Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Psychische problemen onder jongeren nemen toe

29 januari 2019 Leestijd 2 min

In de periode 2015 tot 2017 was acht procent van de jongeren (12-25) psychisch ongezond. En ruim een derde van deze groep zegt in het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Heftige cijfers!

Uit het gezondheidsonderzoek van het CBS blijkt dat meisjes vaker last hebben van psychische problemen dan jongens. Ook blijkt dat psychische ongezondheid vaker voorkomt bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar dan bij 12- tot 18-jarigen.

De jongeren die aangaven depressief te zijn (geweest), hadden ook vaker last van migraine of ernstige hoofdpijn, allergie, valpartijen vanwege duizeligheid of rugaandoeningen.

Zelfdoding

Helaas is ook het aantal jongeren dat een einde aan het leven maakt gestegen.. Over het algemeen overlijden er weinig mensen tussen de 10 en 30 jaar. In deze leeftijdsgroep overleden in 2017 wel 276 mensen aan zelfdoding. Dit aantal is hoger dan het aantal mensen (tussen 10 en 30 jaar) dat sterft aan kanker, hart- en vaatziekten of verkeersongevallen op de weg. Zelfdoding onder jongeren is dus de grootste doodsoorzaak…


Denk jij aan zelfmoord? Praat erover! Bel 0900-0113 of chat via www.113.nl.


Bid jij mee voor mensen die worstelen met het leven?

Morgen praten we live op Instagram met psycholoog Annelies over depressie, zelfdoding en zelfbeschadiging. Kijk om 16.00 en stel je vragen!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕