Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Je patatje wordt een stuk duurder, maar z贸 ontloop je extra kosten馃崯

3 juli 2023 Leestijd 3 min

Op 1 juli 2023 is er een nieuwe wet ingegaan die al onze levens op z'n kop zet: we moeten gaan betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Denk aan: een bakje friet, een maaltijdsalade uit de supermarkt of een milkshake verpakking. NIET IN PANIEK RAKEN! Wij leggen je uit WAAROM deze nieuwe wet er is en HOE je ermee om moet gaan.

Waarom moeten we n贸g meer gaan betalen?

Heel veel eten en drinken zit verpakt in plastic. Inmiddels weten we dat plastic en de natuur niet heel goed samen gaan en dus is de overheid een campagne gestart tegen zwerfafval en wegwerpplastic. Wist je dat we in Nederland elke dag 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen die plastic bevatten weggooien na eenmalig gebruik?! Ik ook niet. Om dit te minderen, kun je bijvoorbeeld al plastic flessen inleveren voor statiegeld, zijn plastic rietjes verboden en moeten doppen verplicht aan het plastic flesje vast blijven zitten. Sinds 1 juli 2023 is daar dus een nieuwe regel bijgekomen.

Wat is er veranderd op 1 juli 2023?

Er komen extra kosten voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes voor dranken en maaltijden. Die kosten kunnen verschillen tussen de 鈧0,05 en 鈧0,25. Dit geldt voor al het plastic wegwerpservies, zoals: koffiebekers, patatbakjes, plastic verpakkingen van maaltijdsalades en sandwiches. Let even goed op, want er is ook een lijst met uitzonderingen:

  • Zakjes en wikkels (flexibele verpakkingen)
  • Verpakkingen met eten dat nog verder moet worden bereid, bijvoorbeeld ontdooien of opwarmen
  • Voorverpakt eten dat twee porties of meer bevat
  • Verpakkingen zonder plastic

Zo hoef je geen extra kosten te betalen

Voor eten en drinken dat je ter plekke haalt bij de snackbar, lunchroom of bij een koffiezaakje kun je ook voor een herbruikbare verpakking kiezen. Je kunt op sommige locaties zelf een beker of bakje van huis meenemen, of gebruik maken van retourneerbare bekers en bakjes waar je borg voor betaald. Tover dus je broodtrommels, thermoskannen en emmers maar tevoorschijn om je eten en drinken in te doen. Scheelt toch weer wat geld! Net als elke verandering is het even wennen, maar we gaan er met elkaar voor zorgen dat er minder plastic is in Nederland!

BEELD: ANP

BRON: Rijksoverheid

Hoe kun je pionieren? Deze drie jongeren doen het voor

Lees ook over:

Hoe kun je pionieren? Deze drie jongeren doen het voor

Geschreven door

Dani毛lle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕