Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recensie: Alles wat je lief is | Bijzonder verhaal, vlot geschreven

24 oktober 2019 · Leestijd 4 min

Maddy heeft SCID: een ziekte waardoor ze voor zoveel allergisch is, dat ze opgesloten zit in haar gedesinfecteerde huis. Met haar optimistische, creatieve karakter fantaseert ze eindeloos over de buitenwereld, maar blijft ondertussen veilig binnen. Tot Olly naast haar komt wonen. Dan wordt de buitenwereld opeens wel erg aantrekkelijk…

In ‘Alles wat je lief is’ stap je binnen in de wel heel bijzondere wereld van Maddy: al is ze 17 jaar oud, ze is nog nooit buiten de deur geweest. Maddy is echt heel ziek: ze volgt een superstreng dieet, loopt rond in witte kleren en kent alleen haar moeder, verpleegster en leraar (die ze niet mag aanraken). Toch gedraagt ze zich eigenlijk helemaal niet als een zielig ziek meisje. Ze leest boeken, speelt spellen, kijkt films, leest nog meer boeken, schrijft boekbesprekingen en bouwt architectonische hoogstandjes op schaalniveau. Oké, misschien is haar leven een beetje eentonig, maar ze leeft, en dat is al heel wat.

Dan komt Olly haar leven binnenwandelen; Maddy is op slag verliefd. Eerst is online chatten nog genoeg, maar langzamerhand beginnen Olly en de buitenwereld steeds meer aan haar te trekken. Zal ze veilig binnen blijven, of waagt ze de gok en zet ze haar leven op het spel voor de liefde?

Niet alleen ‘normale’ hoofdstukken

Laat je niet afschrikken door de enigszins saaie kaft (de Engelse variant is veel leuker). Als je het boek openslaat zie je meteen dat dit geen duf boek is met ellenlange hoofdstukken. Chats, lijstjes, tekeningen en kaarten wisselen ‘normale’ hoofstukken van zo’n 3 pagina’s af. Door de originele opbouw leest het boek heel vlot.

Tegelijk gebruikt schrijfster Nicola Yoon deze stijl om je bij de les te houden. Met een ziekenhuisformulier ontdek je hoe het met Maddy gaat. Of je probeert via een schema te ontdekken wat er nou eigenlijk gebeurt is gisteravond. Ik vond het echt leuk om op deze manier nog beter bij het verhaal betrokken te worden.

afbeelding

Beschrijving is top, verhaallijn wat minder

Ook de ‘teksthoofdstukken’ zijn heel goed geschreven. Spanning, twijfel, romantiek, humor en angst: het zit er allemaal in. Door Yoons schrijfstijl komt het boek helemaal tot leven.

En toch…  Op de een of andere manier raakt het boek me niet echt. Hoe dat komt? Ik denk omdat Maddy andere keuzes maakt dan ik zou doen. Bijvoorbeeld als ze (SPOILER ALERT) halverwege het boek naar buiten rent omdat Olly in de problemen zit. Al is de verhaallijn niet zo realistisch, de beschrijving blijft top. Lees zelf maar:

 “Ben ik echt Buiten geweest? Hoe rook het daar? Stond er wind? Hebben mijn voeten de grond geraakt? Ik voel aan mijn armen, mijn gezicht. Is mijn huid nu anders? En ik?
Mijn hele leven droom ik er al van de wereld in te gaan. En nu ik het gedaan heb weet ik er niets meer van. Ik herinner me alleen Olly die dubbelklapte van de pijn. Alleen Olly die zei dat ik naar binnen moest.”

Schokkend einde

Ik zal niet te veel spoilen, maar toen ik het boek uit had zat ik echt even met mijn ogen te knipperen. Dit einde had ik écht niet verwacht! Door alle onbeantwoorde vragen bleef het verhaal in mijn hoofd hangen. Er was nog genoeg te vertellen, en wat mij betreft had het boek dan ook nog wel even verder mogen gaan.

Bonus: het boek is verfilmd! De trailer ziet er veelbelovend uit. Perfect als je het verhaal nog wel een keer wilt meemaken na de laatste pagina, of gewoon niet van lezen houdt. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kortom

‘Alles wat je lief is’ is romantisch en origineel, af en toe zelfs een tikkeltje spannend. Korte hoofdstukken en veel plaatjes: je hoeft geen boekenverslinder te zijn om van dit boek te genieten. Door alle chats, vliegtickets, boekbesprekingen en tekeningen wordt je helemaal ondergedompeld in Maddies leven. Kom er samen met haar achter: wat heb jij over voor de liefde?

afbeelding

Nicola Yoon – 320 blz. - €17,50 bij Bol.com – uitgeverij Querido

Taalgebruik: gemiddeld
Genre: Young adult

BOEKRECENSENT: TINEKE KADIJK

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡