Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je...

27 mei 2012 · Leestijd 5 min

God is onzichtbaar. Hij woont in ‘de hemel’, een andere realiteit dus. Maar toch hebben we iets met hem te maken en krijgen we soms signalen van hem door. Bijna alsof ET ons berichtjes stuurt… Hoe geeft God tekens? Hoe geeft God door wie hij is en welke richting het op moet gaan? Hoe praat God?

Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar.

Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

 1. Wat is volgens jou de boodschap van dit filmpje?
 2. Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan?
 3. Bid jij? Zo ja, hoe?
 4. Over welke onderwerpen zou je graag willen dat God tegen jou spreekt?


De Bijbel over Gods communicatie

Francien stelt zich in deze Denkstof de vraag hoe God met mensen communiceert – hoe God met jou communiceert. Ze komt tot de conclusie dat Jezus Gods grootste signaal was en dat deze Jezus nu nog steeds via zijn Geest berichten aan ons doorgeeft.

Lees Johannes 1:1-2, 14

 1. Hier staat dat Jezus een ‘uitspraak’ van God is. Die bleef eerst bij God zelf, maar bereikte uiteindelijk onze aarde. Jezus is Gods grootste signaal, duidelijkste uitspraak, zijn Woord. Kun je een paar dingen noemen waarin Jezus lijkt op God?
 2. Is het niet teleurstellend weinig als God ‘alleen maar’ via Jezus communiceert met ons? Heb je meer nodig?


Lees Johannes 7:37-39. Dit vindt plaats op het Loofhuttenfeest, een Joods feest waarop herdacht wordt hoe de Joden in Esthers tijd werden gered. Er was dan ook altijd een bijzondere optocht waarin kruiken vol water werden gedragen. Water betekende in Israël leven of dood: het is er erg droog en fris, gezond water vind je er niet veel. Stromend water werd daarom ook wel ‘levend water’ genoemd. Het bruiste, kolkte, bewoog, zag er bijna levend uit en het gaf ook leven.

Jezus citeert hier uit zijn hoofd Jesaja 55:1. Daar staat dat er een tijd zal komen dat iedereen gratis te eten en te drinken zal krijgen. Hij past dat toe op de heilige Geest. Dat ‘hij was nog niet tot Gods majesteit verheven’ slaat op Jezus’ Hemelvaart. Pas als Jezus ‘weg’ is naar de hemel is er hier plek voor zijn Geest. Dat komt op Pinksteren.

 1. Hoe typeert Jezus hier wat de Heilige Geest doet?
 2. Herken je dat? Merk je inderdaad dat God bezig is met gelovige mensen?


Dit wordt ook al mooi voorspeld in het Oude Testament.
Lees Ezechiël 36:26-27.

 1. Wat doet de Heilige Geest volgens Ezechiël? Herken je dat?
 2. Francien noemt drukte en herrie een belemmering om naar God te luisteren. Stilte en rust zijn dan een oplossing om ‘af te stemmen’ op hem. Kun je andere ‘stoorzenders’ of ‘ruis’ noemen in de communicatie met God? En hoe maak je de lijnen open?
 3. Hoe communiceert God met jou persoonlijk?


Wist je dat...
... er wereldwijd dagelijks 2,4 miljard gesprekken worden gevoerd via een mobieltje?
... dolfijnen een sonar-systeem gebruiken om met elkaar te praten (een hoog ‘klik’-geluid, waarvan ze de echo opvangen en zo zich kunnen oriënteren)?
... er wereldwijd meer iPhones worden verkocht dan baby’s worden geboren, namelijk: 377.900 iPhones per dag tegenover 371.00 baby’s?
... God op dit moment je misschien wel iets duidelijk probeert te maken?


Meer informatie over Gods communicatie

Ontdek meer

God spreekt ook indirect tot mensen, bijvoorbeeld door zijn schepping. Neem eens tijd om te ontdekken op welke manier God nog meer tot jou spreekt. Denk bijvoorbeeld aan de natuur, kunst, muziek, de Bijbel, vriendschap, ontmoetingen enzovoort.

Spiritualiteitswijzer
Kijk op JouwSpiritualiteit en vul de spiritualiteitswijzer in en zie welke geestelijke taal bij jouw persoonlijkheid en karakter past en hoe je je verder in deze taal kunt bekwamen.

Boeken
Een prima boek over de Heilige Geest is Meer Geest in de gemeente van Willem Ouweneel, of Gereedschapskist van de heilige Geest van ds. M.M. van Campen.

Googlen
Zoek op Youtube op ‘taizé’ en ‘holy spirit’. Dan vind je verschillende mooie liederen die de Heilige Geest uitnodigen contact met je te maken.

Films
In de evangelische boekhandel kun je verschillende prachtige films vinden over opwekkingen en bijzondere gebeurtenissen die de Heilige Geest heeft gedaan. Vraag een medewerker om tips.

Colofon
Auteur en presentator filmpje: Francien van der Valk
Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: Reinier Sonneveld
Je kunt deze aflevering ook downloaden!

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡