Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prisoners | "Ze nemen wraak op God door kinderen te ontvoeren"

Recensie Prisoners Netflix Christelijk

25 januari 2018 · Leestijd 5 min

“Zit je nu alweer voor de tv? Zou je niet eens wat nuttigs gaan doen?” Hoezo wat nuttigs gaan doen? Netflixen kan wel degelijk zin hebben! Om dat te bewijzen vind je in de rubriek Jorts Film Report een recensie over films/series die iets bijzonders te vertellen hebben over het christelijk geloof. Deze week: de heftige misdaadfilm 'Prisoners' van Denis Villeneuve.

Voordat je begint met lezen nog even twee waarschuwingen: dit stuk staat het vol met SPOILERS voor Prisoners. Als je de film nog niet gezien hebt, dan kan je deze o.a. op Netflix bekijken. Extra waarschuwing: Prisoners is een 16+ film met heftige thema’s en meerdere gewelddadige scènes. Als je dat niet oké vindt, kan je deze film beter overslaan. Lezen is op eigen risico!

Je bent er nog? Cool! Dan eerst even een samenvatting. Als bij een reeks ontvoeringen het dochtertje van de christelijke Keller wordt gekidnapt, lukt het de politie maar niet om de dader op te sporen. Zwaar gefrustreerd besluit Keller om zijn eigen hardhandige onderzoek te starten. Hij denkt zeker te weten dat de mentaal zwakke Alex achter de verdwijning zit. Daarom ontvoert en martelt hij hem om erachter te komen waar zijn dochtertje is. Hierbij gooit hij steeds meer van zijn geloofsovertuigingen overboord om achter de waarheid te komen. Uiteindelijk blijkt Keller ernaast te zitten. Het was Holly, de tante van Alex, die achter de ontvoeringen zat.

Onze Vader
Prisoners bevat enorm veel verschillende thema’s en symboliek. Veel meer dan ik hier kan bespreken. Daarom licht ik alleen de personages Keller en Holly eruit. Sorry Detective Loki! Over Keller krijgen we te zien dat hij een vrome christen is, hoewel dat alleen duidelijk gemaakt wordt doordat hij bidt en veel kruisjes heeft hangen. De eerste keer dat we Keller zien, horen we hem het Onze Vader bidden. Later in de film horen we hem nog een keer ditzelfde gebed herhalen. Alleen is nu de situatie compleet veranderd. Keller is helemaal ingestort omdat hij zijn dochtertje maar niet kan redden. Bovendien heeft hij al zijn christelijke waardes zoals liefde en vergeving afgebroken door de zwakbegaafde Alex te ontvoeren en te martelen. Dit is waar het interessant wordt.

Als Keller halverwege de film wéér het Onze Vader bidt, stopt hij bij de zin “zoals ook wij vergeven wie ons iets schuldig zijn”. Keller weet heel goed dat hij Alex niet kan vergeven. Aan het begin van de film kon hij God nog vragen om hem op precies dezelfde manier te vergeven zoals hij anderen vergeeft. Nu kan hij dat niet meer, want het zou niet goed met hem aflopen als God zijn gebed ook echt zou verhoren.

Ooit waren Holly en haar man evangelisten, maar toen hun zoon ziek werd en stierf, gaven ze God de schuld en wilden ze wraak op Hem nemen...

Wraak
Dan is er nog het bizarre verhaal van Holly. Bij de ontknoping wordt duidelijk dat dit oude vrouwtje niet alleen achter deze verschrikkelijke ontvoering zat, maar dat ze nog vele andere ontvoeringen op haar geweten heeft. Ooit waren zij en haar man evangelisten, maar toen hun zoon ziek werd en stierf, gaven ze God de schuld en wilden ze wraak op Hem nemen. Of zoals ze zelf zeggen, ze wilden “oorlog voeren met God”.

Valt je iets op aan de manier waarop ze dat doen? Het doel van het echtpaar was niet om God te raken door kinderen van aardse ouders af te nemen. Hun doel was om van God Zelf Zijn kinderen af te nemen. Doordat de ouders zo wanhopig waren om hun kinderen terug te krijgen, gingen ze steeds verschrikkelijkere dingen doen. Hierdoor dwaalden ze verder van God af. Het echtpaar wist hoeveel Gods kinderen voor Hem betekenen. Hij was zelfs bereid was om Zijn Zoon Jezus voor hen op te offeren. Het weer wegroven van Zijn kinderen moet dus wel het ergste zijn wat ze Hem aan kunnen doen.

Als je nog wat langer over deze thema’s van Prisoners na wilt denken, kijk dan ook eens wat de Bijbel er over zegt.

Vergeving
Keller loopt met open ogen in deze val. Hij negeert zijn geweten, laat het oordeel niet meer aan God over, maar neemt het recht in eigen hand en weigert te vergeven. Hierdoor dwaalt hij steeds verder van zijn Hemelse Vader af. Precies wat Holly wil bereiken. Haar doel was nooit om Keller zijn dochter af te nemen, maar om Keller zijn geloof te laten verliezen.

De film houdt in het midden hoe het met Keller afloopt. Zelf denk/hoop ik dat hij op het einde niet alleen letterlijk, maar ook geestelijk gered wordt. Mocht dit inderdaad gebeuren, dan is dat niet omdat Keller dat zelf voor elkaar heeft gekregen. Zijn acties hebben ervoor gezorgd dat hij nu letterlijk in de put zit. Als hij hieruit gered wordt, dan is dat omdat hij beseft dat hij zichzelf niet kan redden en daarom om hulp moet roepen. Uiteindelijk is dat nog het meest christelijke wat Keller de hele film lang gedaan heeft.

Prisoners geeft veel stof tot nadenken. Hoe denk jij dat het met Keller afloopt? En kan het plan van Holly überhaupt wel werken? Als je nog wat langer over deze thema’s van Prisoners na wilt denken, kijk dan ook eens wat de Bijbel er over zegt. Je kan beginnen door eens een stuk vanaf Johannes 10:22 te lezen. Misschien kom je wat interessants tegen…

Bekijk Prisoners op Netflix.

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡