Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raad het Bijbelfiguur: ‘Mijn vrouw ging vreemd op mij’

24 november 2023 · Leestijd 4 min

In deze rubriek stellen we bijbelfiguren aan je voor die jij niet mag vergeten. Wie zijn deze mensen? Hoe was hun leven en welke les mogen wij uit hun verhaal halen? Weet jij wie de personage is van dit verhaal? Ik wil je even voorstellen aan..

“Ik ben een geboren en getogen Egyptenaar. Ik geloof in meerdere goden en vereer die ook. In mijn familie is hard werken altijd belangrijk geweest. Al van jongs af aan kreeg ik van mijn ouders allerlei dingen mee over hoe het land Egypte werkt. Van de landbouw tot de economie, alles wist ik ervan. Tot nu toe heb ik het in mijn leven best ver geschopt, ik ben hoveling van de farao!

Een hove… watte?

Een hoveling was iemand die in het paleis van de koning werkte en hem diende. Het was eigenlijk de helpende hand van de koning of in dit geval de farao. Een hoveling was vaak betrokken bij het sociale en politieke leven van de koning, zowel in het paleis als daarbuiten. Ze werkten niet alleen voor de koning, maar hadden zelf ook een hoge status en veel aanzien. Het waren dus wel echt mensen met veel macht. 

Door zijn broers verkocht

Naast het feit dat ik in het paleis van de farao werk, ben ik ook getrouwd en heb ik een hele lieve vrouw. Op een dag kreeg ik van de lijfwacht van de farao te horen dat er een jongen in het land is die door zijn broers is verkocht. Toen hij naar ons toe werd gebracht, zag ik al snel dat het een bijzondere jongen was. Vergeleken met andere jongens, had hij iets goddelijks wat ik niet kon verklaren. Ik koos er daarom voor om hem als slaaf te kopen en gaf hem een bijzondere rol in het huishouden.

‘Zijn God bestaat echt’

De Israëlische jongen die ik in huis had gehaald, was erg beleefd en deed zijn werk uitstekend. Nog nooit heb ik zo’n bediende gehad in huis. Hij was betrouwbaar en ik zag aan hem dat God hem hielp. Hij zorgde ervoor dat hij goed was in alles wat hij deed. Ik mocht hem daarom graag en was erg goed voor hem. Ik stelde hem zelfs aan als mijn persoonlijke bediende, waardoor hij ook toezicht kreeg over al mijn bezittingen. Maar man, wat heeft die gast mijn vertrouwen beschadigd!

Tien jaar in de gevangenis

Ik kwam uit mijn werk en merkte aan de sfeer al gelijk dat er iets aan de hand was. Er rende een bediende op me af die me vertelde dat er iets was gebeurd met mijn vrouw. Ik voelde mijn hart overslaan en rende meteen achter hem aan naar haar toe.

Ze zat op het bed te huilen, met een kledingstuk in haar hand dat niet van haar was. Was dat niet de jas van de bediende die ik zoveel vertrouwen had gegeven? Ze begon met trillende stem te vertellen: “Ik was alleen met hem. Opeens zei hij allerlei dingen over hoe knap hij me vond en daarna probeerde hij me te verkrachten.” Ik voelde woede opborrelen en wilde de jongen iets aan doen. Het was altijd al een mooi boy geweest, maar dat hij dit flikte bij mijn vrouw na alles wat ik hem had gegund en gegeven?? Ik besloot om hem uit het paleis te gooien en tien jaar in de gevangenis te zetten. Z’n verdiende loon.”

Mijn naam is Potifar en ik kom voor in het verhaal van Jozef dat in het oude testament staat. Nadat zijn broers hem in de put hadden gegooid, heb ik hem als bediende overgekocht. Mijn naam komt, om precies te zijn, drie keer voor in de Bijbel. Ik kende geen andere god dan de goden die ik aanbad. Wel kon in aan Jozef zien dat zijn God echt was doordat Hij hem met heel veel dingen hielp.

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡