Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Psycholoog vertelt hoe je zelfverzekerd het strand op loopt

20 juli 2017 · Leestijd 3 min

Tevreden zijn met jezelf is niet gemakkelijk. De één vindt zichzelf te dik, de ander te dun en weer een ander baalt dat hij of zij verlegen is of geen tienen haalt op school. Hoe komt dat en belangrijker nog: wat kunnen we eraan doen en hoe stappen we deze zomer zelfverzekerd het strand op?

Tip 1: Heb het leuk met jezelf

“Realiseer je dat je 24 uur per dag met jezelf onderweg bent”, zegt psycholoog Paul de Bruijn. “Dan is het fijn als je het goed met jezelf kunt vinden.” Een probleem volgens hem is dat mensen vaak onrealistische eisen aan zichzelf stellen. “Omdat dan niet lukt wat hij of zij wil, zorgt dat voor spanningen en die spanningen kunnen zelfs voor een burn-out zorgen.” 

Tip 2: Leg de lat niet té hoog

Dat betekent volgens de psycholoog overigens niet dat je geen hoge eisen aan jezelf mag stellen. “Het is belangrijk dat je bij jezelf nagaat of je eisen haalbaar zijn. Als je op je to do-lijstje zet om elke dag waarop het goed weer is, een rondje te skeeleren, terwijl je dat sowieso superleuk vindt, is de kans van slagen groot. Wil je over twee weken een halve marathon gaan rennen en moet je nog beginnen met trainen, dan is dat vrij onrealistisch. Streef je altijd naar een tien, maar lukt dat – hoe hard je ook leert – niet? Dan is het tijd om de lat iets minder hoog te leggen. Misschien is het bij jou niet zo zwart-wit, het kan ook om kleinere dingen gaan.

Tip 3: Wees realistisch

Kijk van tevoren kritisch naar je doelen. Gaat je dit lukken of weet je voor voorbaat al dat het te ambitieus is? Je staat een stuk positiever in het leven op het moment dat je tevreden bent als je (kleine) doelen, zoals een rondje van vijf kilometer hardlopen, wel gehaald hebt, in plaats van dat je jezelf straft voor de dingen die niet gelukt zijn. Daarbij kan je stukje bij beetje je doelen bijstellen.

Tip 4: Stop met vergelijken

Nog zoiets wat we altijd graag doen: vergelijken. “Niet doen, het is altijd zinloos”, zegt De Bruijn. “Je kan altijd iemand vinden die beter is of knapper. En ook iemand die slechter is of minder knap.” 

Tip 5: Sta jezelf toe om fouten te maken

Ten slotte sluit de psycholoog af: “In de bijbel staat: ‘Heb uw naasten lief als uzelf. Als we dat even omdraaien: dat betekent dat je jezelf de ruimte en liefde moet geven die je een ander ook zou geven. Fouten maken is menselijk. Waarom mogen we ze van onszelf dan zelf niet maken? Iedereen doet stomme dingen en maakt fouten. Wees, als dat gebeurt, niet te hard voor jezelf.”

Hoe zorg jij ervoor dat je gelukkig bent met jezelf? Vertel het ons door een mailtje te sturen naar beamredactie @eo.nl of stuur ons een berichtje op WhatsApp (0683673700).

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡