Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Puck zingt mee met de Matthäus-Passion: “Ik raad jongeren aan om te komen kijken”

4 maart 2020 · Leestijd 4 min

Johann Sebastian Bach schreef in de 18e eeuw een muziekstuk rondom het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. Het is gebaseerd op het Bijbelboek Matteüs en in een 90 minuten durend optreden zal Puck (20), samen met onder andere Wilke, het muziekstuk van Bach laten horen. Tijdens Matthäus aan de Maas in Ahoy, Rotterdam zingt een koor met 800 zangers en zangeressen het muziekstuk van de beroemde, Duitse componist. “Om met zo veel mensen in Ahoy het verhaal van Jezus te vertellen, is zo bijzonder!”

Waarom doe je mee met de Matthäus-Passion?

“Toen ik een jaar of vijftien was, heb ik meegedaan aan een kleinschalige versie van The Passion. Ik had niet zo’n grote rol, maar zong toen wel mee in het koor en dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Ik vond het prachtig om mijn geloof in God te vertellen met muziek. Daaraan meedoen was zo gaaf, dat ik graag mee wilde doen met de Matthäus-Passion toen BEAM deze oproep plaatste.”

Wat vind je van de muziek?

“Ik studeer aan het conservatorium in Enschede voor singer-songwriter en maak zelf veel Nederlandstalige popmuziek. Dit is natuurlijk totaal anders, want naast het compleet andere muziekgenre zingen we nu ook in het Duits. Toch vind ik de klassieke stukken van Bach heel bijzonder om te zingen, omdat het contrast tussen de verschillende emoties zo groot is. Op een gegeven moment zing je over de boosheid van het volk en dan over de liefde voor Jezus. Dat ik de taal niet spreek, maakt het soms wel lastig. Maar globaal weet je meestal wel waar het over gaat.”

Hoe gaat het zingen van de Matthäus-Passion tot nu toe?

“Het muziekstuk is erg lastig, zeker in tegenstelling tot wat ik op school leer. Het lezen van alle bladmuziek is voor mij echt hogere wiskunde, maar als je het op een gegeven moment een beetje doorhebt, gaat het wel. De eerste repetitie ging helemaal niet goed. Iedereen zong tegelijkertijd, dus ik was helemaal de weg kwijt. Mijn klankgroep (de altpartij) probeer ik thuis goed te oefenen, maar bij een repetitie leer je het pas echt goed.”

Hoe gaat het oefenen in zo’n groot koor?

“Je hebt verschillende groepen waarin je repeteert voor het optreden. Binnenkort is er ook een landelijke repetitie, maar tot nu toe oefen ik dus met een gedeelte van het uiteindelijke koor. Tijdens zo’n repetitie oefenen we in een kerk, verdelen we de groep in tweeën en sta je per klankgroep bij elkaar. De dirigent gaat in rap tempo door de verschillende hoofdstukken van het nummer heen. Afgelopen keer hebben we de moeilijke stukken van het begin en het einde beoefenend. Ze gaan er wel vanuit dat je thuis oefent, want er wordt niet veel stilgestaan bij hoe je iets moet zingen. Het overbrengen van emotie komt ook weer terug en de dirigent geeft ons allemaal tips om dat het beste te doen. Uiteindelijk zullen we op 21 maart in Ahoy optreden. Aan de ene kant is het best spannend, maar als je dan beseft dat je met zo veel mensen zingt, is mijn plankenkoorts al gauw weer verdwenen.”

Zou je jongeren aanraden om mee te doen?

“Bij onze repetitie zijn wij verreweg de jongste. De gemiddelde leeftijd is tussen de 40 en 60 jaar, wat natuurlijk wel erg grappig is. Ik zou iedereen zeker aanraden om te komen kijken. Ook al heb je niks met klassieke muziek of geloof je helemaal niet, ik ben er van overtuigd dat je kippenvel zult hebben na het concert. Voor mij is het een prachtige muzikale ervaring en ik zou zeker weer meedoen aan dit soort evenementen. Om met zo’n grote groep te zingen voor onze Heer, is heel bijzonder.”

Heb je nou nog steeds geen flauw benul wat de Matthäus-Passion is en wil je weten waarom Wilke meedoet? Lees dan dit artikel!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡