Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad het bijbelfiguur: ‘Iedereen lachte mijn plan uit'

13 oktober 2023 · Leestijd 4 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan..

Ik woonde nog in Babylon toen ik van mijn broer Chanani te horen kreeg dat de heilige stad, Jeruzalem, helemaal in puin was. We woonden namelijk gedwongen in een ander land, omdat we in Israël niet meer mochten wonen (ballingschap). Hij vertelde dat de stadsmuren waren afgebroken. Verschrikkelijk nieuws, want stadsmuren zijn bedoeld om inwoners van een stad te beschermen tegen aanvallen van de vijand. Terwijl Chanani nog aan het praten is, voel ik dat er een traan over m’n wang heen rolt. Het is het land van mijn opa en oma waar ik veel mooie herinneringen aan heb. Nadat m’n broer klaar is met praten, begin ik te bidden tot God. “Heer U bent machtig en U doet wat U belooft. Vergeet Israël alstublieft niet.”

Wijnschenker van de koning

Als koning Artaxerxes van Perzië (tegenwoordig Iran) een nieuwe wijnschenker nodig heeft, hoort hij van een van zijn raadsmannen dat er onder de weggevoerde mensen uit Israël een man is meegekomen die betrouwbaar en verstandig is. Dat is voor de koning heel belangrijk, want met zo’n groot rijk als dat hij heeft, is de schenker vaak óók een raadgever voor de koning en moet hij ervoor zorgen dat de wijnen die hij drinkt allemaal goed zijn.

Als de koning na een tijd overtuigd is, roept hij mij bij zich. “Ik heb een schenker nodig”, zegt de koning. “Het is een verantwoordelijke taak, want jij moet voor mijn veiligheid zorgen. Daarnaast krijg je ook de dagelijkse leiding in het paleis." Ik kijk verbaast maar ben tegelijkertijd ook blij. Wie weet welke mogelijkheden ik hier kan krijgen.

‘Geef mij een toestemmingsbrief!’

Ondertussen werk ik al een tijd in het paleis van de koning. Ik kom op plekken waar niet veel mensen komen en ik spreek mensen die je niet iedere dag spreekt. Maar telkens word ik verdrietig bij de gedachte dat het niet goed gaat met het land waar ik vandaan kom. Iedere dag sta ik met dat gevoel op en ga ik ermee naar bed.

Als de koning ziet dat ik somber kijk, vraagt hij hoe het met mij gaat. "Het gaat niet goed, koning. De stad waar ik vandaan kom ligt in puin.” Hij vraagt wat ik nodig heb. "Als u het goed vindt, kunt u mij dan terugsturen naar Jeruzalem om daar de muren weer op te bouwen? Daarvoor heb ik wel brieven van u nodig waarin u toestemming geeft." Zonder lang na te denken zegt hij dat het goed is. Het is duidelijk dat God hierin met mij is.

De muren weer opbouwen

Wanneer ik door de omliggende landen reis richting Jeruzalem, laat ik de leiders de brieven van koning Artaxerxes zien. "Wat denk jij dat je gaat doen?", zeggen ze lachend. Als ik eenmaal arriveer, heb ik niemand nog verteld wat het plan is. Alleen God en ik weten hiervan. Ondertussen probeer ik mensen te verzamelen om dit werk samen mee te doen, want alleen kan ik het niet. "Het is schandalig dat we niks doen, dus laten we de muren van Jeruzalem opbouwen," vertel ik ze. Voordat ik het weet, sluiten mensen zich aan om te helpen.

Mijn naam is Nehemia en samen met  anderen heb ik de muren van Jeruzalem weer opgebouwd. Ik heb God dagelijks nodig gehad, want dit was geen makkelijke opdracht. Mijn vastberadenheid, geloof en goede samenwerking hebben ervoor gezorgd dat de muren weer opgebouwd konden worden. Samen met anderen kun je meer voor God doen dan wanneer je het alleen probeert.

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik raadpleeg God bij alles wat ik doe'

Lees ook over:

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik raadpleeg God bij alles wat ik doe'

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡