan ook het eerste wat ik deed, toen ik dit boek uit had.  

Voor fans van De Grijze Jager

De zwaarden, gevechten en politiek maken van De verdwenen prins een echt ‘jongensboek’. Dat wil overigens niet zeggen dat meiden deze serie maar links moeten laten liggen, ik heb er echt van genoten.
Jennifer Nielsens manier van vertellen heeft veel weg van die van John Flanagan, schrijver van de serie De Grijze Jager. Voor Grijze Jager-fans is deze serie dan ook een echte aanrader. Het grootste verschil tussen de twee verhalen vind ik de setting: in De Grijze Jager komen heel wat mythische wezens voor, De Kronieken van de Kroon is wat meer down to earth.

Minpunt

Het enige minpunt aan dit boek is meteen ook wel een flinke: het taalgebruik. Sage vloekt nooit ‘direct’, maar zinnen als “ik had nog net tijd om het graf van mijn moeder te vervloeken” en “alleen de duivels kennen het verschil tussen dat en een leugen” komen best vaak voor. Respect voor het christendom, of welke religie dan ook, is niet bepaald aanwezig. Er worden niet gewoon een paar losse vloeken gebruikt om iets kracht bij te zetten, deze manier van praten hoort bij Sage en zit echt in het verhaal verweven. Daardoor kan je er niet zo makkelijk overheen lezen. Op zich hoeft zulk taalgebruik het verhaal zelf niet te verpesten. Het past ook prima bij Sages karakter, maar ik had er wel last van tijdens het lezen. 

Conclusie

De verdwenen prins is het eerste deel van de bloedstollend spannende serie De kronieken van de kroon, en zit bomvol actie, gevechten en intrige. Eigenlijk is het enige minpunt Sages gebrek van respect voor alles wat met godsdienst te maken heeft. Als je daar overheen kunt lezen is deze pageturner echt een aanrader!

afbeelding

Jennifer A. Nielsen – 313 blz. - €14,99 bij Bol.com– uitgeverij Lannoo
Taalgebruik: gemiddeld
Genre: fantasy

BOEKRECENSENT: TINEKE KADIJK

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡